Nejste přihlášen/a.
Ahoj, moc bych potřebovala poradit. Mám básničku a mám u ní rozlišit přízvučnou a nepřízvoučnou dobu. A nevím si rady?
Básnička zní:
Chrám svatého Víta,
je gotika chlouba,
a já vás tu vítám
a půjdeme dál.
Osobně bych to asi určila takto:
Chrám sva-té-ho Ví-ta
je go-ti-ky chlou-ba,
a já vás tu ví-tám
a pů-jde-me dál.
Podtrženě jsou přízvučné doby, kurzívou nepřízvučné.
Pomlčky být podtržené neměly, to jsem jaksi přehlédla, že se zformátovaly i s předchozí slabikou (ale ony tam stejně nejsou nutné).
Ivzez, mně se zrovna toto vždycky nejlépe učilo už z "určených" veršů.
Osobně bych za nikoho úkol nedělala. Npsala bych první verš a vybídla bych tazatelku k pokračování → nabídla bych jí následnou kontrolu.
no já nejsem jazykovědec a nehádám se s vámi, ale zdá se mi, že tyhle verše jsou napsané do čtyřdobého daktylu. Jedna slabika přízvučná a za ní tři nepřízvučné. Značí se takto, u--- u---, ne?
Na konci veršů vidím místo dvou nepřízvučných slabik dvě pomlky.
Chrám (přízvučná) svatého (nepřízvučná nepřízvučná nepřízvučná) Ví (přízvučná) ta (nepřízvučná) (pomlka) (pomlka)
Je (přízvučná) gotiky (nepřízvučná nepřízvučná nepřízvučná) chlou (přízvučná) ba (nepřízvučná) (pomlka) (pomlka)
atd.
Ve čtvrtém verši jsou na konci rovnou tři pomlky - dál (přízvučná) (pomlka) (pomlka) (pomlka).
Já nejsem hudebnice - ale metrum, jaké popisujete, není v češtině dost dobře možné. Musel by to být trochej zkřížený s pyrrhichiem (což je uskutečnitelné jen v časomíře).
On je taky zřejmě rozdíl mezi metrem hudebním a metrem básnickým. V českém verši hrají velkou roli vedlejší/ pomocné přízvuky (které v řeči normálně nijak zvlášť nevyniknou, ale pro básnické účely jsou naprosto zásadní). Je možné, že v hudbě se toto (v některých případech?) považuje za nepřízvučnou dobu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.