Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proměna ČJ

Od: matejl odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, můžu se zeptat mám za domácí úkol Vysvětlit příběhy, a najít proměnu a využití v současném jazyce:

Pygmalion

nymfa Echo a Narcis (Narkissos)
Daidalos a Ikaros

Prométheus

mohli byste mi poradit. Vůbec nevím co po mě paní učitelka chce.
Moc děkuji za vysvětlení. Snad budete mít trpělivost

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bublanina*
hodnocení

0x

Dobrý den, Matěji,

v každém z těch příběhů se promění člověk v nějakou jinou bytost, rostlinu apod. Tvým úkole je (na základě vlastní četby) tuto proměnu najít a zhodnotit, jestli se v mluveném projevu (běžné řeči) dá o někom říct, že je třeba narcis apod. Daleko lépe budeš úkolu rozumět, až si zadané příběhy (báje) přečteš. Nejsou nijak dlouhé, budeš to mít brzy. ;)Hodně zdaru při hledání a objevování. :)

matejl
hodnocení

A to v součastném jazyce mám chápat jak? Předem děkuji

iz*

Matěji, pokus se alespoň o něco sám, napiš to sem, pomůžeme ti. Úkol ale za tebe nikdo dělat nebude. (Doufám.)

rizzlah*
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @admin z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od administrátora 09. 11. 2017 07:24:48
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu. wow, úvaha o školství... bohužel neodpovídá na otázku a to ty jde především.

figurek*
hodnocení

0x

Franz Kafka - Proměna

Tahle drsná povídka popisuje probuzení mladého chlapa do hodně špatného snu, spíš do noční můry.

Jistý, docela úspěšný a v životě spokojený obchodní cestující živí celou rodinu a jednou takhle nad ránem se probudí a vypadá jako obrovský brouk. Z téhle proměny vyplyne řada situací, jedna absurdnější než druhá a konec je kafkovsky špatný. Jak jinak taky.

Přečti si tu historku. Je to čtení, které tě vyloženě přirazí k zemi.

matejl
hodnocení

A to využití v součastném jazyku má vypadat asi takhle:

Homer= Achillova pata

Sisyfof= marná zbytečná práce.

Ale co má být u toho PYGMALIONU? Předem děkuji A nebo mě zkuste nějak nakopnout nějak mi poradit moc prosím a nic mě nenapadá

Víte vůbec, o čem Pygmalion je? Četl jste aspoň obsah?

A ten Homér se tu vynořil odkud?

matejl
hodnocení

Ano, cetl jsem rozbor akorat ale nevim co tam napsat.
A ten Homer byl jenom priklad.

Fajn - o jakou proměnu se jedná? Čeho/koho v koho/co? Nic vám to nepřipomíná?

doplněno 09.11.17 19:17:

Ještě jednou - Čeho/koho v koho/co? Čím té proměny dosáhl? (Venuše jen pomáhala.)

matejl
hodnocení

Takže pro mě je proměna taková, že Pygmalion se zamiloval do ženy vytvořenou ze sloní kostí a Venuše jí oživila.
A nic mi to nerika. Mozna zeny jsou z marsu s zeny z venuse ale to je asi blbost ze?

Já předpokládám, že se jedná o divadelní hru G. B. Shawa.

doplněno 09.11.17 19:23:

Je pravda, že ty ostatní postavy jsou také z antických bájí. Ale přiznám se, že zadání úkolu mi připadá poněkud neurčité.

doplněno 09.11.17 19:34:

Matejl - víš naprosto jistě, že se jedná o Pygmaliona ze starořeckých bájí?

Pokud ano, pak zde vidíme příklad toho, že "mrtvá" krása není skutečná, opravdovou krásou obdařila dívku až Afrodita, když jí vdechla život.

Popravdě - do tématu "proměn" mi víc sedí Pygmalion G. B. Shawa.

matejl
hodnocení

Necetl hru pouze akorat rozbor dila. Mam to mit hotove co nekdriv. Az to odevzdam tak si ji vypujcil v knihovne. Proto prosim o radu jestli byste mi pomohli a poradili

Ad ildika - Já ne - to by snad nemluvil o slonovině a Venuši. Navíc to zapadá do ostatních bájí.

matejl
hodnocení

Tak já nevím co tam mám napsat :( pořád si to čtu ale nic mě nenapadá :(

matejl
hodnocení

Ano, probírali jsme báje. Takže tam mám napsat toto: mrtvá" krása není skutečná, opravdovou krásou obdařila dívku až Afrodita, když jí vdechla život.

Když už to chcete opsat - víte aspoň, co to znamená? Takovou otázku totiž můžete klidně ve škole dostat. Pokuste se o vysvětlení - aspoň trochu.

matejl
hodnocení

Nevím, ale slibuji, že se na to podívám a o víkendu se na to připravím...

A ještě bych potřeboval poradit s těmito:

Echo a Narcis

Daidalos a Ikaros

A poslední prometheus a pandora

Tyhle tři ještli byste mi ještě napsala? A já vám slibuji, že o víkendu vám napíši a vše vám napíšu co to znamená ale musím to mít do zítra moc vás prosím děkuji

Tam se toho dá nalézt více (mám stále na mysli pověst o Pygmalionovi), protože se neproměnila jen vytesaná dívka, ale také sochař - z dřívějšího odpůrce žen se stal zamilovaným do jedné z nich. Důležitým tématem v této je tedy i láska, proto do toho zapojená bohyně lásky, Afrodita. Zkus si najít nějaká vhodná rčení o lásce (zejm. jak je všemocná).

Ty ostatní pověsti jsi četl? Napiš sem krátký výtah z každé z nich (ale vlastními slovy, ne okopírovaný z internetu:) ) a popřemýšlej, jaké se v nich udály proměny - koho se týkaly a jak se projevily. On ten úkol je tak trochu i na zamyšlení, přičemž jediné správné "řešení" podle mě neexistuje.

hodnocení

0x

Úkol je to buď divný, nebo jsi nám špatně předal informace o zadání. U Daidala a Ikara proměnu nenacházím, u Promethea ano, ale není to nejdůležitější sdělení z báje o Prometheovi.

Zůstaneme u řeckých bájí a pověstí. Nebudeme sem plést jména z mytologie římské. Venuše - bohyně lásky u Římanů, Afrodíta - bohyně lásky u Řeků.

Pygmalion: Četl jsi jen obsah, ale i tam je to nejdůležitější a sám jsi to už jinými slovy napsal. Sochař stvořil sošku (sochu) ženy. Materiál není důležitý. Zamiloval se do své sochy a Afrodíta vyslyšela jeho přání a sochu oživila. Když se něco oživí, tak se to změní, tak se to promění.

Tento motiv kvalitativní změny (z neživého živé, z němého muvící) se objevuje v mnoha pohádkách, nejen v řeckých bájích. Objevuje se i v již zmíněné známe divadelní hře G. B. Shawa. Ve slavném filmu se pak z obhroublé nevzdělané holky stává elegantní dáma.

Možná se i zde na poradně dosáhne malé proměny. Ty jsi žák, který evidentně nikdy nečetl mimořádně čtivé Starořecké báje a pověsti. Vyhledej si je v knihovně, pro děti a mládež je uspořádal Eduard Petiška. Až knihu dočteš, budeš se lépe orientovat v různých jménech a z nich odvozených názvech všeho možného. A budeš se orientovat i v různých úslovích jak třeba tebou zníněná Achilova pata, trojský kůň, odyssea atd.

Úkoly zde nevypracováváme. Ale přece jen trochu věřím, že poslechneš a doporučenou knihu si přečteš.

matejl
hodnocení

Dobrý den, tak jsem měl udělat nějaké frázemy myšlenku a nebo význam v Českém jazyce.

Ale nic mě nenapadá u Daidalos a Ikaros jaká tam je myšlenka a nebo význam?

Něco jsi musel hodně zanedbat. Frázemy se rozhodně neprobírají v nižších ročnících. Už se zřejmě docela natvrdo předpokládá, že se žák s řeckou mytologií dříve nějak seznámil. Třeba v povinné četbě.

Příběh Daidala a Ikara je velmi známý. Na internetu je mnoho žákovských prací, které stručně popisují obsah a všímají si toho nejdůležitějšího z něj. Nebyl jsi schopný si o tragédii, ke které došlo, přečíst v knize, ale evidentně jsi nenakoukl ani do těch už zpracovaných žákovských prací. To pak bude nepěkná známka z tohoto učiva oprávněná.

Ale jsme poradna, oslovil jsi posledním dotazem mě, tak se zaťatými zuby trochu poradím. Ikarův pád.

hodnocení

0x

Nymfa echo a narcis: osadahakie.blog.cz/...

Narcis se říká člověku zahleděnému do sebe

Daidalos a ikaros: sites.google.com/...

Ikarův pád

Prométheus: sites.google.com/... zde je důležitá symbolika prstenu

Jindy skrytá a nejasná mytologická mluva teď odhaluje na plná ústa a doslovně význam prstenu – prsten není nic jiného než článek řetězu. Jeho nositel je něčím svázán, nějakým slibem, věrností, popř. podřízeností(viz.snubní prsten)

Pygmalion

cs.wikipedia.org/...

pygmalionský efekt= kladná změna v chování a proživání člověka,který je systematicky stimulován k sebezdokonalení

To je vše. Nic těžkého,ty odkazy si řádně pročtěte,ať jste v obraze.

doplněno 11.11.17 19:02:

Všechno se dá dneska už najít na internetu,tohle vše jsem našla během 10 minut,tak by mě zajímalo,jak své úkoly vlastně děláte?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]