Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, přítelův syn přinesl ze školy úkol a nevíme si nějak rady. Přikládám fotku, jedná se o to cvičení se šipkami. Netuším co teď probírají ve škole, učebnici k tomu nemáme, jeho matka nám poslala jen toto a údajně nikdy nic podobného ve škole nedělali. Jak byste řešili? Ty dopsané šipky tam dopsal on, netuším, zda je to dobře a jak na to přišel. Za rady děkuji
Zřejmě jde o krokování - krok vpřed (+) se zapisuje šipkou vpravo, krok vzad (-) šipkou vlevo. Svislice ("|") slouží pro zastavení a oddělení pokynů. Zde si o tom můžete něco přečíst (PDF). Zřejmě má šipky dle vlastního uvážení doplnit dalším pokynem a zapsat výsledné číslo. Jestli je tím zadáním myšleno něco jiného, tak jsem z toho jelen.. za mého mládí jsme počítali s čísly a nad úkoly se trápily děti a ne rodiče..
Nejúžasnější Hejného matematika. Nevím, jak vám pomoci - ale je to dneska IN.
Možná na youtube najdete k tomu video, je toho teď všude plno.
To nevím, zkušenost s Hejným nemám.
Matematiku jsem učila od r. 1979 posud (dnes jen doma - douč.). Začínala jsem v době, kdy byly propracované osnovy i učebnice, učivo na sebe logicky navazovalo. Při přechodu na jinou školu dítě mohlo normálně pokračovat ve výuce, max. někde bylo pár dní (možná týdnů) rozdíl. Na Hejného matematiku by prý měla zase navazovat Hejného matematika, jinak je problém. Tedy u slabších žáků. Ti premianti ale zvládnou učivo s i bez Hejného.
Dnes může mít každá škola jinou řadu učebnic, jiné ŠVP. Učebnic jsou mraky a jsou v nich chyby (např. v tom smyslu, že úlohu k učivu nemohu dopočítat, protože znalosti k tomu potřebné se budou probítrat o 30 stránek později). Z provozu byly vyřazeny sbírky úloh, protože je učivo spřeházené . Moje maminka na to měla průpovídku, kterou by mi admin smazal...
Někdo Hejného chválí, já ne. Ale neučila jsem podle něj, soudím jen podle (hojných) videí, podle reakcí rodičů, podle toho, co jsem se dočetla.
Za nas byly zase mnoziny.
Mluvi se o zjednodusovani. Z toho bych usoudil, ze zapis sipka vzad a dve sipky vpred lze zjednodusit na jednu sipku vpred.
Dve vpred, jedna vzad, dve vpred na tri vpred.
atd
Právě včera jsem kontroloval synovi (4.tř) úkol z matematiky..Po přečtení dvou úkolů jsem si nejprve myslel, že jsem se zbláznil já..a potom, že se zbláznil autor učebnice (dva po sobě následující příklady měli zadání, které nebylo úplné a mohlo dávat minimálně dva výsledky a z toho ještě jeden výsledek neměl s matematikou nic společného). Kdybych měl více času, napsal bych autorům oné skvělé učebnice (PhDr.CSc...Mgr.a ). Na podobně pitomé příklady jsem již narazil i v předchozích učebnicích nižších ročníků.
U tohoto co je zde na obrázku, bych se byl nucen zeptat, co že se po mne vlastně chce..a proč to není zapsáno NORMÁLNĚ.
Toto bych opravdu asi s mírně neslušnou poznámkou vrátil do školy...
to je Hejného matematika, pokud se vám nelíbí tento příklad, asi byste musel dát dítě na jinou školu, protože takových a podobných je celá učebnice a tohle je ještě příklad celkem v pohodě, to člověku dojde, že se asi bude jednat o pohyb vpřed - vzad na číselné ose. ale taková zvířátka dědy Lesoně, to je oříšek, když vám zkušenost, jaké má kterou hodnotu. nebo stavby, na ty já nikdy neměla dostatečně trojrozměrnou představivost. moje děti to bavilo a naše učitelky naštěstí zastávaly názor, že je věcí dítěte a nikoli rodičů udělat si úkol z matiky. a dokonce nás prosily, ať se jim do toho nepleteme, že tomu stejně nebudeme rozumět a akorát děti zmateme. na úkolu z matiky jsem se za ty roky u třech dětí (nejmladší v šestce, nejstarší na střední) podílela dvakrát - jednou ze zájmu (skládání obrázků ze sirek, taková ta klasika - změňtě polohu dvou dřívek tak, aby vám z X vyšlo Y), jednou protože holka, její kamarádka a ani kamarádky maminka nevěděly (to se jednalo o indické násobení, na netu se daly najít návody, docela zajímavé). mmch i v Hejného učebnicích jsou příklady, které mají víc správných výsledků a je to tak schválně. aby se děti neupínaly na to, že každý příklad má jen jedno řešení a zkoušely hledat třeba i jiné, méně tradiční postupy.
jinak tenhle úkol - kluk mě poučil, že záleží na tom, jaké bylo zadání. jak už bylo psáno, šipka doprava je plus, doleva mínus. počítat se OBVYKLE začíná od nuly, ale zadání může být i jinak, třeba od pěti. a výpočet může být buď naprosto volný, tedy že každý si vymyslí a vypočte nějaké svoje příklady, anebo částečně zadaný od učitelky, třeba že cílový výsledek musí být 4. takže se obávám, že takhle ofocený úkol je nevypočitatelný, protože záleží na instrukcích, které dětem k úkolu ve škole učitelka dala. (tolik tedy mé dítě)
Už jako děcko jsem nesnášel tyhle debilní typy úkolů, kdy člověk ze zadání netuší co má dělat. A vzhledem k tomu, že rodiče s tím děckem ve škole nesedí a děcko škola nezajímá takže ani neodvypráví co tam dělali v hodině podobného, tak bych se k tomu postavil způsobem, že by to dítě nesplnilo a náležitě bych to okomonetoval formou dopisu do školy. Nějaký Hejný je mi u zadku. Pokud mám něco co je vytržené z kontextu, tak zadání musí být srozumitelné a jasné i pro nezainteresované. A né abych si domýšlel a tahal z děcka rozumy po všech čertech. Kor když je to pro 3.třídu kde to mají být triviální operace, které musí dospělý sypat z rukávu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.