Nejste přihlášen/a.
Potřebuji vypočítat rychlost média na výtoku v potrubí DN 40 mm, jeli uveden vstupní tlak 4 Bary. Dále pokud bude možno relativní ztrátu díky gumové hadici o délce 20 metrů.
Našel jsem v tabulkách u vody, že je rychlost 2000 l/minutu. Je to možné? 33,33 l/sek?
Nepotřebuji zjišťovat zakřivení, relativní drsnost, teplota atd., Stačí mi jen kontrolní výpočet. Děkuji Fabián
Přepočíteje si to z Bernoulliho rovnice, ale je to v pořádku. Na tlakovou ztrátu v hadici bych našel odhad na inetu a o to snížil ten tlak 4 bary. Pro odhad by to mělo stačit.
palec dolů...zkuste to prosím vypočítat, wiki mám dávno proštudovanou, ale potřebuji kontrolu toho co jsem vypočítal nebo našel...díky!
Vas vypocet sedi.
Vytokova rychlost vody (1000kg/m3) pri 4 bar je cca 28.3m/s a to pro DN40 odpovida cca 35.5l/s nebo 2130l/min.
Hodnoty se muzou lisit v zavislosti na presnosti zadavani jednotlivych parametru, zaokrouhlovani a take teoretickem matematickem vypoctu vs. realne experimentalni mereni, ktere muze byt v tabulkach zohledneno.
Ztraty v gumove hadici DN40, pri prutoku 2130l/min budou cca 400pa/m. Na 20 metru tedy cca 0.08 bar.
To nezahrnuje zadne ztraty v prudkych ohybech a pod.
Dobrý den,výpočet není tak složitý.Nejdříve je nutné vypočítat z tlaku jaká bude rychlost vody (nebo jiné kapaliny) na
výstupu z trubky ,nebo hadice. v= (2gh)½ ...[m/sec], dále si vypočtěte průřez výstupního otvoru:S =3.14xd²/4.
Tyto dvě vypočítané hodnoty vynásobte a vyjde Vám průtok v m³/sec.(Q =Sxv)
Tlak p je nutné dosadit v m vod.sloupce-ve Vašem případě je to (4 bar = 40 m),není to úplně přesně ,ale pro praktické
řešení,je dostačující.Při výtoku kapalin je důležitý tvar ,povrch atd.výtokového otvoru a proto možná nedostanete
úplně stejný výsledek,který jste našel v tabulkách.Tyto ztráty mohou činit od 2 do 8 %.Výše výraz v =...,je druhá
odmocnina.Pokuď by se jednalo o jinou kapalinu je nutne výraz v závorce podělit spec.hmotností.
S pozdravem fero,doufám,že Vám to pomůže.
Co se týče ztrát v hadici,tyto jsou uvedeny v tabulkách,které nemám.Dá se to vypočítat,ale je to dosti náročné.
doplňuji pro úplnost g=9,81m/sec²
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.