Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematika- výroková logika- logická úloha

Od: cenda* odpovědí: 3 změna:

Zdravim, dostal jsem ukol do matematiky abych vyřešil tuto úlohu, ale nevím si stím rady.

Poutník putuje logickým královstvíma přijde k rozcestí kde stojí dva bratři. Poutník ovšem ví, že jedna cesta vede do bažin kde by umřel a druhá cesta vede do města.Bratři, o kerých ví že jeden je pravdomluvný a druhý lže.Poutník může položit jenom jednu otázku aby se dostal do města.Jak bude znít otázka?

Děkuji za vaše rady. :)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ne že bych na řešení úlohy sám přišel, ale tento úkol znám. Řešení je toto: jednomu z obou bratrů položím otázku - "co odpoví tvůj bratr, zeptám-li se ho, kam vede první cesta?" Odpověď bude v každém případě falešná. Předpokládejme, že první cesta vede do bažin. Oslovím-li pravdomluvného, odpoví, že jeho bratr řekne, že vede do města. Oslovím-li lháře, řekne také, že bratr označí první cestu, že vede do města. Chci-li se zachránit, musím se vydat druhou cestou.

Ne, že bych byl nakloněn řešení školních úloh, ale tento úkol je tak zapeklitý, že jej málokdo vyřeší.

xy
hodnocení

0x

musím prostě udělat reklamu knížce, která mě v dětství nadchla, a kde se naučíte řešit i složitější verze hádanek typu

" pravdomluvný-lhář-normální "

databazeknih.cz/...

nikdo*
hodnocení

0x

Já jen doplním jaký musí být princip té otázky. Musíte zjistit v jedné otázce případnou odpověď obou bratrů. Proto se ptáte na jednoho přes toho druhého.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]