Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych na příkladu vysvětlit, co je základové slovo.
Jak se liší od kořene slova? Přijde mi to stejné.
Děkuji
Slovo, od něhož je nové slovo odvozeno příponou nebo předponou se nazývá základové slovo. Část slova, kterou má odvozené slovo společnou se slovem základovým , je slovotvorný základ. Slovotvorným základem je kmen slova. Není-li kmen už dále rozdělitelný, nazýváme jej kořen slova.
ledovec je základové slovo čili ke slovu led přidáním přípony vznikne nové slovo ledovec
ale předzahrádka je slovotvorný základ protože
l.předpona je před, 2.předpona je za, kořen slova je hrád, přípona je k a koncovka a
zahradník je základové slovo čili slovo hrad přidáním předpony za a přípony ník vznikne nové slovo zahradník
ještě jeden příklad .učit je základové slovo můžete přidat příponu nebo předponu a vznikne nové slovo např. učitel, naučit, učitelský.
Děkuji. Nenapadá vás nějaký příklad? Cokoliv vymyslím, je podle mě rovnou kořen slova.
Předzahrádka - před - zahrádka
Ledovec - led
Kořen je hrád (je to alomorf k hrad). Ale máte pravdu.
---------------
K tazateli - nedávno to tady také někdo řešil - poradte.cz/... .
Ještě nějaké příklady:
prababiččin - kořen slova: bab, základové slovo: babiččin
protáhnout - kořen slova: táh, základové slovo: táhnout
neformální - kořen slova: form, základové slovo: formální
Zdaleka ne u všech slov jsou tyto věci na první pohled zřejmé, občas je to dokonce i dost náročné, proto je lepší si nevymýšlet příklady sám (to by měli zvládat až vysokoškoláci - jazykovědci), ale používat cvičení v učebnicích.
Alenko, to, co jste napsala nejprve, je správně (a dala jsem Vám za to bod, i když bych to sama napsala trochu jinak), ale to doplnění je nějaké pomotané... Tak to nefunguje. Navíc bychom neměli směšovat slovotvorný a morfematický rozbor - už se tak stalo, protože tazateli se to pletlo, takže jsme to vysvětlovali všechno dohromady (doufám, že se to následkem takového postupu nepopletlo ještě více).
Výraz ledovec je odvozen od základového slova ledový pomocí přípony -ec; slovotvorný základ je tedy to, co nám zůstalo, a to část ledov (potud je to slovotvorný rozbor) - a kořen je led (to už je část morfematického rozboru).
Předzahrádka - odvozeno od základového slova zahrádka pomocí předpony před-; zůstal nám tak slovotvorný základ zahrádka (potud je to slovotvorný rozbor) - a kořen je hrád (patří do morfematického rozboru).
Zahradník - odvozeno od základového slova zahrada pomocí přípony -ník; zůstává nám slovotvorný základ zahrad - kořen zde je hrad /varianta kořene hrád/ (a stejně jako v předchozích případech to zde nemá co dělat, protože to patří do morfematického rozboru).
Učitel a naučit jsou opravdu slova odvozená od základového slova učit, ale učitelský je už odvozeno od základového slova učitel.
Hezký večer ildika, děkuji za vysvětlení. Přiznám se,že už uplynulo mnoho let, kdy jsem do školy chodila. V této době nám v tloukali do hlavy stavbu slova, ale bez přihlédnutí tvoření. Pojem rozbor morfematický či slovotvorný jsme od učitelů nikdy neslyšeli.Ani na SVVŠ. Pamatuji si jen na pojem slovní základ o kterém vím, díky vnoučatům, že se místo něj užívá pojem kořen.Protože jsem baba zvídavá,začala jsem se o to trochu víc zajímat.Dočetla jsem se, že se kořen používá právě při morfematickém rozboru a při slovotvorném rozboru se používá základové slovo a slovotvorný základ (ten je někdy totožný s kořenem, ale v tomto rozboru se nepoužívá).Slovo vzniká ze slova, nikoli ze slovního základu( dnes kořene), tedy pokud nechci určovat stavbu slova.Ještě vím, že kořen je společný pro celou skupinu příbuzných slov, kdežto slovotvorný základ má vztah pouze k dvěma slovům a to k slovu základovému a k slovu odvozenému.No, zkrátím to.Proto jsem se domnívala, že slovo led a hrad jsou ve slovotvorném rozboru základová slova pro vytvoření nového slova s použitím předpony či přípony. Což je tedy zřejmě blbost, za kterou se omlouvám.A ještě jednou děkuji za vaši snahu mi to vysvětlit.Nějak se v tom stejně ztrácím, ale o mě nejde, hlavně že to pochopil tazatel a vám přidávám bodík.
Ono je to tak, že pokud provádíme morfematický rozbor, snažíme se slovo rozbít na co nejmenší částice, které mají ještě nějaký význam - tedy na morfy.
Zatímco u slovotvorného rozboru sledujeme, od jakého slova bylo zkoumané slovo odvozeno (bylo-li vůbec odvozeno). Tj. zajímá nás pouze ten jeden krok. Například výraz lihovina je odvozen od slova lihový, nikoli od slova líh, pozlacený je odvozeno od slova zlacený, nikoli od slova zlato. Vždycky hledáme to nejbližší slovo a dál už nejdeme. Je dobré znát druhy přípon a předpon podle významu, bez toho se tento rozbor provádí dost obtížně.
Píšu hlouposti. Pozlacený je od slova pozlatit, zlacený je od slova zlatit. Od slova zlatit je odvozeno i pozlatit. Občas se nad tím člověk musí pořádně zamyslet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.