Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomůžete mi s úkolem? Nevím si s ním rady

Od: martinkolar odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, potřebuji pomoct. Úkol není na známky ale chci ho splnit. Nemůžete ho prosím vypočítat a pak sem přidat foto? Úkoly jsou dva a je to PYTHAGOROVA VĚTA. Děkuji a snad mi pomůžete :(

Pomůžete mi s úkolem? Nevím si s ním rady

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak potřebuješ pomoct/poradit nebo vypočítat? DÚ za tebe tady nikdo dělat nebude, takže ti poradím a na konci zkontrolujeme správnost tvého výpočtu a vyýsledku.

Takže rada první: a2 + b2 = c2 Ta rada by měla být i poslední, měla by ti bohatě stačit.

liska*
hodnocení

2x

Polopaticky. Pro pochopení Pythagorovy věty si narýsuj pravoúhlý trojúhelník, co má odvěsny 3 cm a 4 cm. Ta třetí, nejdelší strana je přepona. Na každou ze tří stran přirýsuj čtverec. Pro představu si čtverce rozkresli jako mřížku na centimetrové čtverečky. Na jedné odvěsně bude čtvereček 3x3 cm, to je 3 na druhou=9.

Na druhé odvěsně bude "přilepený" čtverec 4x4cm, to je 4 na druhou= 16 a na té nejdelší-přeponě vznikne čtverec 5x5cm, to je 5 na druhou=25.

Pythagorova věta zní: Obsah čtverce nad přeponou pravoúhlého trojúhelníka se rovná součtu obsahu čtverců nad oběma odvěsnami. Dosaď si z našeho příkladu 25= 9+16. A to je podstata, ze které vycházíš, jen délky stran jsou v příkladech pokaždé jiné.

honzmalatny*
hodnocení

1x

A co je na tom prosím Tě složitého?

Dosaď do věty a počítej.

Napiš, vyfoť svůj postup a pak Ti bude porazeno.

Snaž se trošku.

HM

ja*
hodnocení

1x

vzorec je c(na druhou)= a (na druhou) + b ( na druhou)

1. namaluj si náčrtek

2. vyznač si předponu

3. dosaď stranu A a stranu B

4. napiš vzorec

5. dosaď do vzarce čísla podle zadání

6. umocni

7. sečti

8. odmocni

9. máš výsledek

iz*
hodnocení

0x

Martine, vypočítat ne, ale pomůžeme ti s výpočtem, abys příště věděl, jak na to. A zkontrolujeme ti, co jsi zatím udělal sám. (Napiš sem svůj postup.)

Nápověda: Jak zní Pythagorova věta? (Vzoreček ti už napsal Satam.)

hodnocení

0x

A kde máš v zadání. že je to pravoúhlý trojúhelník a zejména který úhel je pravý? Opravdu to je celé zadání nebo sis ho zkrátil?

martinkolar
hodnocení

Takhle mi to napsala do sešitu učitelka ale já vůbec nevím o co jde. Někdo sem napsal že a2 + b2 = c2 ale já tomu vůbec nerozumím. Nevím ani základ tohohle takže nemůžu nic počítat. Neumím to a proto to chci nechat vypočítat zde. Jinak kdybych to věděl, tak to vyhledám na netu.

Co nám říká Pythagorova věta?
martinkolar
hodnocení

Nevím bohužel *zed*

No jo, když nevíš co je Pythagorova věta, nespočítáš to.
Nastuduj do to, není to vůbec nic složitého a pak to dáš.

No jo, to je těřké. Takže to, co napsala pančitelka, je zkratkový zápis, ale to vám musela předtím vysvětlovat, určitě to nenapsala jen tak a včil mudruj. Tak to zkusám rozvést. Na začátku těch obou případů je takové divná znaménko; taková jakoby šipja, pčes ní oblouček a v něm tečka (tedy pokud to se svýma očima dobče vtdím,, ale nic jiného to být nemůře). Tak se označuje pravý úhel- Hned za ním je takový trojúhelníček, coč znamená, světe div se, trojúhelník. Takžr paní učitelka symbolicky napsala. JE DÁN PRAVOÚHLÝ TROJŮHELNÍK ABC O STRANÁCH a=6, B = 8,5; spočtěte stranu C

No a "n+kdo napsal", Pythagorovu věty, zase zkráceně, plně znění je že v pravoůhlém trojůhelníku popsanám výše platí. (Tedy pogud c je pčeponam a to se obvykle tak chýpe.)

Tak teď výš oč jde a uř se nevymlouvej a počítej.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]