Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebovala bych pomoct s dvěma příklady.
1) Na mapě v měřítku 1:2500 má pole tvar obdélníku o rozměrech 20 mm x 40 mm. Jaká je výměra pole ve skutečnosti.
Vypočítala jsem že obsah toho pole na mapě je 120 mm čtverečních a to jsem vynásobila 2 500. Vyšlo mi že výměra pole ve skutečnosti je 300 000 mm čtverečních. Chtěla bych vědět, jestli jsem to vypočítala dobře :D
2) Na plánu v měřítku 1: 25 000 je vzdálenost dvou bodů 14 cm. Za jak dlouho uběhne tuto vzdálenost ve skutečnosti atlet, běží-li průměrnou rychlostí 20 km za hodinu?
Napadlo mě 25 000 krát 14, což je 350 000 cm, což je 3.5 km.
20 km za 60 minut, což je 1 km za 3 minuty. Takže by to bylo že tuhle dálku ubějne za 10,5 minut. Mám to dobře, nebo mám v něčem chybu? Omlovám se, ale těmihle příklady si vážně nejsem jistá a spíš tak nějak typuju jak to vypočítat, takže se radši chci ujistit :D
1) zkuste to ještě jednou. Nemůžete vypočítat výměru na mapě a pak ponásobit měřítkem, víte proč?
2) spočítané je to dobře, jen netuším, jestli pan pedagog nebude chtít nějaký konvenční postup
1) Netuším, bohužel :D
Jediné co mě napadlo dál je vydělit 2 500 a 20. což vyjde 125 a 2 500 s 40, což vyjde 62,5 , ale nevím jak pokračovat
Plavete v tom jak nudle v bandě. Měřítko 1:2500 znamená, že objekt na mapě je 2500x menší, než ve skutečnosti. Má-li obdélník strany 20 a 40mm na mapě, budou tyhle rozměry ve skutečnosti 2500x větší. Tedy spočítáte skutečnou velikost obou stran a ty vzájemně vynásobíte. Pak máte skutečnou plochu (výměru).
Pokud nejprve spočítáte plochu obdélníku na mapě, musíte ji vynásobit druhou mocninou měřítka, abyste získala skutečnou plochu. tedy 20x40x25002
1) Špatně. Jednak plocha obdélníka je P = a x b, takže nevím, jak jsi přišla na těch 120mm2, jednak je špatně postup, protože musíš napřed zjistit skutečné rozměry toho obdélníka a pak teprve násobit. Takže tobě vyšlo pole o výměře 0,3m2, přičemž skutečná výměra je 5.000m2.
2) S tím se dá souhlasit.
1) To první jsem počítala omylem obvod (yep, vážně hloupá chyba) xD
Dále mě napadlo vydělit 2500 a 20, což vyjde 125 a 2500 : 40, což je 62,5 ale nevím jak z toho pokračovat dál :/
Prosím tě, zamysli se, co vlastně dostaneš vydělením měřítka délkou strany na mapě. Já bych řekl, že nesmyslné číslo, o němž netušíš, co vlastně znamená.
Drž se toho, co ti říká @amper.
@amper: Promiň, ale pokud znáš výsledek, může být situace o to složitější. Ve škole jsem znal lidi, kteří se za Boha nemohli dopočítat správného výsledku a přivádělo je to až na pokraj šílenství
No, to je dobře a pochopila? Když zahodíte naše postupy a výsledek, dáte to zítra ráno znovu dohromady?
Znát výsledek je mor, vzpomínám si na legendární větu, která by se měla tesat do kamene: Člověče, ty, když víš, kolik ti to má vyjít, tak ti to vždycky vyjde .
@satam: JJ, může být. To je ten stav: Dokud nevím, že je něco blbě, tak jsem v klidu. (Dědeček, dokud nevěděl, jakej má tlak, tak byl dočista zdravej )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.