Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doktorka versus účetní

Od: ja* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

nemožu se rozhodnout mezi tím, jestli mám zkusit gymnázium a pak jít na výšku, nebo jít na ekonomické lyceum a pak na výšku. Když bych šla na gymnázium, mám strach, že nedám výšku a ze mě nebude nic. Proto radši chci na ekonomku, ale je mi líto, že nezkusím doktorku.

Co byste zvolili vy? Děkuji za odpověď.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ahoj, záleží na Tobě.

Pokud půjdeš na gymnázium, tak Tě gymnázium lépe připraví pro studium na vysoké škole. Budeš to mít tedy na vysoké škole snažší, ať už zvolíš jakoukoli.

Pokud půjdeš na ekonomickou školu, tak budeš mít ze začátku na vysoké nevýhodu, že budeš muset nějaké věci dohnat nebo se o to více učit, nebudeš tak dobře připravena. Na doktorku na vysokou školu můžeš jít jak z gymnázia, tak i z ekonomické školy, to se nevylučuje. Po ukončení střední školy si můžeš vybrat prakticky jakoukoli vysokou školu, i s jiným oborem, který jsi měla na střední.

Na druhou stranu - pokud bys na vysokou nešla, tak je lepší ta ekonomická. Tam máš nějaké odborné předměty, asi pak lépe seženeš nějakou práci. Pokud budeš mít jenom gymnázium, tak máš vlastně jen takový všeobecný přehled, možná můžeš začít podnikat, ale nemáš skoro žádné odborné znalosti.

iz*

Kuba nemá tak docela pravdu. Musela bys dohnat odborné předměty, které budou snazší, než kdybys musela dohánět matematiku, na kterou tě lépe připraví gymnázium.

Jestli nevíš, čemu dát přednost, je lepší jít na gymnázium. Tvé názoery se ještě budou vyvíjet a gymnázium tě lépe připraví ke studiu na každé VŠ (včetně medicíny).

hodnocení

2x

Špatně se radí.., ale na doktora by to mělo být poslání, tak by člověk asi měl vědět čím by chtěl být. Čemu se chce věnovat. Vím že se špatně v tomto věku rozhoduje, ale pokud chcete jít na VŠ, tak gympl není špatný základ... Pravdou je, že medicína a technické školy jsou náročnější. Kdo nedá techniku, tak pak přejde na ekonomiku. Ta je asi jen přeci jednodušší...

ja*
hodnocení

Děkuji za odpověď.

hodnocení

2x

Takto na dálku dostaneš od cizích lidí jen obecné informace a úvahy. Ale podle dotazu je vidět, že si jsi různých úskalí a problémů vědoma.

V posledním ročníku základní školy už učitelé zpravidla dovedou u svých žáků rozeznat studijní typy i výjimečné studijní typy. Zjednodušeně řečeno učitelé tuší, kdo z žáků lehce vystuduje střední školu, ale s výškou by mohl mít problémy. A pozor - jsou vysoké školy, kde je studium o trochu snadnější, ale medicína mezi ně rozhodně nepatří. Proto bych si nechala trochu poradit od třídního učitele. Případně i od nějakého studijního poradce, který na školách bývá. Možná by nějaké testy ohledně systematičnosti a výdrže také něco napověděly.

bodudom

Zjednodušeně řečeno učitelé tuší, kdo z žáků lehce vystuduje střední školu, ale s výškou by mohl mít problémy.

Absolutní nesmysl. V praxi to takto nefunguje.

Napsala jsem "tuší". To není ani absolutní pravda, ale ani absolutní nesmysl.

Proč si myslím, že tuší: Když jsem šla do deváté třídy, přerozdělilo vedení školy tři třídy. Vybrali z nich nejlepší žáky do "studijní" třídy. A jak jsem to tak v pozdějších letech lehce sledovala, převážná většina mých spolužáků ze studijní třídy pak úspěšně pokračovala na vysoké škole. Nad tím, jestli a jak to koresponduje s dnešní inkuzí, se teď nezamýšlím.

Moje maminka byla učiteka. Učila 1. až 5. třídu, ale už tehdy dokázala žáky trochu odhadnout. A trvám na tom, že je lepší se ptát učitelů, co si myslí o mých studijních předpokladech, než úplně cizích lidí.

iz*

Bimbam má pravdu, dobří zkušení učitelé (znám takové) to odhadnou už v 8. až 9. třídě. Ne stoprocentně, ale většinou se nemýlí.

gbfd
hodnocení

1x
Z gymplu můžeš jít i na nějakou VOŠ, kdyby ti vysoká škola přišla moc těžká.

eulalie*
hodnocení

0x

Ahoj, ty máš strach jít na gymnázium a přitom bys ráda studovala na doktorku? To si ale odporuje..., protože medicína je těžší než gymnázim, že. Pokud půjdeš na gymnázium, můžeš jít dále studovat cokoliv. Z ekonomického lycea máš slabou naději dostat se na medicínu...

hodnocení

0x

Pokud jste studijní typ,jděte na gymnázium. Z ekonomického lycea se na doktorku dostává dost těžko,musela byste se dlouho připravovat dopředu sama. Jen počítejte s tím,že medicína je jedna z nejtěžších vysokých škol a studium trvá dlouho 6 let +různé atestace.

Pokud si nejste jistá,že byste studium vysoké zvládla,tak běžte raději na to lyceum.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]