Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohli byste mi prosím poradit? Ve škole bereme jednoznačná a mnohoznačná slova. A chtěl bych poradit zda ZELENÝ je jednoznačná a nebo mnohoznačná? Já dal mnohoznačná protože Zelený může být strom, auto, dům. Mám to správně? Předem děkuji
Když řekneš "zelený", má to jeden význam. Prostě je objekt zelený a žádný jiný.
Naproti tomu třeba slovo "péro" má významů několik. Bez kontextu nevíš, jestli jde o ptačí, psací, pružné nebo stojící.
Dnes už máš pravdu, ale dříve slova "péro" a "pero" měla odlišné významy. Díky již mnoho let trvajícímu přístupu ÚJČ AV, je však čeština tak do...vená, až je to k nevíře. Místo aby dbala na čistotu tohoto jazyka, připouští i naprosté blbiny. Např. je podle této instituce je správné slovo i "potencionální", přičemž má být odvozeno od slova "potenciál", nikoliv "potencionál". Něco shnilého je v instituci této.
Wikipedie vysvětluje rozdíl mezi homonymy a slovy mnohoznačnými
Mimo jiné se tam dočteme, že hranice mezi nimi není vždy jednoznačná.
Od homonym se liší slova mnohoznačná (polysémantická). Zatímco u homonym je formální shoda v podstatě náhodná, jednotlivé významy nemají vzájemnou souvislost, různé významy mnohovýznamových slov souvislost mají a vznikly posunem základního významu na základě podobnosti. Příkladem je slovo oko.
Hranice mezi homonymií a polysémií nemusí být vždy jednoznačná. V širším pojetí se za homonyma považují i slova, jejichž významy sice původně vznikly na základě mnohovýznamovosti, ale v současnosti již není vzájemná souvislost zřejmá (tzv. rozpad polysémie, např. slovo prát (bít, mlátit × zbavovat špíny vodou).
Homonyma - raketa kosmická, raketa tenisová. Ani trochu se sobě nepodobají.
Mnohoznačná - noha (končetina), noha stolu. Je zde podoba tvarem i významem.
x
Rádcové se dosud přiklánějí k možnosti, že slovo zelený je jednoznačné. Wikislovník uvádí čtyři významy tohoto slova. Barva, nezralost, souvislost s ekologií, karty.
Já si v této souvislosti vzpomínám (bohužel jen matně) na výklad původu příjmení Zelený.
Doba pobělohorská, násilná rekatolizace, odchod nekatolíků z měst do podhorských vesnic. Takovým typickým regionem je oblast mezi okresy Chrudim, Svitavy a Žďár nad Sázavu. Zde je příjmení Zelený velmi rozšířené a zároveň zde jsou početné sbory Českobratrské církve evangelické. Podle toho, co jsem v minulosti četla nebo slyšela, se novým obyvatelům začalo říkat Zelený proto, že bylí noví.
Děkuji. A mohli byste mi dát pár příkladů na trénování? Abych se tohle naučil? Mě to moc asi v té češtině moc nemyslí ale rád bych se tím nějak prokousal...
Takže homonyma se ani nepobají pouze mají stejné slovo třeba servis: může to být u tenisu dále servis nadobí, u auta. A proto je to homonyma protože slovo se stejně píše ale znamená to něco jiného ano?
Servis - správně určeno.
Příklady na homonyma i polysémii jsou v odkazech. Pro osvojení si vědomostí a orientaci v učivu bude lepší, kdy budeš příklady hledat a určovat sám. Opravíme.
To je zrovna slovo mnohoznačné, protože hvězda v populární kultuře je zjevně odvozená od hvězdy na obloze (září mezi lidmi).
Ve skutečnosti je to tak, že pokud chceš se stoprocentní jistotou zjistit, zda je slovo mnohoznačné, či je to homonymum k nějakému jinému slovu, je nutné se podívat do různých slovníků - zejm. do Slovníku spisovné češtiny + do českého etymologického slovníku, popř. ještě do homonymického slovníku , je-li k dispozici. Tam jsou všechny tyto věci vypsány (je-li slovo odvozené od jiného slova na základě podoby označovaných jevů, či je-li shoda mezi nimi čistě náhodná). Na ZŠ a SŠ není tento "slovníkový" postup obvyklý, ale ve skutečnosti je jedině on profesionální. Také, jak už se tu, myslím, psalo, nejsou hranice mezi homonymií a mnohoznačností vždy úplně jasné.
Myslím, že v testu vám vyučující nedá žádná případy, u nichž by to bylo obtížné poznat. Obecně - pokud mezi věcmi existuje nějaká vnější nebo vnitřní podobnost a mají stejný název, můžeme ten název označit jako slovo mnohoznačné.
Co se týče cvičení 7 - jaké znáte rčení, v němž se vyskytuje slovo ucho a označuje se jím nepozorné poslouchání? Nápověda: "jedním..., druhým..." Chybějící slova si doplňte.
Jinak se dívám na poslední řádek ve cvičení 5 - slovo deka tam očividně nepatří. Jde o jinou přikrývku. Sněhová p...
Přesně tak není to úplně jasné. Ve škole slovníky nepoužíváme. Ale mám z toho domácí úkol ale k čemu mi to je když ho ve škole nedostanu? Budu mít test abych napsal zda je jedná o mnohoznačné a nebo homonymum.
A mohli byste mi ještě poradit v tomto úkolu? Úkol číslo 7) mám napsar rčení, kde budou tvary s různými významiý slovo ucho: A) poslouchat nepozorně bez zájmu. Tomu nerozumím mohli byste mi v tom poradit? Posílám i foto děkuji.
Přesně tak. A s tou pokrývkou/ přikrývkou z 5. cvičení to bude jak?
K čemu se často přirovnává sníh? K peř... Takže sněhová vrstva se přirovnává k pokrývce z tohoto materiálu (je to úplně obyčejné slovo).
Někoho pokárat - dát někomu ... uši. Víc už ti napovědět nemůžu, to bych to už musela napsat celé.
Tak to opravdu nevím mohli byste mi trošku napovědět?
A dát někomu pohlavek, někoho pokárat? Já moc tyhle rčení moc nevím děkuji
Takže peří?
Dát nekomu přes uši?
A to C bude pořádně si to zapamatuj za uši?
A mohla byste mi ještě odpoledne poradit? Mám určete druh homonym: úplná,částečná,nepravá- grafická podoba a nepravá zvuková podoba.
Mám slovo OSEL mě by stačilo kdyby jste mi napsala co si musím říct abych to poznal? Děkuji. Hledal jsem na internetu ale nic moc mi toho nevyjelo.
Co tohle radio.cz/... - to by nepomohlo?
V tom odkazu, co jsem dávala, jsou některá slova stejná jako v tom úkolu - co začít od nich?
Takže částečné znamená když to může být podstatné jméno a sloveso? Teda pokudj sme si to dobře přečetl? Pokud ano tak to není těžké
Tak já to potom ofotím a podíváme se na to?
Tak vám posílám slíbenou fotku. Děkuji za rady. Nechci aby jste mi to doplnila ale jde mi o to abych to pochopil a uměl to. Protože když mi to uděláte tak to potom nepochopím právě.
Úplná homonyma se shodují ve všech tvarech (a přitom spolu nemají historicky nic společného).
Např. výrazy vinice (vinohrad) a vinice (provinivší se žena). Skloňují se ve všech pádech stejně.
Částečná homonyma jsou slova, která se shodují v některých tvarech.
sloveso: osít, osel jsem, osel jsi, osel, osela, oseji, oseješ, oseje
podstatné jméno: osel, osla, oslovi, osla, osle!, o oslovi, oslem, osli, oslů, oslům, osly, osli!, o oslech, osly
Tato dvě slova se tedy shodují jen v jednom tvaru (u obou z nich ten tvar vyjadřuje naprosto rozdílné věci).
Homografy (u nichž se shoduje jen psaná podoba, ale výslovnost je různá) jsou celkem vzácné; většinou je jedno z nich domácího původu a druhé je přejaté. Z té nabídky sem patří jen slovo panický (klidně to prozradím, protože to je velmi "profláknutý" homograf, který se uvádí ve všech učebnicích).
Homofony se shodují ve výslovnosti, ale liší se pravopisem. Takových slov je v češtině mnoho, i domácího původu.
vysel X visel, stříbro X Stříbro (město)...
Proč s historií (to jsem nějak nepochopila)? Vila (budova) X vila (od slovesa vít) jsou skutečně částečně homonymní, jak správně píšeš.
Vila X vyla jsou (k sobě navzájem) také homonyma - a to jaká?
(Jinak ano, vyje např. vlk.)
Test - jak odhaduje rádkyně ildika, jistě tam nebudou slova mnohoznačná těžko určitelná. Pravděpodobně tam budou slova týkající se v první řadě lidského těla. Třeba čelo 1. na hlavě, 2. čelo průvodu, jazyk 1. v ústech, 2. cizí jazyk (angličtina...) Pokud máš chuť si to procvičovat, hledej druhý význam ke slovům:
zub, čípek, bubínek, týl, krk, šíje, ručička, koleno, lopatka, žebro
A tu sněhovou "deku" nám zde stále dlužíš!
Podívala jsem se na cvičení 6 našla jsem během chvilky tato mnohoznačná slova
vadit-překážet něčemu nebo vadit se s někým(ve významu přít se s někým)
zámek-může být historická budova nebo zámek ve dveřích
tašku-může jít o zavazadlo(nákupní taška) nebo o tašku na střeše
Celý úkol za Vás ale dělat nebudu.
A ještě malá rada: procvičujte slovní zásobu čtením knih,to Vám hodně pomůže v takových úkolech
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.