Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Znaky dělitelnosti – hledání čísla

Od: sagogas* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

potřebuji poradit s jedním příkladem.

Zadání: Sestavte deseticiferné číslo složené z číslic 0-9 (každá číslice je použita právě jednou), které má následující vlastnost: první dvojčíslí je dělitelné dvěma, první trojčíslí je dělitelné třemi, první čtyřčíslí je dělitelné čtyřmi atd., až celé desetičíslí je dělitelné deseti.

Vím, že 5. cifra zprava musí být 5 a 10. cifra 0, aby platili znaky dělitelnosti těchto čísel. Ale dál si nevím rady. Předem děkuji za jakoukoli radu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
2. číslice musí být sudá, součet prvních tří číslic musí být dělitelný třemi, druhé dvojčíslí (3. a 4. číslice) musí být dělitelné čtyřmi, součet prvních šesti číslic musí být sudé číslo dělitelné třemi, prvních sedm číslic: Sečteme trojčíslí na sudých místech, odečteme trojčíslí na lichých (lze i obráceně), výsledek je dělitelný 7, prvních osm číslic: Poslední trojčíslí musí být dělitelné osmi, prvních devět číslic: Součet číslic musí být dělitelný devíti. Ostatní už víš.
doplněno 16.09.17 10:07:

Opravuji dělitelnost sedmi: NAPÍŠEME trojčíslí na sudých místech, odečteme trojčíslí na lichých místech, výsledek musí být dělitelný sedmi.

Př.: 1236544830

doplněno 16.09.17 10:09:

Příklad není správně, přehlédl jsem, že každá číslice může být použita pouze jednou!

sagogas*
hodnocení

Ano, znaky dělitelnosti jsou mi jasné. Zajímá mě, jak postupovat při výběru číslic na další pozice než na pátou a desátou, jestli je tato úloha jen na zkoušení různých kombinací, dokud se nenarazí na tu správnou nebo ji lze řešit i jinak.

Je potřeba číslo sestavovat od začátku a podle znaků dělitelnosti doplňovat jednotlivé číslice při dodržení podmínky, že každá číslice může být použita jen jednou. Experimentální způsob je rychlejší a jednodušší, matematicky by to bylo hóóóódně složité.

sagogas*
hodnocení

Už zkouším pěknou chvíli experimentální metodu a dostal jsem se nanejvýš k osmé cifře. Začíná pochybovat o existenci takového čísla.

hodnocení

0x

dvě drobné poznámky.

1. dělitelnost devíti netřeba řešit. 1+2+3+4+5+6+7+8+6= 45.

2. ¨na sudých místech musí být sudá čísla a protože jak těch míst, tak sudých čísel je (nepořítaje závěrečnou nulu) osm, tak na lichých místech jsou lichá čísla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]