Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poradit čárky a vid

Od: petrneu odpovědí: 39 změna:

Dobrý den, mám dvě otázky: ta jedna je, že se učím na netu a určuji jestli je to VID dokonavé a nebo nedokované. Když je něco ukončené tak je to dokonavé pokud jsem dával pozor a učil se a když je to nedokonavé tak to teprve bude, že?

Tak v tom případě by mě zajímalo proč mi počítač vyhodnotil "spala jsem dlouho" jako dokonavé? Když už to proběhlo?

A další otázku mám, že mi strašně dělají problémy čárky nevím co to je věta jednoduchá atd zkouším na to příjít ale opravdu si nemohu poradit proto vás prosím nemáte nějaký odkaz nebo tak?

Předem děkuji

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Tedy, pánové nade mnou, co to tazateli radíte? Ve větě "Spala jsem dlouho." je minulý čas nedokonavého slovesa spát. Ta pomůcka o ukončenosti/ neukončenosti děje je dost zjednodušená (to by všechna slovesa v minulém čase byla dokonavá - a tak tomu, samozřejmě, rozhodně není). Pokud si vezmeme sloveso "spát" a vyčasujeme si je (spal, spí, bude spát), vidíme, že má zvláštní tvar pro každý z časů, přičemž budoucí tvar je tvořen pomocí slovesa "budu". To je typický rys nedokonavých sloves.

Kdybychom si vzali sloveso "zaspat" (zaspal, zaspí), je zřejmé, že tu něco nehraje - jeden z tvarů nám chybí. Je to totiž dokonavé sloveso, a ta přítomný čas nevyjadřují (popřípadě se u nich za přítomný čas považuje ten budoucí) a budoucí čas je tvořen jednoslovně (*bude zaspat je nesmysl).

Větu jednoduchou poznáme podle toho, že obsahuje jen jeden přísudek.

iz*
hodnocení

1x

Souhlasím s Ildikou: První dvě odpovědi jsou chybné. ► Sloveso spát je nedokonavé, PC je vyhodnotil správně.

petrneu
hodnocení

Děkuji, za odpovědi takže vid dokonavý je takový kde nemůžu udělat ze slovesa přítomný čas?

bublanina*

Ano, přesně tak, jak psala ildika, jenom doplním praktickou pomůcku - když budoucí čas tvořím pomocí BUDU, je to sloveso NEDOKONAVÉ (př.: BUDU spát), pokud ho utvoří sloveso samotné, bez pomocného být, je to vid DOKONAVÝ (př.:zaspím).

S čárkami je to složitější. Nejobecnější pravidlo - každá základní skladební dvojice musí být oddělena čárkou, protože s rozvíjejícími vetnými členy tvoří samostatný celek. Čárka se nepíše jen po spojkách a, i, ani, nebo, anebo... v poměru slučovacím. No a pak je ještě několik případů, kdy se čárka píše ve větě jednoduché (tedy takové, která má jen jednu základní skladební dvojici), třeba je-li v ní oslovení ( Petře, nezaspi.), citoslovce (Au, to bolí!), přístavek ( Iva Janžurová, známá česká herečka, natáčí nový film.) atd.

petrneu
hodnocení

Třeba "zavři dveře"

Zavřel jsem (minulý), zavírám dveře (přítomný), zavřu dveře (budoucí)

Tak podle mě by to měl být dokonavý protože sloveso můžu vyčasovat jak v minulým,přítomným a budoucím.

A zase mi to PC vyhodnotil špatně. Zase chyba?

bublanina*

Zavřít - zavírat, to jsou dvě RŮZNÁ slovesa, která tvoří tzv. vidovou dvojici. Budoucí čas: JÁ ZAVŘU - dokonavý, JÁ BUDU zavírat - nedokonavý. Další příkaldy vidových dvojic (Chodit - chodívat, vidět - vídávat, nakoupit - nakupovat...)

doplněno 08.10.17 15:05:

Omlouvám se, chodit a chodívat jsou obě nedokonavá, to nebyl zrovna dobrý příklad. :)

petrneu
hodnocení

Jak je tam budu tak je to nedokonavý? Protože jak jste napsala tak třeba chodit je: Já chodil, já chodím a ty budeš chodit píšu to správně? Pokud ano můžete mi dát jeden dva příklady jestli tomu rozumím?

bublanina*

Omlouvám se za nepřesnosti. Ano, pokud tam dáváte budu, je to nedokonavý, pokud ten budoucí čas utvoří sloveso "samo o sobě", je to dokonavý. Nejlépe si pomůžete spojením: JÁ ZÍTRA... (přijdu, dostanu, upeču, namaluji, uklidím... DOKONAVÁ) ...BUDU (malovat, zpívat, tancovat, uklízet... NEDOKONAVÁ).

petrneu
hodnocení

Hodíš mi klíče: Hodil jsem klíče, háži klíče, budu házet klíče jak je tam budu tak je to nedokonavá a zase mi počítač napsal špatně :(. Nerozumím tomu :(. I když trošku jsem se zlepšil ale není to 100%

iz*

Já bych zdůvodňovala obráceně: dokonavá slovesa tvoří budoucí čas za pomoci slovesa být → bude zavírat.

Chyba podle mne byla v záměně sloves. Hodit → dokonavé (hodím); házet → nedokonavé (budu házet).

doplněno 08.10.17 16:19:

Ildiko, moc děkuju, myslela jsem budoucí čas nedokonavých sloves. (někdy nevidím, co jsem napsala, ale to, co jsem chtěla napsat).

(V první části odpovědi jste se přepsala - pomocí slovesa být tvoří budoucí čas nedokonavá slovesa. Já jen, aby se to tazateli nepletlo).

---------------------------------------------------------

K tazateli:

opravdu potřeba si nacvičit správné časování sloves, navzájem je nezaměňovat.

Dám vám pár příkladů v infinitivu. Zkuste je vyčasovat ve třetí osobě jednotného čísla (např. dělal, dělá, bude dělat) a pokuste se určit vid. Nezapomeňte na to, že některá slovesa mají jen dva tvary, to jsou právě ta dokonavá.

Procvičovat, procvičit, malovat, omalovat, omalovávat, ležet, lehávat, lehnout si, nadiktovat, skákat, skočit, vyskočit, psát, popsat, popisovat.

Vložte to potom sem, podívám se na to. :)

doplněno 08.10.17 16:22:

Bublanino, chodit a chodívat jsou opravdu obě nedokonavá slovesa, to jste napsala správně. Nedokonavé je i sloveso jít.

Slovesný vid má několik podtypů (týkajících se násobenosti děje). Jít je nedokonavé sloveso trvací, chodit je nedokonavé sloveso opětovací (iterativ), chodívat je nedokonavé sloveso opakovací (frekventativ). Není to látka pro ZŠ.

doplněno 08.10.17 16:38:

Není to dobrý příklad násobenosti děje, protože je to sloveso pohybu... Tam se to bere jinak a takové rozdělení by se tam správně nemělo uplatňovat. Slovesa pohybu mají zvláštní vlastnosti.

Každopádně se to nijak netýká prostého rozlišování dokonavého/ nedokonavého vidu.

petrneu
hodnocení

Já procvičil, Já procvičuji, Já budu procvičovat - Já procvičil, já budu procvičovat.

Já maloval, já maluji, já budu malovat - já vymaloval, já budu omalovávat.

Já ležel, já budu ležet - Já lehával, Já ležím

Pro začátek píši zatím jenom tyhle abych ty další mohl potom udělat kdyby tady byla nějaká chyba. Děkuji

Tady je ten "zakopaný pes" - vy se musíte nejprve naučit správně časovat jednotlivá slovesa. Bez toho se nemůžete učit slovesný vid; to by nemělo smysl. *co* Jenom přemýšlím, kde by se dala najít celá slovesná paradigmata, protože třeba na stránkách ÚJČ je to značně zredukované. Mimochodem, nezapomínejte na pomocné sloveso "být" v minulém čase.

procvičovat - procvičoval jsem, procvičuji, budu procvičovat

procvičit - procvičil jsem, procvičím

malovat - maloval jsem, maluji, budu malovat

omalovat - omaloval jsem, omaluji

omalovávat - omalovával jsem, omalovávám, budu omalovávat

ležet - ležel jsem, ležím, budu ležet

lehávat - lehával jsem, lehávám, budu lehávat

Zkuste doplnit, o jaký vid se jedná a stejně vyčasujte + určete i ostatní slovesa. Klidně vám potom ještě nějaká dám - toto se musíte bezpodmínečně naučit.

-------------------------

U procvičovat a procvičit (a všech podobných dvojic) je rozdíl právě v tom vidu. :)

doplněno 09.10.17 17:52:

skákat - skákal jsem, skáču, budu skákat

skočit -skočil jsem, skočím

U těch předchozích slov jste vid určil správně ;), takže zkuste ještě vyčasovat a určit ta zbylá.

petrneu
hodnocení

procvičovat - procvičoval jsem, procvičuji, budu procvičovat NEDOKONAVÝ

procvičit - procvičil jsem, procvičím DOKONAVÝ

malovat - maloval jsem, maluji, budu malovat NEDOKONAVÝ

omalovat - omaloval jsem, omaluji DOKONAVÝ

omalovávat - omalovával jsem, omalovávám, budu omalovávat NEDOKONAVÝ

ležet - ležel jsem, ležím, budu ležet NEDOKONAVÝ

lehávat - lehával jsem, lehávám, budu lehávat NEDOKONAVÝ

Teďka se musím nějak neučit správně časovat ty jednotlivá slovesa

petrneu
hodnocení

skákat, skočit

Skočil jsem,skáču,skákat x skočil jsem, budu skákat

U významem podobných sloves skočit a skákat si dokonavost a nedokonavost můžeme pěkně uvědomit už při představě, co vlastně vyjadřují.

Skákat (skákal jsem, skáču, budu skákat) - hop, hop, hop... časově i počtem skoků neohraničené (nedokonané) skákání, tedy nedokonavé.

Skočit (skočil jsem, skočím) - jen jedno hop - jeden skok a dokonáno, tedy dokonavé.

petrneu
Dobre, to s tim skakanim hop hop je dobra pomucka ale co ostatni napriklad lezet atd? Existuje take neco jak si to oduvodnit?
petrneu
Mohli byste mi dat jeste dva podobne priklady? Mozna to uz zacinam chapat dekuji
petrneu
hodnocení

Asi mi dělá problém to, že procvičovat a procvičit je podle mě skoro stejné kdybych na to přišel jaký je v tom rozdíl tak bych to asi zvládl:

Vid dokonavý je takový kde nemůžeme mít přítomný čas.

Vid nedokonavý je takový kde má i čas přítomný.

Ale teďka musím zjistit ty chyby v těch slovech jako jsou: ležet, lehávat, lehnout si, nadiktovat, skákat, skočit protože podle mě jsou skoro stejná je na to nějaká pomůcka? Děkuji

Zdůvodnění nerozumím.

iz*

Nehledala bych (ne)dokonavá slovesa podle jejich budoucího času, ale budoucí čas bych tvořila podle (ne)dokonavosti sloves. (Možná jsem mohla použít jiné sloveso.)

petrneu
hodnocení

Tak tedka jsem se malinko ztratil :( budouci cas je dokonavy? Prominte jestli otravuji ale rad bych to pochopil. Chci se venovat skole a ne nejakemu FB a hram to mi nic neda do zivota...

Budoucí čas od dokonavých sloves je dokonavý, budoucí čas od nedokonavých sloves je nedokonavý. ;) Zkuste určit ta slova, co jsem napsala ve svém příspěvku výše.

doplněno 08.10.17 21:02:

Kartáginče, já bych tazateli raději moc nezamotávala hlavu (bohužel jsem tu i sama psala věci, které k tomu mohly přispět)...

Hlavní je, aby věděl, že pokud je nějaké sloveso dokonavé, pak je dokonavé v jakémkoli čase (a to stejné platí pro libovolné nedokonavé sloveso). Už jsem se vícekrát setkala se zvláštními tendencemi šmahem označovat slovesa v minulém čase jako dokonavá - a v budoucím jako nedokonavá, což je, samozřejmě, naprosto scestné.

No tak s tím já hluboce souhlasím, proto jsem tu odpověď zakončil "podstatné je, ...".

Já to vidím takhle: buoucí čas nemá vid, to je vlastnost slovesa. S jistou licencí by se asi dalo mluvit o dokonavém či nedokonavém budoucím čase, kdybych tím mislel "formálně přítomný" , což je asi blbost, spráévnější by asi bylo jednoduchý, přímý, bez pomocného slovesa "být" vytvořený budoucí čas, kdežto jako ¨"nedohonavý budoucí čas bych mohloznačit slořený tvar "infinifiv + budoucí šas slovesa "být", ale to si dost vymýšlím, expert je tu @ildika. Podstatné je, ře musíme určit vid samotného slovesa, a podoba budoucího času nám přitom pomůře. A ono to vždy tak úplně jednoduché nená,schválně se zamyslete nad slovesem "soustředit se".

To jsou dvě různá slova. Zavřít – dokonavý, nemá pčítomný čas, formální podoba přítomného času "zavřu" vyjadřuje šas budoucí. Zavírat – nrdokonav=é_ zavíral jsem , zavírám, bydu zavíraf

hodnocení

1x

Na fotkách je krátké vysvětlení problematiky nedokonavých a dokonavých sloves Je to z knihy Melichar, Styblík Český jazyk, přehled učiva základní školy. Myslím, že je to tam vysvětleno jednoduše a dobře. Na poslední fotce je i několik cvičení, můžete se do nich pustit. Někdo z nás rádců pak zkontroluje správnost odpovědí.

Poradit čárky a vid
Poradit čárky a vid #2
Poradit čárky a vid #3
petrneu
hodnocení

To je to tak lehké? Například když si řeknu sloveso skákat tak si řeknu bude skákat takže to dává smysl takže je to nedokonavý. A pokud budu mít sloveso skočit tak budeme skočit asi nedává smysl takže dokonavý?

To co nedává smysl tak je dokonavý?

Můžete mi dát ještě dva příklady? Asi už to chápu :)

Určitě je to dobrá zpráva, že začínáte problém chápat. Ale staré přísloví praví "neříkej hop, dokud nepřeskočíš". Na spodní fotce jsou cvičení. Pusťte se do nich a ověřte si pokrok v chápání :) jednak sám pro sebe, ale zároveň i pro nás, kteří jsme radili.

petrneu
hodnocení

Číst N, honit N, zaspat D, trpět N, přespat D, vstávat N, rozpracovat D, zkoušet N

Tak co? :) zatím dobrý?

bim

Ano, toto je správně. Než začneme volat "hurá", určete ještě několik dalších :).

petrneu
hodnocení

Dobře tohle byly slova jenom jedny. Ale co když budu mít větu třeba: Předsedou třídy byl zvolen Petr Dvořák. Byl je sloveso tak když si řeknu bude zvolen tak by to mělo být nedokonavé. A nebo si to říkám špatně? Děkuji :)
bim

Teď pletete dohromady různé věci.

U sloves určujeme osobu, číslo, čas (zvolím - 1. osoba čísla jednotného, čas budoucí, pracovali - 3. osoba čísla množného, čas minulý)

Dále určujeme způsob: oznamovací - zpívám, budu slavit, šel jsem...

podmiňovací: kdybych věděl, kdybys napsal

rozkazovací: utíkej!, opravte!

Určují se i třídy (to teď pomineme).

Vid - to je téma dotazu.

A určuje se i rod. Rod činný: hovořím, vrátil jsem se, navštívím...

Rod trpný: byl jsem vyvolán, jsem osloven, budou navšíveni, bude zvolen

x

Sloveso zvolit je dokonavé. (podle poučky zvolil jsem, zvolím)

Tvar bude zvolen je trpný rod. (protože podmět Petr není aktivní, aktivitu volby vykoná někdo jiný)

Činný rod by byl - Spolužáci zvolili Petra. (podmět - spolužáci. Spolužáci aktivně opravdu volili. )

Když určujeme vid a chceme si pomoci budoucím časem s bude, tak za tím budu, budeš, bude musí být infinitiv.

petrneu
hodnocení

Děkuji, trošku na mě moc složité ale také jsem přišel časem díky vám na dokonový a nedokonavý.

Teďka se musím naučit věty: Vybíráme novou televizi.

Takže co si mám teda říct?

bim

Vybíráme teď v přítomném čase. Takže vybírat je sloveso nedokonavé.

Ještě chvíli budeme vybírat (N) a nakonec něco vybereme (D). Pak si řekneme, že jsme vybírali (N) dlouho, ale vybrali jsme (D) dobře.

Cítíte rozdíl mezi slovesy vybírat (N) a vybrat (D)?

petrneu
Malinko ano, me to nekdy trva nez to pochopim

apprentice*
hodnocení

0x

Tak například:

-zvu, sdělit, namalovat, říkat, otevírat, vzniknout, zahrnout, zachránit-

Pomůžeš si Já BUDU ...

Já budu ZVÁT -N(nedokonavé-děj ještě NEproběhl, ještě to MŮŽEŠ udělat)

Já budu SDĚLIT -D(dokonavé-děj už proběhl, jinými slovy já budu sdělit je totální kravina, čech by zvolil jiný tvar, takže DOkonavé)

Já budu NAMALOVAT -D(řekne se: Já budu malovat nebo já namaluji, ale nikdy neřekneš já budu namalovat, hloupost, dokonavé)

Chápeš? Jakmile t to do času sedí, je to sloveso NEDOKONAVÉ, jakmile nesedí, je DOKONAVÉ.

Já budu ŘÍKAT(N), já budu OTEVÍRAT(N)já budu VZNIKNOUT(D), já budu ZAHRNOUT(D), já budu ZACHRÁNIT(D)

apprentice*
hodnocení

0x

Pokud máte určovat sloveso, třeba BYL, které není v infinitivu, musíte si ho UTVOŘIT. Byl-být, slyšel-slyšet, viděl, vidět, smála se-smát se,...A až teprve potom určovat VID.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]