Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průtok vody způsobený tlakem

Od: kafa64* odpovědí: 4 změna:

Potřebuji vypočítat rychlost média na výtoku v potrubí DN 40 mm, jeli uveden vstupní tlak 4 Bary. Dále pokud bude možno relativní ztrátu díky gumové hadici o délce 20 metrů.

Našel jsem v tabulkách u vody, že je rychlost 2000 l/minutu. Je to možné? 33,33 l/sek?

Nepotřebuji zjišťovat zakřivení, relativní drsnost, teplota atd., Stačí mi jen kontrolní výpočet. Děkuji Fabián

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

0x

Přepočíteje si to z Bernoulliho rovnice, ale je to v pořádku. Na tlakovou ztrátu v hadici bych našel odhad na inetu a o to snížil ten tlak 4 bary. Pro odhad by to mělo stačit.

cs.wikipedia.org/...

kafa64*
hodnocení

palec dolů...zkuste to prosím vypočítat, wiki mám dávno proštudovanou, ale potřebuji kontrolu toho co jsem vypočítal nebo našel...díky!

Vas vypocet sedi.

Vytokova rychlost vody (1000kg/m3) pri 4 bar je cca 28.3m/s a to pro DN40 odpovida cca 35.5l/s nebo 2130l/min.

Hodnoty se muzou lisit v zavislosti na presnosti zadavani jednotlivych parametru, zaokrouhlovani a take teoretickem matematickem vypoctu vs. realne experimentalni mereni, ktere muze byt v tabulkach zohledneno.

doplněno 04.10.17 10:03:

Ztraty v gumove hadici DN40, pri prutoku 2130l/min budou cca 400pa/m. Na 20 metru tedy cca 0.08 bar.

To nezahrnuje zadne ztraty v prudkych ohybech a pod.

fero*
hodnocení

0x

Dobrý den,výpočet není tak složitý.Nejdříve je nutné vypočítat z tlaku jaká bude rychlost vody (nebo jiné kapaliny) na

výstupu z trubky ,nebo hadice. v= (2gh)½ ...[m/sec], dále si vypočtěte průřez výstupního otvoru:S =3.14xd²/4.

Tyto dvě vypočítané hodnoty vynásobte a vyjde Vám průtok v m³/sec.(Q =Sxv)

Tlak p je nutné dosadit v m vod.sloupce-ve Vašem případě je to (4 bar = 40 m),není to úplně přesně ,ale pro praktické

řešení,je dostačující.Při výtoku kapalin je důležitý tvar ,povrch atd.výtokového otvoru a proto možná nedostanete

úplně stejný výsledek,který jste našel v tabulkách.Tyto ztráty mohou činit od 2 do 8 %.Výše výraz v =...,je druhá

odmocnina.Pokuď by se jednalo o jinou kapalinu je nutne výraz v závorce podělit spec.hmotností.

S pozdravem fero,doufám,že Vám to pomůže.

Co se týče ztrát v hadici,tyto jsou uvedeny v tabulkách,které nemám.Dá se to vypočítat,ale je to dosti náročné.

doplněno 04.10.17 10:34:

doplňuji pro úplnost g=9,81m/sec²

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]