Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Procentuální složení roztoků

Od: mariuska odpovědí: 4 změna:

Ahoj, mám zmatek v počítání procentuálního složení roztoků. Nedávno jsme ve škole pracovali s nějakým roztokem (nevím, jak se to přesně jmenovalo, tak ho označím roztok A) měli jsme připravit 100ml tohoto roztoku s 10% etanolem. Udělala jsem to tak, že jsem nejdříve odměřila v odměrném válci 10 ml ethanolu a pak doplnila tím dalším roztokem do 100 ml. Učitelka mi řekla, že je to správně. Dneska jsme dělali úplně to samé, až na to, že jsme načnuli novou láhev toho roztoku A, která měla 500ml a měli jsme zase k němu přidat etanol a učitelka rovnou k té lahvi přilila 50ml. Není to ale špatně? Protože pak přeci celkový objem nebyl 500ml ale 550ml, takže tam ten etanol nebyl zastoupen z 10% ne? Jsem zmatená, co je vlastně správně. Případně, mohl byste mi někdo poradit, jak bych to vypočítala správně, když bych tedy chtěla využít celou tu 500ml láhev a chtěla bych tam mít 10% etanolu? Děkuju!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

0x

Uvažuješ správně, ve druhém případě učitelka pravdu neměla. Vypočítat se to určitě dá, ale mám nějak líný mozek. Napadá mě jen vyřešit to graficky jako závislost objemu přidaného ethanolu na celkovém objemu roztoku při konstantních 10 %

sebod*
hodnocení

0x

Mariusko, je to obyčejný příklad na procenta. Odmysli si nějaký etanol atd. Máš 500 ml - v konečném roztoku těch 500ml bude kolik procent? Jasně. 90. A jedno procento bude kolik? A deset procent? ;)

mariuska
hodnocení

Jééé, jasně, už to chápu, díky! Takže prostě 500 ml bude 90%, takže 1% bude 5,6ml a 10% 55,6ml. Takže bych přidala 55,6ml ethanolu!

sebod*
03.10.17 21:00

*palec*;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]