Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych poprosil o radu někoho, kdo se vyzná ve středověku. Protože se jako laik ve volném čase zabývým lokální historií, nevyhnu se ani zápisům v zemských deskách. Narazil jsem ale na situaci, kdy je v zápisu uváděn šlechtic jako majitel jedné vesnice a v dalším zápisu o 30. let později je znovu jmenován při jejím prodeji někomu jinému. Problémem ale je, že jsem v archivu jsem nalezl doplňující listiny, které dokazují, že během těch 30-ti let byl majetek v rukou minimálně dalších 2 lidí. O těchto prodejích však v zemských deskách neexistují žádné zmínky a není proto jasné, jak se mohl uvedený majetek ocitnout znovu v rukou původního majitele. Dočetl jsem se, že zápisem majetku do zemských desek vznikal potomkům kupce automatický nárok na dědictví. Je tedy možné, že vesnice připadla znovu původnímu majiteli právě kvůli tomu, že ti 2 další zemřeli a ani jeden z nich nebyl nikdy uveden v zemských deskách jako vlastník dané vsi? Budu rád za každou radu, děkuji.
To je docela zajímavý problém, ale já vám s ním samozřejmě neporadím, naopak, sám bych byl zvědat. Napadlo mne využít slušbu " ptejte se knihovny Buď bych se pokusil zvolit vhodnou knihovnu (Knihovna Akademi/...?), nepo bych zkusil položit dotaz podle oboru (historie a vedy pomocné, právo?)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.