Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematická úloha o trojúhelníku

Od: suotam odpovědí: 3 změna:
Dobrý den,
Ve škole jsme dostali domácí úkol a nevím si rady. Zadání: je dán pravoúhlý trojúhelník ABC s přeponou AB v němž D značí patu výšky z vrcholu V. V polorovině s hraniční přímkou AB a vnitřním bodem C uvažujeme body E,F takové, že úhly EBA a FAB jaku právě. |BE|=|BD|a|AF|=|AD|. Dokažte, že přímky AE a BF se protínají na úsečce CD. Nevím jak ten důkaz napsat.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

0x

Opět nějaký olympionik zkouší, jestli mu to někdo vyřeší za něj. To není domácí úloha, ale úloha I. kola (domácí část), 67. ročníku MO (kategorie A, B, C), z kategorie C - I - 3, (Jaroslav Švrček )?

doplněno 07.10.17 17:48:

Zkuste si úlohu postupně nakreslit, jen tak od ruky. Trojúhelník ABC s označenými rohy, polorovina je tedy plochy ohraničená přímkou procházející body A a B a která leží na straně, kde je i bod C,

Dále se podívejte, jaké vlastnosti má výška trojúhelníku a kde tedy bude pata výšky spuštěné z vrcholu C (ve vašem zadání, které jste sem napsal máte nesprávně vrchol V, má to být vrchol C)

Atd, atd... Když další body EF netrefíte na přibližném obrázku hned napoprvé, zkoušejte to znovu a zkuste splnit další podmínky zadání a dívejte se, jak to vypadá na co pak asi přijdete... asi tak alespoň náznak jak by se to dalo uvažovat..

doplněno 07.10.17 17:50:

Učitel by mě asi praštil pravítkem se slovy, že trojúhelník nemá rohy jako kráva, ale vrcholy jako trojúhelník, omlouvám se za špatnou terminologii.

suotam
hodnocení

To je možné nicméně my jsme ji dostali za domácí úkol. O tom že je to součástí olympiády jsem opravdu nevěděl.

suotam
hodnocení

To chápu, nakrelsil jsem si to. Vím že ty úsečky vytváří dvojice shodných úhlů v místě protnutí a tak. Ale nenapadá mne způsob jakým bych to formuloval a jaké další důkazy najít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]