Nejste přihlášen/a.
Ahoj mam tu jeden pro mě pořád nepochopitelný příklad, jedná se o to že bych potřeboval udělat ze slovní úlohy linearní rovnici o dvou neznámých. Pořád tomu nemůžu přijít na kloub...
Zadání úlohy:
Po okruhu dlouhém 2550m jezdí dva motocykly. Jedou-li proti sobě, potkávají se každou minutu, jedou-li stejným směrem, potkávají se každých pět minut. Jaké jsou rychlosti obou motocyklů?
Nechci řešení, jen mi stačí napsat tu soustavu lineárních rovnic o dvou neznámých.
Děkuju
Řekl bych že pokud jedou proti sobě, tak součet ujetých drah obou motocyklů za 1 minutu je 2250 metrů.
Pokud jedou stejným směrem, tak rychlejší motocykl ujede za 5 minut o 2250 metrů více než ten pomalejší.
Možná to stačí k sestavení rovnic.
doplněno 14.04.10 21:40:Jen pro kontrolu 54km/hod a 81 km/hod
To určitě stačí. Jenom ještě připomenu, že při sestavování rovnic je třeba dbát na správnou volbu jednotek, tak aby si odpovídaly (když se potkají za minutu, nebude asi vhodné bez dalšího počítat rychlost motocyklú v kilometrech za hodinu, je třeba to převést.
(Výpočet jsem numericky nekontroloval, na Jirbara je spolehnutí).
No, já jsem právě tohle vydedukoval taky. Logicky mi to je jasné, jenže já to nedokážu dát do té rovinice. Já jsme schopný dát dohromady věci jako "Vsuneme-li číslo, do čísla dvojciferného..." a takový ty, kde je jasně daný postup. Jenže tady i když si ten postup řeknu v hlavě, nebo ho vidím napsaný pořád si to v hlavě nemůžu srovnat.
Bohužel, píšeš "nechci řešení", ale sestavení těch dvou jednoduchoučkých rovnic je již řešení. Převést metry na kilometry, minuty na hodiny a pak vypočítat tak jednoduché rovnice musí zvládnout žák šesté třídy.
A pokud nelžeš, že jsi vydedukoval naznačený postup, tak pro tebe nemůže být problém sestavit rovnice z uvedených drah, když s = vt
doplněno 14.04.10 22:40:Stačí si napsat kolik za minutu ujede pomalejší a rychlejší a jaký je součet jejich drah
A pak kolik ujede za 5 minut pomalejší a kolik rychlejší a o kolik je to víc než pomalejší.
jirbar,
velmi se mi líbí Vaše nápověda.
Lepší nápovědu si tazatel nemohl asi už ani přát.
Samozřejmě, pokud potají nedoufal, že mu ten příklad někdo vyřeší, což by mu sice pomohlo vypočítat jenom tento příklad, ... ale vlastně by se nic nenaučil ... a o to tady právě jde ... něco se naučit.
"jirbar" díky Vám za velmi vtipnou nápovědu ... a tazateli nezbývá než si "vyhrnout rukávy a nohavice" ... a pustit se přes ten pomyslný "brod", ve kterém ( díky Vaší velmi výstižné nápovědě ) už vidí dno toho pomyslného "brodu" ( ... tedy pouze při trošce potřebné aktivity tazatele vlastně již obě potřebné rovnice má k dispozici ... jen je zapsat matematicky )
Jednoduše řečeno ... vše už "visí" na tazateli, kterému přeji odvahu do řešení, které ... právě díky nápovědě od Vás "jirbare" ... má řešení opravdu, jako na dlani.
... přeji Vám příjemný ... každý nový den.
( Samozřejmě, upozornění jiných poradců ... na počítání ve vhodně převedených jednotkách ... je také na pravém místě. )
Rozvedenoi polopatisticky: označím rychlosti motorek u a v, pro určitost nechť u je ta větší.
4as začnu měčit v okamžiku jednoho setkání (stejně nejde o absolutní čas ale o relativní - čas mezi setkáními).
Při jízdě proti sobě: za minutu ujede první motorka 1*u, druhá ujede 1*v a setkají se, čili dohromady projely celou dráhu:
u + v = 2550
(použité jednotky: čas v minutách, dráha v metrech, rychlost v metrech za hodinu.
Jízda stejným směrem: za pět minut ujede pomalejší motocykl 5*v (metrů), ten rychlejší ujede 5*u metrů.Přitom toho pomalejšího dohoní, čili objede celou dráhu a ještě ujede ten kousek, kterýujel pomalejší:
5*u = 2550 + 5*v
Jestli tohle nestačí, tak už nic.
Tak a má to vypočtené. Doufám že se ozve s kladným výsledkem. Tak jednoduchoučké 2 rovnice. Asi pak bude další problém převést metry/sekunda na kilometry/hodina.
Ale stejně mu nevěřím, že vydedukoval postup. To je totiž alfa-omega. Pak sestavit rovnice je již jen trivialita.
Kartaginec, domnívám se, že jsi tazateli moc nepomohl. . Fakt je, že jsi za něj udělal domácí úkol, ale to je tak všechno. Tazatel to jen opíše a zůstane
.
No možné to je, ale už jsem holt takovej. Koneckonců druhá možnost (ne jediná, třetí a ideální je, že na to přijde sám) je, že to nezvládne vůbec a takhle mu to aspoň vysvětlím.
JInak ovšem se zauetím sleduji, že se ozývají všichni krom tazatele. (Že by už na to byl přišel a už o diskuzi stratil zájem?)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.