Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studium biologie na vysoké?

Od: ssebi odpovědí: 1 změna:

Dobrý večer, najde se tady nějaký vysokoškolák či vystudovaný jakéhokoliv oboru biologie či zkrátka někdo, kdo mi s touto oblastí z pohledu vysoké školy nějak dokáže odpovědět? Jelikož studuji gymnázium, předpokládá se, že půjdu na vysokou. I když mám ještě čas na rozhodování, stejně mi už od prváku vrtá hlavou, jaký obor bych vlastně chtěla studovat. Zajímá mě biologie a pak také trochu chemie. Z obou dvou bych chtěla maturovat. Na vysokou jsem pak uvažovala o oboru Speciální biologie na MUNI, případně mikrobiologie nebo biologie jako učitelství. Problém mi totiž dělá především matematika, proto se k té čisté chemii zrovna dvakrát nehrnu. Nějak extra se jí nevěnuji, příliš moc mi nejde a zrovna dvakrát mě nebaví, že bych jako správný gymplák seděla aspoň třikrát do týdne nad příklady a počítala, až by se mi z hlavy kouřilo, takže mám docela obavy, že té matematiky v té biologii bude na mé síly až moc. Takže by mě zajímalo, je-li ve všech oborech biologie matiky nad hlavu. Pak by mě také zajímalo, jestli je na vysoké, ať už na MUNI nebo někde jinde, nutnost studovat až na PhD., kdybych chtěla pracovat v laboratoři a mít to jako klasickou placenou práci, než kdybych to chtěla dotáhnout až na vědce. Procházela jsem si webovky vysokých už několikrát, ale stále tomu tak nějak pořádně nerozumím, takže se obracím se zvědavostí sem, jestli tady nemá někdo nějakou dobrou radu, názor nebo poznámku. :) Všechno co vás napadne uvítám.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

anicka*
hodnocení

3x

Ahoj, já mám magisterský titul z biologie na Přf UK a teď pokračuji na Ph.D. Co se týče UK, ke studiu biologie matematiku skoro vůbec nepotřebuješ! Já na matiku také nikdy neměla hlavu, na gymplu jsem z ní měla trojky-dvojky a teď na vysoké jsem de facto všechnu středoškolskou matiku zapomněla. Jediné co z matiky při studiu biologie využiješ je základní počítání s procenty (třeba když si počítáš koncentrace roztoků v laborce) nebo spíš chemické výpočty molární koncentrace. Na Přf UK je super, že jak na bakaláři, tak na magistru máš úplně volnou ruku při výběru předmětů. Na bakaláři fungují určité moduly, ze kterých si musíš vybrat několik předmětů a když matiku nechceš, tak si jí prostě nevybereš :) Na magistrovi tě matikou už vůbec nebudou zatěžovat. Já mám vystudovanou molekulární biologii, takže mám k chemii docela blízko a jak říkám, při každodenní práci v laborce využívám maximálně základní výpočty. Pro vědce je pak docela dobré umět i trochu složitější matiku - statistiku při vyhodnocování výsledků, ale jak jsem zjistila, většina vědců se v tom stejně neorientuje a má v laborce matematiky a statistiky, co jim se statistickým vyhodnocování experimentů pomáhají. Ty navíc píšeš, že vědec být nechceš, takže tu statistiku vlastně ani nebudeš potřebovat.

K tvé druhé otázce, na Ph.D. samozřejmě jít nemusíš, Ph.D. je dobré jen když chceš dělat kariéru vědce, případně kdybys chtěla učit na vysoké škole. Pro výuku na středních školách ti bohatě bude stačit Mgr., pokud bys už teď věděla, že bys chtěla být učitelka, pak bych ti doporučila se rovnou přihlásit na obor "se zaměřením na vzdělávání". Pokud chceš být jen pracovník v laboratoři, pak jsem slyšela, že by ti měl stačit teoreticky i jen bakalářský titul z biologie, laboratoře si často pak své pracovníky "dovzdělají" nějakými kurzy. Je třeba si totiž uvědomit, že biologické vzdělání není totéž co zdravotnické, takže když bys chtěla pracovat např. v laborce v nemocnici, nebo v jakékoliv jiné laborce, kde bys nakládala s pacientskými vzorky, budou tě nutit projít zdravotnickým kurzem. Podrobnosti o tom nevím, protože jsem se dala na dráhu vědy, nicméně jsem slyšela, že se jedná o několik přednášek probíhajících v jednom týdnu, zakončencýh zkouškou a kurz ti většinou zaplatí zamětsnavatel, takže to není zase takový problém.:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma chemické výpočty

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]