Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dobývat uhlí - pravopis

Od: uhli odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,
prosím o pomoc se zdůvodněním pravopisu y/i v dobývat/dobívat uhlí.

Je to podle toho, že nejde o tlučení, mlácení (dobít)? To asi ano, ale nevím jak to zdůvodnit jinak než tímto záporem.

Děkuji za pomoc

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím. Dobýt s "y" používáme, pokud chceme říci, že jsme něco získali a stálo nás to velké úsilí. Např. zmocnit se něčeho bojem či násilím: dobýt město, dobýt hrad či ve smyslu vykopávat předměty ze země: dobýt uhlí, dobýt pařez.

Dobít s "i" signalizuje boj, bití, tlučení stejně jako slova podobná: přibít, nabít, ubít apod. se stejným významem. Dobít se tedy užívá ve smyslu umlátit někoho, usmrtit, utlouci k smrti (dobít zvíře). V přeneseném významu se používá ve spojitosti s elektrickým nábojem (dobít baterii), ale i jinými přístroji (dobít kartu, dobít kredit, dobít telefon). Sloveso můžeme použít i ve smyslu přestat tlouci, zastavit se: srdce mu dobilo.

uhli
hodnocení

děkuji. Měl jsem za to, že půjde pravopis nějak zdůvodnit. Ale prostě se to musí pamatovat. :)

liska*
hodnocení

4x

Myslím, že když něco doluji, tak mi množství přibývá. Když uhlí dobudu, tak ho přibude. Takže od slovesa BÝT. Takže dobývat uhlí v dolech.

hodnocení

2x

Dobýt - dobudu.

Dobít - dobiju.

sebod*
hodnocení

0x

Já to uhlí dobudu (budu ho mít, budu od být) - nikoliv dobívat, ale dobývat uhlí ;)

hodnocení

0x

Když jsem v dětství četl dobrodružné romány, nerozuměl jsem výrazům jako rozbili tábor, rozbili svůj stan a pod. Až později jsem pochopil, že to znamená postavit či zřídit. Dnes už se toto spojení považuje za zastaralé a běžné se neužívá. Aspoň to školákům neplete hlavy.

hodnocení

0x

Ve skutečnosti se píše obojí: v prvním slově tvrdé, ve druhém měkké.A pamatovat? Pamatovat si musím význam slov, čili umět mluvit česky. (Mimochodem původně jsem se překlepl a napsal "šesky"; jak byste gramaticky zdůvodnil, že je to chyba?) Prostě dobývat =dolovat. Konec konců dolování znamená získávání a nic to neříká o technologii. Kdybyste to uhlí dobil, tak byste ho nezískal, ono by tam zůstalo celé dobité ležet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]