Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jiráskovy - odůvodnění Y

Od: drink123* odpovědí: 7 změna:

Zdravím, jakpak by jste odůvodnily tvrdé Y v ,, JiráskovY Staré pověsti české"? Děkuji za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jestliže vám to dělá problémy, zkuste se řídit podle ukazovacího zájmena:

Ty Jiráskovy pověsti ležely na stole.(1.pád) X Vidím ty Jiráskovy pověsti.(4. pád)

Tedy u ženského rodu je tam v 1. i 4. pádě mn.č. vždy zájmeno ty, a tedy bude tvrdé y i ve slově Jiráskovy (i v jakémkoli jiném přivlastňovacím přídavném jméně). U jiných pádů tento tvar není, takže tam to nemusíte řešit.

------------

U mužského rodu je to složitější, protože tam rozlišujeme životnost a neživotnost.

U "neživotných" slov (např. dům) to bude stejné jako v ženském rodě:

Ty Jiráskovy domy stály u silnice.(1. pád) X Vidím ty Jiráskovy domy.(4. pád)

U "životných" slov (např. pes) rozlišujeme 1. a 4. pád právě pomocí i/y:

Ti Jiráskovi psi běželi. (1. pád) X Vidím ty Jiráskovy psy. (4. pád)

-------------

U středního rodu je v mn. čísle ukazovací zájmeno ta, takže problematika y/i v koncovkách se ho netýká:

Ta Jiráskova koťata ležela v košíku.(1. pád) X Vidím ta Jiráskova koťata.(4. pád)

-----------

Všimněte si, že na všechna slovní spojení v 1. pádě navazují přísudky, které jsou zakončeny na stejné písmeno jako patřičná ukazovací zájmena.

doplněno 17.09.17 21:19:

Jj, ale ona ta shoda není náhodná, jazyk má svůj systém. S koncovkami ukazovacích zájmen se shodují i koncovky "tvrdých" podstatných jmen - podle vzorů pán/ hrad(les), žena a město. To jsem tam ani nevyznačovala, aby to tazatele nepletlo, protože u těch ostatních podstatných jmen tato shoda chybí. Pro vysvětlení bychom se museli dokopat až do praslovanštiny.

athenaise*

Tuto "pomůcku" jsme také používali. Kluka jsem zaboha nemohla naučit , jak to psát až jsem to tenkrát našla někde napsané. *smich*

Pokud se ptá jak to zdůvodnit, tak nejspíš proto, kdyby se ho na to ptal(a) učitel(ka) a s Ty a Ti u něj (ní) stoprocentně neuspěje.

Pro diktát je to super. Sám jsem s touhle pomůckou, kterou mi poradila máma, když jsem se v tom v začátcích plácal, prošel bez problémů v celou základku. (Ale vždycky jsem se modlil, aby to po mě učitel nechtěl zdůvodnit podle pravidel).

Ale učitelka bude chtít slyšet to "správné" zdůvodnění. Takže to co jste psala v první odpovědi.

Teď mě tak napadá, že Ty/Ti je vlastně Shoda podmětu s přísudkem. Nebo se mýlím?

Použitím této pomůcky poukazujeme na celkovou shodu v české větě - tj. shodu mezi všemi větnými členy vyjádřenými ohebnými slovními druhy.

Konkrétně v tomto případě (ty Jiráskovy pověsti) jde o shodu mezi podstatným jménem a shodnými přívlastky - zájmeno ty je v daném případě shodným přívlastkem, stejně jako přídavné jméno Jiráskovy; obě se shodují s podstatným jménem, které rozvíjejí.

-----------

Zájmeno ten je vzhledem ke svým morfonologickým vlastnostem vhodným indikátorem pravopisu v koncovkách ohebných slov celé věty. Dají se tedy podle něho odvodit mj. i správné tvary podmětu a přísudku.

Jinak ano, do školy je potřeba znát školské pravidlo.

iz*
hodnocení

1x

Jiráskovy Staré pověsti české → přídavné jméno přivlastňovací, skloňuje se podle vzoru otcův (otcova, otcovo), koncovka se zde řídí podstaným jménem pověsti.

Jiráskovi → 3. pád podstaného jména, které se skloňuje podle vzoru pán → komu? Jiráskovi (pánovi)

doplněno 17.09.17 00:24:

K Satmově odpovědi:

Jiráskovy Staré pověsti české → může jít o 1. nebo 4. pád. Vyšly Jiráskovy Staré pověsti české (1. pád). Čtu Jiráskovy Staré pověsti české (4. pád).

2. pád: Jiráskových Starých pověstí českých

hodnocení

0x

Jirásek podle vzoru pán. Jiráskovy jako pánovy Staré pověsti české. Jde o 2. pád, Jiráskovi jako pánovi je 3. pád.

Tvrdé y ve spojení Jiráskovy pověsti nemá žádnou spojitost se vzorem pán, nýbrž se vzorem otcova. Jde o přivlastňovací přídavné jméno (přídavná jména mají vlastní vzory). Nejedná se ani o 2. pád (ten by zde zněl Jiráskových), nýbrž o 1. či 4. pád.

Je vhodné vycházet z rodu podstatného jména, ke kterému se toto přídavné jméno (přívlastek) vztahuje. Vztahuje se ke slovu pověsti, což je ženský rod, mn. číslo, 1. nebo 4. pád. Najdeme si potřebný tvar přivlastňovacího příd. jména otcův - v daném případě to bude ženský rod, mn. č., 1. nebo 4. pád - tedy stejně jako podstatné jméno, tj. tvar otcovy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]