Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dálkové studium pro starší

Od: vojtechmachuca odpovědí: 9 změna:

Dobrý den.

Prosím o radu v oblasti vzdělání. Nemám dokončenou střední školu strojní (mám dokončeny pouze 3 ročníky). Byl jsem mladý, hloupý a nezodpovědný. Nyní je mi 42 let a pracuji jako prodavač. Moje pozice ve firmě nemá velkou perspektivu a nejspíše ji bude majitel rušit. Jinde budu práci těžko shánět (majitel fy je můj švagr a kdyby nebyl, asi bych ani v nějaké takové firmě nepracoval, poněvadž mám oficiálně základní vzdělání). Chtěl bych získat vyuční list, nebo maturitu, abych měl ještě do budoucna nějakou šanci na trhu práce (musím se postarat o rodinu). Zkoušel jsem dálkové studium střední školy ekonomické, ale to bylo na 5 let a po roce a půl jsem musel školu opustit kvůli časové vytíženosti, stěhování a plánované rekonstrukci domu svépomocí. Existuje, prosím, nějaké studium krátkodobější nebo nějaký individuální studijní plán pro výuční list - kupříkladu obsluha CNC strojů? Moc děkuji za odpověď.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

2x

Nevidím žádný problém, abyste si střední školu vystudoval. Pokuste se obvolat školy, které mají výuku předmětů, které Vás zajímají, možná bude ještě volné místo a pokud ne, musíte písemně oslovit školy po novém roce a zajímat se, kde by Vás přijali. 42 let není překážka, nakonec můžete být jeden z nejlepších...

doplněno 14.09.17 17:51:

Pokud Vás to povzbudí, tak já jsem sama začínala další studium ve 44 letech, je to víc, jak dvacet let a dnes jsem již v důchodu, prostě nikdy není pozdě...

vojtechmachuca
hodnocení

Děkuji za odpověď a dodání odvahy.

iz*

Dobrý večer, Vojto, kdy jste byl na té ekonomické škole? Myslím, že by bylo nejsnazší navázat na ni → pokračovat druhým ročníkem (tím byste si studium o jeden rok zkrátil). Zjistěte si u vedení školy, za jakých podmínek byste mohl pokračovat.

vojtechmachuca
hodnocení

Dobrý den. Děkuji za Váš zájem. Školu jsem opouštěl už před 12 lety a lhůta pro navázání ve studiu tehdy byla asi 2 nebo 3 roky, poté se docházka maže a nedá se na ni navázat. Podmínky znám, napsat přihlášku, udělat přijímací zkoušky a chodit 5 let do školy. To už budu hodně starý a pak se ještě něco učit... Proto bych raději učňák s praxí. Ale děkuji.

hoststary*
hodnocení

2x

Budou vás zajímat obory H - s výučním listem, M - s maturitou (průmyslovka) nebo L - s maturitou a zároveň i s odborným výcvikem, tedy s výučním listem, který prý není samostatný dokument, ale je součástí maturitního vysvědčení.

Podívejte se na stránky INFOABSOLVENT, (klikněte si na toto zvýrazněné slovo) a tam se proklikáte až k cílovým informacím. Například pro strojní obor v kr/... kde vám to našlo přímo i Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou, Studentská 761/1, Žďár nad Sázavou i s adresou (a výbornou).

Vyberete si i obor podle číselného kódu například 23 - strojírenství nebo 34 - polygrafie (tiskárny), 36 - stavebnictví atd...

Dále si proklikáte i místo vašeho bydliště nebo blízkého okolí, kam byste byl ochotný docházet nebo jezdit, nebo jednodušeji se prostě u vás ve vaší obci podívejte na školy, co nabízejí a hlavně, jestli mají studium při zaměstnání. Studium s výučním listem nebo i maturitou dobře fungovalo například v Pardubicích, ale jistě to jde i jinde.

doplněno 14.09.17 15:25:

doplnění odkazu: ukázkový příklad je škola ve Žďáru n. S.

vojtechmachuca
hodnocení

Dobrý den. Děkuji za Váš čas a ochotu. Mrknu na to, snad se něco najde. Jen jsem z východu republiky, kde je všechno poněkud složitější... tak snad. Díky za odpověď

hodnocení

2x

podle mého dálková studia SŠ technického směru - typu CNC stroje atd --- téměř nejsou.

Musíte si nejdříve ujasnit, jestli chcete dělat maturitu 4-5let nebo se vyučit za 3 roky.

A potom si vybrat dálkové studium ve vašem okolí...podle možností. Hodně často dálkové bývá na soukromých SŠ, ale najdou se i státní neplacené. Pohledejte si třeba tady infoabsolvent.cz/...

Výběr se vám hodně zúží právě podle vhodné dojezdové vzdálenosti

vojtechmachuca
hodnocení

Dobrý den. Děkuji za odpověď. Školu bych raději státní, finančně bych soukromou neutáhl. Problém je v těch učňácích, když jsem se po tom posledně pídil, všude mi řekli, že nabízí pouze rekvalifikace, tzn. že člověk už musel nějaký doklad o vzdělání mít, aby mohl u nich studovat. Proto jsem i psal dotaz a doufal v konkrétní zkušenost někoho, kdo byl ve stejné situaci. Děkuji.

A ve věku není problém. Na dálkové SS chodi i babičky 40-50 lete. Normální.
Z kterého města jste?
Jen si dejte pozor. Někdy i na soukromych SS bývá neplacene dálkové studium.
Například na soukromé škole ahol v Ostravě mají dalkove učební obor ošetřovatelstvi bez placení školneho. 3 roky trva. Pro lidi se základním vzděláním

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]