Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Činnost transformátoru

Od: mila159* odpovědí: 2 změna:
Dobrý den, dostali jsme domácí úlohy, kterým vůbec nerozumím. Některé sice mám, ale jak se tak dívám na ty zbylé, přemýšlím, kde mě vezmou bez základního vzdělání :D Mohl by jste mi někdo prosím poradit?
1. Zjisti, jaký vztah platí mezi výstupním a vstupním napětí transformátoru: a) při transformaci nahoru (p> 1)
b) při transformaci dolů (p <1)
pro případ, kdy sekundární cívka je připojena pouze k voltmetru.
2. Jakou musíš zvolit sekundární cívku, když počet závitů primární cívky je 300 a chceš transformátorem napětí přibližně zdvojnásobit? Jaký v tomto případě bude transformační poměr?
Děkuji moc za přečtení a ještě víc za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Pokud máš na primáru 500 závitů a 1000 zavitů na sekundáru, tak se ti zvyšuje napětí 2x. Když bude na primáru 1000 závitů a 200 na sekundáru, tak je výstupní napětí 5x menší. Primár - vstupní napětí, sekundár - výstupní napětí. 2 - 300 primár, y sekundár = 2x větší napětí. Podle mé první rady tohle spočítáš. Jinak toto platí pro NEZATÍŽENÝ transformátor.
mila159*
hodnocení

Děkuji moc, pomohlo :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]