Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, procvičuju si příklady z maturitní knížečky - Kombinatorika, pravděpodobnost a statistika. Narazil jsem na pár příkladů, se kterými se nevím rady. Můžu Vás tedy poprosit o pomoc? Výsledky samozřejmě mám, jde mě spíš o postup než o výsledek. Předem mockrát děkuju.
1) V panelovém domě bydlelo celkem 15 obyvatel. Jejich průměrný věk byl 42 let. Po tom, co se odstěhoval manželský pár s šestiletou dcerou, průměrný věk obyvatel byl o dva roky vyšší. Manželé byli stejně staří. Určete věk manželů, kteří se odstěhovali. (výsledek - 48 let)
2) Náhodně vybereme jednu rodinu se 3 dětmi. Jaká je pravděpodobnost, že v rodině mají právě dva chlapce? (výsledek - 3/8)
3) Součet čtyřiceti položek je 10 000Kč. Po přidání čtyř položek v celkové hodnotě 560 Kč se průměrná hodnota položky změní. Vypočítejte, o kolik Kč se změní průměrná hodnota položky. (výsledek - sníží se o 10 Kč)
1)
Průměrný věk se vypočte tak, že součet věků 15 obyvatel se vydělí jejich počtem, tj. 15.
Označíme-li věk odstěhovaných manželů x, pak průměrný věk bude (s – 2x –6)/12 = 44. Takže stačí vyřešit soustavu rovnic
s/15 = 42
(s – 2x –6)/12 = 44
2) Použijeme Bernoulliovo schéma
p = C2(3) ⋅ (½)2 ⋅ ½
3)
Průměr snad umíš vypočítat
10 000/40 =
(10 000 + 560)/44 =
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.