Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jednoduchý příklad - zlomky

Od: tesil1 odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, mohl by mi někdo prosím říct kde dělám v tomto jednoduchém příkladu chybu?

Matiku jsem rok neviděl a očividně jsem úplně vygumovaný.

Jednoduchý příklad - zlomky

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

První chyba je, že to máš otočený o 90°. Pokud chceš po někom radu, musíš mu to ulehčit, ne ztížit.

Zkus si ty odmocniny rozepsat takhle:

V27 = V3 * V9 = 3 * V3

V48 = V3 * V16 = 4 * V3

(to V je odmocnina)

ml1
hodnocení

0x

až po druhý krok (převod na společného jmenopvatele) je to dobře, pak už jen jmenovatel, v čitateli jaksi něco zmizelo, ale nemůžu přijít na to, jak jste z dvojčlenu ve druhém kroku udělal to co vám vyšlo dále.

První člen bych vynásobil, ať už podle vzorce nebo "normálně", vyšlo by mi

3-2*odm(3*27)+27

se druhým členem nejde moc dělat, snad jen taky roznásobit (nemusím snad předvádět) a doufat, že se s produktem prvního členu ty odmocniny nějak vyruší (tyto příklady tak bývají dimenzované, že výsledkem je nějaké pěkné číslo nanejvýš něco v součinu s odmocninou a pod. málokdy se chce aproximace iracionálního čísla nějakým zaokrouhlením).

Mimochodem v tom druhém kroku jste osmičku opsal tak, že jsem si říkal, proč si těch 49 neodmocníte a pak koukám, že to je 48 - pozor na to, že tímto způsobem vzniká většina chyb.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]