Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuji poradit s jedním příkladem.
Zadání: Sestavte deseticiferné číslo složené z číslic 0-9 (každá číslice je použita právě jednou), které má následující vlastnost: první dvojčíslí je dělitelné dvěma, první trojčíslí je dělitelné třemi, první čtyřčíslí je dělitelné čtyřmi atd., až celé desetičíslí je dělitelné deseti.
Vím, že 5. cifra zprava musí být 5 a 10. cifra 0, aby platili znaky dělitelnosti těchto čísel. Ale dál si nevím rady. Předem děkuji za jakoukoli radu.
Opravuji dělitelnost sedmi: NAPÍŠEME trojčíslí na sudých místech, odečteme trojčíslí na lichých místech, výsledek musí být dělitelný sedmi.
Př.: 1236544830
Příklad není správně, přehlédl jsem, že každá číslice může být použita pouze jednou!
Ano, znaky dělitelnosti jsou mi jasné. Zajímá mě, jak postupovat při výběru číslic na další pozice než na pátou a desátou, jestli je tato úloha jen na zkoušení různých kombinací, dokud se nenarazí na tu správnou nebo ji lze řešit i jinak.
Je potřeba číslo sestavovat od začátku a podle znaků dělitelnosti doplňovat jednotlivé číslice při dodržení podmínky, že každá číslice může být použita jen jednou. Experimentální způsob je rychlejší a jednodušší, matematicky by to bylo hóóóódně složité.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.