Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úloha z fyziky

Od: neviumnevim odpovědí: 7 změna:

Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli by mi někdo poradil jak vypočútat tuto úlohu.. nevím si s ní rady:

V hloubce 1m pod hladinou vody byla uvolněna korková zátka o hmotnosti 100 g. Do jaké výšky vyskočí nad povrch vody? Hustota korku je 200 kgm-3, hustota vody 1000 kgm-3. Odpor vzduchu neuvažujeme. Tíhové zrychlení je 10 ms-2.

Za odpovědi děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zadání je (jako obvykle) nesmyslné.

nevimnevim*
hodnocení

Tak to mám zadané na papíře. Že je to nesmyslné s tím jedině souhlasím.

rv*
hodnocení

0x

Na korek působí pod vodou síla, která způsobuje jeho zrychlení. Tedy z vody vyletí nějakou rychlostí. No a nad hladinu se jeho kinetická energie bude měnit v potenciální.

adi*
hodnocení

0x

Dobrý den. Není v zadání ještě uvedeno, že nemáte uvažovat odpor vody? Nebo odpor prostředí?

Vychází mi to 4 metry. Neuvažoval jsem odpor prostředí - vody a vzduchu.

fero*
hodnocení

0x

-vypočtěte obsah kork.zátky = 0,5 dm³

-dle Archimed.zákona se určí vztak.síla F=0,5kgx10 =5,0 N = m×a

: a =F/m =5/0,1 = 50 m/sec² , z pohybových rovnic plyne : v =(2a×s)½ = 10m/sec , (s = dráha po kterou vztlak.síla působí,

tj. 1 m-hloubka)

-jak jsem již uvedl platí z pohyb.rov. h = ½×( v²×sin²α/g),protože při svislém vrhu sin=90°⇒sinα = 1

h =5 m

fero

adi*

Dobrý den.

Od vztlakové síly jsem odečetl tíhu zátky, protože ta působí proti vztlaku. Vztlaková síla je 5 N, hmotnost zátky je 100g, tíha zátky je 1N. Vztlaková síla je 5 N, ale urychlující síla je 4 N. Proto je můj výsledek 4 metry.

fero*

Dobrý den,je evidentní,že tazatel ztratil o jeho problém zájem,nebo možná emigroval.Nemá smysl nadále se případem

zabývat.Přidejte 1 m a budeme ve shodě?*mir*

S pozdravem fero

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]