Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezvládám společenský život

Od: narukokazuki odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, vybrala jsem rubriku škola ale neni to jen o ni. Mám ten samí problém kdekoli. Nezvládnu mluvit před lidma (nedej bože když je jich víc xd). Chtěla bych se tohohle psychického bloku zbavit a nejlépe bez pomoci psychologa protože mu nezvládnu skoro nic říct (už jsem byla, ale kvůli sebepoškozování). Jsem otaku (maniak do anime a japonské kultury). Chtěla bych se tak projevovat, ale nemohu... chtěla bych přes celou třídu řvát "OHAYŌ MINA!", beze strachu se dívat přede všema na anime ale prostě nemůžu s nima ani pořádně promluvit. Mám pár otaku kamarádek. Ony mě jako jediné dokážou něak rozpohybovat ikdyž to taky pěkně trvá... nakonec jsme spolu I před pár dny na celou ulici zakřičely, že jsme z gay komunity a nestydíme se za to :D což je mimochodem pravda ale rodině to nikdy neřeknu:). Ale zpátky k mé neschopnosti.. nevíte jak by se to dalo řešit? :(

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Nejdřív přestaň sledovat ty kraviny. A pak znova šup za psychologem.

narukokazuki
hodnocení

Ne to nepřestanu;) díky anime jsem našla ty nejlepší přátele, který jsem kdy měla. A jestli myslíte, že jsou to kraviny... zkuste pustit dětem třeba shineki no kyojin :D jistě se jim to bude líbit;) a co se týče psychologa... nevím jestli bych mu dokázala něco říct, a platila by to máma... už tak má málo peněz, nechci ji to ještě zhoršovat. Proto se zkouším poptat tady:)

Jsou to kraviny. A přátelé ze stejného těsta jsou vždy nejlepší :)

Opravdu jsi maniak do anime? Nezmiňuješ se totiž o tom, že ostatní pohlíží divně na tebe, ale že ty sama se cítíš divně před nimi. Což je zvláštní, protože otaku nebo u nás geekové se obvykle za svoje odlišné záliby nestydí.

Třeba svou vášní pro anime zakrýváš něco jiného, s čím se nedokážeš poradit. Netuším. Nicméně psycholog v nemocnici je obvykle zdarma, takže máma nebude platit nic. A jak ta se k tomu staví? S ní mluvit dokážeš?

narukokazuki
hodnocení

Jsem uzavřený otaku a to mě trápí xd. A u nás ve škole je jeden otaku. Pak je tam malá hrstka lidí kteří ví co je to anime. A pořád je tam přes 20 lidí. Já se nestydím za to, že jsem otaku. Jen se bojím;( a na základce mě neměli rádi.. vůbec.. šikana a moc rádi se mi smáli.. možná je to tím. Tihle lidi na střední jsou na mě hodní. Tak třeba časem se toho zbavím. Ale pořád jsem "ta co nemluví" xd. A nic jiného neskrývám... nemám nic co bych skrývala:)
A s mámou mluvím v pohodě. Problém začíná u bráchy. Mám ho hrozně ráda ale z neznámích důvodů se bojím s ním mluvit. A mámin přítel je tak na půl xD. Brácha byl taky otaku ale zvládnu se dívat na anime pouze sama, s otaku a za přítomnosti mámi. Ale chtěla bych se více uklidnit a otevřít :0 když se jí někdy svěřím, že mám problém mluvit, navádí mne abych byla prostě svá... ale nedokážu to xd

iz*
hodnocení

2x

Věk? Psychického bloku se sama nezbavíte.

narukokazuki
30.10.17 15:35
hodnocení

Věk 15
iz*

Psychologa nemusí platit maminka, péči psychologa hradí i zdravotní pojišťovny. Spíše podle mne půjde o to, jestli chceš nebo nechceš nějaký problém řešit.

Vztah mezi klientem a psychologem prochází nějakým vývojem → je jasné, že napřed je potřeba k němu získat důvěru, teprve potom může pomoci.

Jestli ti dřívější psycholog "nesedl", neznamená to, že ti nemůže pomoci některý jiný.

V 15 letech se teprve hledáš, orientace v tomto věku ještě nebývá jasná.

narukokazuki
hodnocení

Děkuji za odpověď pokusím se pohledat... a orientaci neřeším, vím, že nejsem čistě hetero. Snad nikomu nevadí :D

hodnocení

2x

chtěla bych přes celou třídu řvát "OHAYŌ MINA!"

Nějak nechápu, proč bys měla něco takového někde řvát. :-D Nestačí chovat se normálně? Schopnost mluvit před skupinou lidí se ti v životě nejspíš bude hodit, a proto by ses to měla naučit. Klidně můžeš vyhledat i pomoc psychologa, je-li ten problém nepřekonatelný. O žádné mimořádně extravagantní projevy na veřejnosti ale dle mého názoru usilovat nemusíš. Buď podle možností přátelská a otevřená - a všechno bude v pohodě.

doplněno 30.10.17 20:40:

Nj, máš v sobě hodně energie, kterou potřebuješ vydat, ale zároveň jsi svázaná různými osobními strachy, stydlivostí, zvyklostmi apod. To přece ale neznamená, že musíš hned až tak "vyvádět". :-D Najdi si třeba nějaký aktivní sport - tam se často uplatňují různé hlasové projevy.

Popravdě - psychicky zdravý a vyrovnaný člověk nemá potřebu jen tak bezdůvodně něco vykřikovat na ulici nebo někde ve společnosti. V 15 letech se to ještě dá tolerovat, později už je to ale divné (někdo si může myslet, že jsi zdrogovaná, opilá, blázen apod.) Tím v žádném případě nemám na mysli, že musíš sedět někde v koutku přehnaně vážná nebo zakřiknutá - ovšem mezi tímto a nesmyslným hulákáním je ho-odně velký prostor. Zkus si najít nějakou aktivitu, kde vybiješ více energie, třeba si i trochu zakřičíš - a přestaneš mít v sobě takové "přetlaky" (které jsou ve tvém věku a za daných okolností úplně normální). Určitě ti bude lépe po všech stránkách.

narukokazuki
hodnocení

Já vím já vím:D ale... jak pozoruju ostatní.. strašně bych chtěla :3 v přítomnosti otaku to dokážu, ale před ostatními lidmi ne... a to kamarádim s otaku kterýmu je 20 :D
iz*

Zkusila jsem si něco najít k "otaku kamarádům" a napadá mne, jestli nejde spíše o diagnózu. Člověk nemusí být závislý jenom na alkoholu, nikotinu nebo jiných drogách. Závislost je možná i na sledování něčeho, na internetu, ...

K čemu je dobré řvát cokoliv přes celou třídu nebo přes ulici (našla jsem to u několika lidí, kteří "se hlásí" k otaku)?

jamesso*
hodnocení

2x
Být introvertní je celkem běžné a to, že nemůžeš mluvit před lidmi k tomu patří. Z toho, co říkáš předpokládám, že máš v sobě tu "energii" vyjádřit se, což je dobrý začátek, bez toho by to bylo těžší. Zkus si každou svojí větu dopředu naplánovat a promyslet, než ji vyslovíš. Pro začátek zkus mluvit stručně a využívat co nejvíce příležitostí k mluvení před vícero lidmi. Například referát. Když stojíš před třídou a máš třeba ten referát odříkat, představuj si, že ti lidé o to stejnak nemají zájem a moc tě nevnímají, že se stejnak dívají do telefonů a je jim ukradený tvůj referát na Hercynské vrásnění, například :). Ostatně to také může být i pravda, zkus si to prostě namluvit. Jinak psycholog v nemocnicích je zdarma, ten na to má školy, jistě by ti pomohl lépe.
narukokazuki
hodnocení

dane
hodnocení

0x

I placeného psychologa nemusí platit máma. Je ti 15, tak šum na brigádu. Třeba narazíš na nějakou, kde se můžeš vyřvat do sytosti. A nejlépe si najdi brigádu, kde si manuálně mákneš. Pak snad začneš přemýšlet jinak.

doplněno 30.10.17 21:58:

Máte pravdu, pokud je na ZŠ na brigádu nedosáhne. Ale všechno jde. Mamka sepíše na sebe smlouvu na roznos letáku a dceruška s ní (potom samostatně) bude běhat od schránky ke schránce. Pohyb jí prospěje.

To, že je tazatelce 15, nemusí znamenat, že má ukončenou ZŠ (v takovém případě by na brigádu nemohla).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]