Nejste přihlášen/a.
čau, prosim vás zajimalo by mě, jestli jde někde sehnat tuhost materiálů (popřipadě vypočet).
Přiklad: Mam pačidlo. Jak zjistim jake je maximalni napěti, aby se mi nezačlo ohybat. Tim ohybem nemyslim trvalou deformaci, ale pružnou.
přesně tak tomu je . A ja se pravě ptam, jak zjistim dovolene napětí při kterem nedojde k ohnuti.
Nulové.
To zcela jistě. To je základní princip.
Modul pružnosti ocelí je možno považovat za shodný pro všechny.
Dobrý den,jedná se klasický jednoduchý výpočet poměru sil na jednoduchém stroji -páce.Nejdříve si vypočítejte
jakou silou budete ,nebo je nutné,na páčidlo působit.Délku páčidla znáte,nebo si ji zvolte.
Z toho vypočtěte ohybový moment- Mo = Pxl. Pro ohyb.moment současně platí: Mo = WxSigma dov.,z toho si vypočtěte
Sigma ,a ve strojírenských tabulkách najdete z jakého musí být páka ,aby dovolené napětí vyhovovalo vypočítané
hodnotě. W= modul v ohybu,pro obdélníkový průřez =1/6bh² (b-šířka,h-výška)
pro čtvercový průřez = 1/6b³,pro kruh.pr. 0,1 d³
fero
je pravda,že jsem tento požadavek přehlédl.V tomto případě je nutno aplikovat Hookův zákon"Poměrné prodloužení
je úměrné náležitému napětí".Tz.ε=Sigma/E . (ε-poměr.prodloužení,E - modul pružnosti materiálu).
Aby se ε = o ,musí být E nekonečně velké,nebo Sig.= 0. Z toho plyne,že splnění požadované podmínky je nereálné
Zůstává otázkou,zda dotaz je správně položen.
fero.
Jak pise Ra252, nosnik se zacne (pruzne) deformovat pri libovolne malem (nenulovem) zatizeni.
Pokud tedy jde skutecne o dotaz na pruzne deformace, pak je potreba vedet / urcit si, jake maximalni deformace jsem ochoten pripustit, pac nulove zkratka nebudou nikdy.
Pouze muzou byt nekdy tak male, ze jsou zanedbatelne, nebo dodatecne kompenzovatelne.
A to je pak ten maximalni limit deformaci, ktery jsem ochotny pripustit. Pak lze spocitat, jak musi byt nosnik dimenzovany, pripadne kam je nutno umistit podpory.
-
Pokud je ovsem myslen dotaz napr. na dovolene napeti v ohybu, pak je potreba dotaz preformulovat.
Došlo mi že jsem napsal blbost. Tak se ptam, jak zjistim ohebnost materialu.
Pokud tedy modul pružnosti je pro všechny oceli stejny co zohledňuje, že některe materialy jsou vice ohybatelne a některe meně?
nejedná se jenom o ohyb,ale také o krut a střih.Železo samo o sobě je z technického hlediska ve strojírenství jakýsi
"tvaroh".Na jeho vlastnosti z hlediska pevnosti má vliv několik faktorů.
1.Legování s některými prvky-nejdnoduší je uhlík,to jsou konstrukční ocele,čím větší je požadavek na pevnost tak
se legují další prvky(Mn,W,B,Mo ,Ni,Cr atd),ty pak zajistí i velkou otěruvzdornost,tvrdost,atd.Struktura ocelí je složena
z krystalů,neboli zrn.Čím vetší jsou tyto zrna tím má ocel menší pevnost a opačně.Právě legury zajišťují jemnější zrno
a tím větší pevnost.O pevnosti rozhoduje pevnost po hranicích zrn.
Dalším faktorem je způsob výroby polotovarů-válcování,tažení,lisování,kování-vždy je snaha o co nejmenší zrna,z toho
je nejlepší kování.Občas v televizi ukazují válcování ocel.žhavých profilů a přitom je chladí vodou,to z důvodu zamezení
růstu zrn.
Další faktor je tepelné zpravování-žíhání,kalení,cementace a další specifické tepelné úpravy.
Podle těchto kriterií se ocele rozdělují a jejich vlastnosti je nutné si vyhledat v příslušných tabulkách.To je velmi zhruba
vše.
Chtelo by asi lepe vysvetlit, co myslis onou ohebnosti. Zda
a) nutnost vynalozeni ruzne velkych sil pro dosazeni stejne deformace
nebo
b) krehkost vs houzevnatost materialu (medenou tyc ohnu, betonova tyc praskne) - tak ten tvuj dotaz chapu ja
-
Pokud za a), pak se bavime o
1) modulu pruznosti - pokud nam jde ciste o materialove vlastnosti
2) modulu pruznosti a geometrickem tvaru - pokud nam jde o realny vyrobek
Pokud za b), pak se bavime o mikrostrukture materialu
-
Aler obecne:
Je potreba rozlisit dve veci. Tuhost dilu a pruznost materialu.
Tuhost je zavisla na geometrickem tvaru objektu. Priklad: Totozna ocel, jednou z ni udelam kovadlinu, podruhe pruzinu. Kdyz si sednu na kovadlinu, ani se nehne, kdyz si sednu na pruzinu, stalicim ji.
Pruznost na druhou stranu je zavisla ciste ma materialovych vlastnostech (homogenosti, primesich, krystalove mrizce, chemickem slozeni a to vse ovlivneno aktualni teplotou a tepelnym zpracovanim).
Priklad: Drevo je za normalnich podminek krehke (= po dosazeni meze elasticnosti dojde k lomu), ale staci ho dat do horke vody nebo pary a stava se tvarnym. Naopak ocel je za normalnich podminek houzevnata (= po dosazeni meze elasticnosti se plasticky deformuje), ale za mrazu, nebo po prokaleni se stava krehkou, protoze doslo k vnitrnim zmenam v materialu.
-
Neni pravda, ze modul pruznosti, tak jak vychazi z Hookova zakona je pro vsechny ocele stejny. Lisi se do urcite miry podle chemickeho slozeni a tepelneho zpracovani.
Modulu pruznosti ovsem ovlivnuje pouze to, kolik sily musis vynalozit, aby si dany material deformoval o nejakou hodnotu. Nema vliv na tu tvou ohebnost jak ji chapu ja - tedy na plasticnost (kujnost, tvarnost, schopnost se bez poskozeni trvale deformovat..).
Na plasticnost ma vliv prave mikrostruktura materialu ovlivnena viz vyse, ktera zpusobuje, ze mez elasticity a mez pevnosti jsou od sebe daleko (material je houzevnaty) a nebo jsou blizko ci se dokonce prekryvaji (material je krehky).
Myslim tim b). Pravě o to mi jde. Přece zakalena tyč bude meně ohebna a naopak.
Takle jsem to myslel i u toho pačidla, přece nebudu použivat ocel, která se chová jako guma, ale použiju ocel ktera tak snadno nemění svuj tvar. A pravě o to mi jde, kde najdu elasticitu materialu.
A co je to ohebnost materiálu?
Představuji si, že máte nějakp profil (rřevěný trámeh, kolejnici průřezu H, ocelovou kulatinu) kterou nějak podepřete /jak? Ve dvoubodech? vetknutý nosník – krakorec, ...¨která nějak zatížíte a počítáte průhyb. Ten tedy ude vždy nenulový, absolutně tugé těleso je fikce, ale záleží ti na mnoha faktorech.
Samozžejmě vstupuje do hry Youngův modul. který ovšem není úplně stejný pro všechny druhy ocely, ale takýy způsob zatížení (bodové, spojité) a v neposlední ředě práve geometrie toho zatěřovaného materiálu (profil nosníku) tžeba na goso postevený trámek čtvercového průřezu zpevníte, když mo trochu zkosíte hrany. Tím se zabývá disciplina "pruýmost a pevnost, klasicjá kniha je od Stepana Prokofjeviče Timočenka, ale existuje samozřejmě mnoho dalších zdrojů. Tohle se dá celkem jednoduše spočítat, mluvíme o celkem jednoduchém případu, mohou vás zajímat i mnohem složitější tvary, Axus třeba zmiňuje kovadlinu a pružinu, možná jste slyšel pojem příhradový nosník, počítat se dá lecos, ale je třeba specifikovat problím a pak můžete hledat jeho řešení. (Metody technické pružnosti jsou většinou více méně pčibližné, ale zato s nimi lze výsledek dosáhnout, a to s dostatečnou přesností.
Jen abych to ječt+ trochu zkomplikoval, ono nám do toho může zasáhnout i počasí, třeba tepelná dilatace kolejí, V standardních rozsazích s ní celkem nemůsíte pošítat, ale v letních parnech může způsobit vykolejení vlaku. A co třeba vítr? Spolu s rezonancí může shodit ocelový most a v době, kdy s ním inženýři neuměli moc počítat, se to taky stelo.
Ach jo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.