Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vodik projde vším?

Od: acs22® odpovědí: 6 změna:

Zdravím v práci jsme se s kolegy dohadovali, co to musí být za materiál hadice na vodíkových čerpacích stanicicích, že neprojde skrze ni do prostoru,ale udrží se v ní ,je obecně známo, že vodík projde snad vším.

Na tankování do aut je vodík kapalný či plynný?V čem jej uchovávat, aby neunikal?Děkuji za odpovědi

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Mistr @kepler má pravdu, vodík je mrcha, projde kdečím. Kupodivu ale úniky zřejmě nebudou tak velké. Pohledal jsem, z čeho jsou ty hadice: Kupodivu SBR, SBR+NR (Styrene Butadiene Rubber, Natural Rubber), tedy žádné high-tech materiály. Pro velmi dobrou odolnost proti průniku vodíku se používá též PTFE, ovšem zrovna v hadicích bude jeho nasazení asi dost problematické, kvůli mizerným mechanickým vlastnostem.

hodnocení

Vodík když se nahromadí tak je více výbušný že?Viděl jsem někde v inzerci domácí svářečku či ohřívač plamenem,kde plyn byl vyvíjen právě vodík , na nahřívání skla a podobně.

Jak slyším v práci o vodíku, utíkám, co mi síly stačí. Mez výbušnosti začíná velmi nízko a končí zatraceně vysoko. Stačí blbá statická elektřina a je vymalováno. Našel jsem nějaké pojednání o vodíku catp.cz/...

hodnocení

2x

Plnicí stanice vodíku H2-450-20-20 HB je umístěna v betonovém kontejneru jehož vnitřní prostor je rozdělen na část s řídicí elektronikou, hydraulickým kompresorem a ostatní elektroinstalací a na část se zařízeními pro kompresi, rozvod a regulaci průtoku stlačeného vodíku. Plyn je skladován ve třech sekcích - nízkotlaké (4x 12 lahví á 50 l), středotlaké se 25,0 až 35,0 MPa (4x 12 lahví á 50 l) a vysokotlaké s kompresorem umožňujícím dosažení prov. tlaku 35,0 MPa (350,0 bar) s průtokem 2580 m3/hod. Max. plnicí přetlak 44,0 MPa (438,0 bar).

Ale materiály pro výrobu fakt neznám.

kepler*
hodnocení

2x

Je pravda, že vodík, jako plyn s nejmenší molekulou, difunduje materiálem nejsnadněji. Kdybys s ním natlakoval duši jízdího kola, moc dlouho by to nevydrželo. V jisté nepatrné míře může pronikat i stěnami plnící hadice, ale patrně to lze zanedbat. Jaký materiál tam je použit netuším. Nedá se ale tvrdit, že vodík projde vším.

jabraka*
hodnocení

0x

Využití vodíku vedlo k vytvoření balonů a vzducholodí.Vcelku se dá říci,ře i v počátcích vývoje techniky se našly materiély,které vodík udrží dostatečnou dobu.(Hindenburg)Dnes se dají najít vrstvené materiály,které omezí difuzi.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]