Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jednoduché příklady, které ale nechápu

Od: alena02 odpovědí: 4 změna:

Ahoj, našla jsem na internetu dva jednoduché chemické příklady, které mi přijdou v principu stejné, ale každý má jiné řešení a já nechápu proč. Mohl by mi prosím někdo poradit? :)

1.) Kolik g NaOH je třeba k přípravě 100 ml 20 % roztoku? Hustota 20 % NaOH je 1,2191 g.cm-3

2.) Připravte 20% NaOH.

1.)

U prvního příkladu uvedli i hustotu a příklad pak vypočítali takto:

ρ = m/V ....1,2191 = m/100......m = 121,91g

w = m (čistého NaOH)/m (celého roztoku NaOH)..... 0,2 = m(čistého NaOH)/121,91.... m = 24,38g

2.)

U druhého příkladu nebyla uvedena hustota ani objem a příklad vypočítali takto:

Pro vytvoření 20% roztoku, smícháme 20g NaOH a 100g vody.

Váha a objem čisté vody se ale přeci rovnají, takže 100g je vlastně 100ml ne? Tak jak je možné, že se výsledky navážky NaOH liší? Jde mi hlavně o to, jak bych opravdu postupovala v praxi, když bych si chtěla takový roztok připravit. Pokaždé přeci nebudu znát hustotu daného roztoku, v praxi bych tedy použila ten druhý zjednodušený postup? Děkuji moc za odpovědi!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

miso*
hodnocení

2x

V prvom priklade sa pouziva pre vypocet hmotnostnej koncentracie pomer hmotnosti NaOH - rozpustenej latky k hmotnosti celeho roztoku (NaOH + voda). V druhom priklade to pocitaju z pomeru hmotnosti NaOH k hmotnosti vody. Je to skor "hmotnostne riedenie" 1 hmotnostny diel NaOH k 5 hmotnostnym dielom vody. Takymto sposobom pripravis skor 16,67 % hm. ( 20 / (100 + 20))

hodnocení

2x

Počítala jsi správně ten první příklad. To zadání ad 2 je nekonkrétní, není v něm, kolik toho roztoku máš připravit. Pokud bys měla připravit 100cm3 roztoku z příkladu jedna, pak uvažuj:

Roztok je složen z NaOH a vody. Znáš hmotnost roztoku, znáš hmotnost NaOH v něm. Co je rodíl obou hmotností?...
Správně, jde o hmotnost vody.

A pokud bys potřebovala připravit jiné množství - máš hmotnost NaOH a Hmotnost vody pro 100cm3 roztoku. Přepočítat je pro jiný objem není problém, nebo ano?

hodnocení

0x

Jenom uvažuju logicky, ale podle mě ten druhý příklad není správně, protože 20g NaOH není 20 % při porovnání se 100g H2O. NaOH je hustější než voda. Je to jako starý příklad - co je těžší: kilo peří nebo kilo železa? Samozřejmě, oboje je stejně těžké, ale každá z těch substancí má jinou hustotu, jiný objem.

Omlouvám se za příliš laické vyjádření, ale smysl jsem snad vystihla.

jabraka*
hodnocení

0x

Vcelku banální úkol,ani není z oblasti chemie,.100g roztoku 20% NaOH obsahuje 80g H2O a 20 g NaOh.Jen matematika

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]