Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli by mi někdo poradil jak vypočútat tuto úlohu.. nevím si s ní rady:
V hloubce 1m pod hladinou vody byla uvolněna korková zátka o hmotnosti 100 g. Do jaké výšky vyskočí nad povrch vody? Hustota korku je 200 kgm-3, hustota vody 1000 kgm-3. Odpor vzduchu neuvažujeme. Tíhové zrychlení je 10 ms-2.
Za odpovědi děkuji.
-vypočtěte obsah kork.zátky = 0,5 dm³
-dle Archimed.zákona se určí vztak.síla F=0,5kgx10 =5,0 N = m×a
: a =F/m =5/0,1 = 50 m/sec² , z pohybových rovnic plyne : v =(2a×s)½ = 10m/sec , (s = dráha po kterou vztlak.síla působí,
tj. 1 m-hloubka)
-jak jsem již uvedl platí z pohyb.rov. h = ½×( v²×sin²α/g),protože při svislém vrhu sin=90°⇒sinα = 1
h =5 m
fero
Dobrý den.
Od vztlakové síly jsem odečetl tíhu zátky, protože ta působí proti vztlaku. Vztlaková síla je 5 N, hmotnost zátky je 100g, tíha zátky je 1N. Vztlaková síla je 5 N, ale urychlující síla je 4 N. Proto je můj výsledek 4 metry.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.