Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studium na vysoké škole, poté zahraničí?

Od: kuratko2000 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, abych Vás uvedla do celkové situace, bude text trochu obsáhlejší.

Nyní studiji gymnázium a jsem ve druhém ročníku. Ve čtvrtek jsme dostali úkol, že máme do příštího týdne napsat na papír, kam chceme jít alespoň na dvě vysoké školy. Porovnat převážně různé školy v Čr, která z nich je pro nás nejvýhodnější a stručně řečeno nejlepší. Budeme si volit dva semináře do třetího ročníku. A právě tohle vše je největší kámen úrazu. Jelikož jsem na gymnázium nikdy jít nechtěla a škola mě moc nebaví, tak známky neodpovídají tomu, čemu bych si přála, ale těžko se donutím k učení. Na vysvědčení jsem měla pět trojek, zbytek převážně jedničky a pár dvojek. Na vysokou školu úplně nechci, mým přáním je po studiu opustit rodný domov a vycestovat do země, kde se mluví převážně anglicky. Přijdu si tu jako v kleci, ale možná si říkáte, že přeci holka v sedmáncti letech neví co chce a jaký je život. Necítím se tu dobře, spíše přežívám a nic mě tu nedrží. Přijde mi blbost, abych šla hned po gymnázium do zahraničí. Chtěla bych vystudovat alespoň bakaláře, a poté odjet pryč a těžko říci, jestli bych chtěla v Česku poté dále žít. Často přemýšlím, jakou vysokou školu zvolit. V jazycích a v předmětech jako je matematika a chemie, jsem spíše průměrná. Baví mne nejvíce zeměpis, biologie (spíše jenom člověk, buňky a živočichové mě moc neberou) a převážně výtvarná výchova. Jenže dostat se na uměleckou školu je pro mě nepředstavitelné a jsem nyní v koncích, kam mám jít a jakým směrem se řídit. Poradili by jste mi, co v takové situaci dělat? Ukončit gympl a odjet pryč? -nebo- Vystudovat vysokou školu (popřípadě jakou) a poté odjet? A nebo je snad úplně jiné řešení? Za každý tip a radu bude velmi vděčná, díky.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Já bych ti poradil, ať si dodělaš gympl a pak zkus odcestovat a tu vysokou si dodělej už v zahraničí. Za mě mohu doporučit Skotsko, na studování tu jsou výborné podmínky.

elkaa
hodnocení

0x

Radila bych také to samé, mimo jiné i z časových důvodů. Mám dvě děti na vš a nedovedu si představit, že by mi ted po skončení vš v 25 letech řekli. Mami, ještě nás chvili dotuj, než se v zahraničí uchytneme. Nemůžu se dočkat až dostudují a konečně začnou pracovat. Třeba jsi jiný typ, ale naše děti jsou na brigádě tak jednou za měsíc a to je bída. Vždy si najdou nějakou výmluvu.Takže slíbili jsme, že jim školu budem platit celou, takže to už dáme, ale pak už se musí sami o sebe postarat.

kuratko2000
hodnocení

Na brigádu chodím každý víkend a chci si uspořit peníze do začátku. S rodinou nejsou ohledně peněz problémy, ale chtít po nich velký obnos rozhodně nebudu, chtěla bych především hradot vše z vlastní kapsy. Vysokou školu by mi v Čr rodina zaplatila, platí ji i bratrovi, spíše musím najít odvahu jim říci, že po maturitě chci odejít. Díky ;)

anezka*
hodnocení

0x
Úplně tě chápu. Já jsem teďka ve 3. ročníku stredni odborné školy žádné gymnázium. Ale bohužel máme předmět ve kterým se zabýváme co po škole. Učitel po nás chtěl aby jsme napsali na jakou vš by jsme chtěli jít kde by jsme chtěli pracovat. Já za rok budu masírovat a sama nevím co se mnou bude. Proto si polož otázku až to budeš psát chtěla bych na vysokou uměleckou (vůbec nepřemýšlej o uplatnění,jestli se dostaneš...) stejně je ti teprve 17 A během dvou let se může úplně vše změnit a učitele za chvili nebudou ani vědět kam si chtěla ve druhaku. Možná co ti pomůže bude to když kouknes jaký semináře tvůj gympl nabízí a podle toho si vyber píšeš že tě baví biologie třeba to i nabízí, můžou nabízet i konverzaci z anglického jazyka.
kuratko2000
hodnocení

Ohledně seminářů není na naší škole skoro žádný problém. Škola se snaží žákům především vyhovět, aby se jejich seminář otevřel. Jsme spíše menší gympl, takový více rodinný. Pro mě jsou semináře opravdu důležité, protože z jednoho z nich musím 100% maturovat a také mi přijde nesmysl, abych si vybrala seminář, kterému se v budoucnu nebudu vůbec věnovat a byl pro mne ztráta času, proto je pro mě volba vysoké školy nyní tak moc důležitá. Jinak moc děkuji a přeji hodně štěstí, jak už u maturity tak i v budoucím životě ;)

anezka*
Děkuji i tobě přeji jen to nejlepší rozhodnutí.
Umělci se v dnešní době moc neuplatni. Píšeš že tě baví zeměpis a biologie co zkusit vs cestovního ruchu nebo medicínu? :)
Možná ti pomůžou i tyto stránky infoabsolvent.cz a atlasskolstvi.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]