Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Prosím o radu v oblasti vzdělání. Nemám dokončenou střední školu strojní (mám dokončeny pouze 3 ročníky). Byl jsem mladý, hloupý a nezodpovědný. Nyní je mi 42 let a pracuji jako prodavač. Moje pozice ve firmě nemá velkou perspektivu a nejspíše ji bude majitel rušit. Jinde budu práci těžko shánět (majitel fy je můj švagr a kdyby nebyl, asi bych ani v nějaké takové firmě nepracoval, poněvadž mám oficiálně základní vzdělání). Chtěl bych získat vyuční list, nebo maturitu, abych měl ještě do budoucna nějakou šanci na trhu práce (musím se postarat o rodinu). Zkoušel jsem dálkové studium střední školy ekonomické, ale to bylo na 5 let a po roce a půl jsem musel školu opustit kvůli časové vytíženosti, stěhování a plánované rekonstrukci domu svépomocí. Existuje, prosím, nějaké studium krátkodobější nebo nějaký individuální studijní plán pro výuční list - kupříkladu obsluha CNC strojů? Moc děkuji za odpověď.
Nevidím žádný problém, abyste si střední školu vystudoval. Pokuste se obvolat školy, které mají výuku předmětů, které Vás zajímají, možná bude ještě volné místo a pokud ne, musíte písemně oslovit školy po novém roce a zajímat se, kde by Vás přijali. 42 let není překážka, nakonec můžete být jeden z nejlepších...
Pokud Vás to povzbudí, tak já jsem sama začínala další studium ve 44 letech, je to víc, jak dvacet let a dnes jsem již v důchodu, prostě nikdy není pozdě...
Dobrý večer, Vojto, kdy jste byl na té ekonomické škole? Myslím, že by bylo nejsnazší navázat na ni → pokračovat druhým ročníkem (tím byste si studium o jeden rok zkrátil). Zjistěte si u vedení školy, za jakých podmínek byste mohl pokračovat.
Dobrý den. Děkuji za Váš zájem. Školu jsem opouštěl už před 12 lety a lhůta pro navázání ve studiu tehdy byla asi 2 nebo 3 roky, poté se docházka maže a nedá se na ni navázat. Podmínky znám, napsat přihlášku, udělat přijímací zkoušky a chodit 5 let do školy. To už budu hodně starý a pak se ještě něco učit... Proto bych raději učňák s praxí. Ale děkuji.
Budou vás zajímat obory H - s výučním listem, M - s maturitou (průmyslovka) nebo L - s maturitou a zároveň i s odborným výcvikem, tedy s výučním listem, který prý není samostatný dokument, ale je součástí maturitního vysvědčení.
Podívejte se na stránky INFOABSOLVENT, (klikněte si na toto zvýrazněné slovo) a tam se proklikáte až k cílovým informacím. Například pro strojní obor v kr/... kde vám to našlo přímo i Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou, Studentská 761/1, Žďár nad Sázavou i s adresou (a výbornou).
Vyberete si i obor podle číselného kódu například 23 - strojírenství nebo 34 - polygrafie (tiskárny), 36 - stavebnictví atd...
Dále si proklikáte i místo vašeho bydliště nebo blízkého okolí, kam byste byl ochotný docházet nebo jezdit, nebo jednodušeji se prostě u vás ve vaší obci podívejte na školy, co nabízejí a hlavně, jestli mají studium při zaměstnání. Studium s výučním listem nebo i maturitou dobře fungovalo například v Pardubicích, ale jistě to jde i jinde.
doplnění odkazu: ukázkový příklad je škola ve Žďáru n. S.
podle mého dálková studia SŠ technického směru - typu CNC stroje atd --- téměř nejsou.
Musíte si nejdříve ujasnit, jestli chcete dělat maturitu 4-5let nebo se vyučit za 3 roky.
A potom si vybrat dálkové studium ve vašem okolí...podle možností. Hodně často dálkové bývá na soukromých SŠ, ale najdou se i státní neplacené. Pohledejte si třeba tady infoabsolvent.cz/...
Výběr se vám hodně zúží právě podle vhodné dojezdové vzdálenosti
Dobrý den. Děkuji za odpověď. Školu bych raději státní, finančně bych soukromou neutáhl. Problém je v těch učňácích, když jsem se po tom posledně pídil, všude mi řekli, že nabízí pouze rekvalifikace, tzn. že člověk už musel nějaký doklad o vzdělání mít, aby mohl u nich studovat. Proto jsem i psal dotaz a doufal v konkrétní zkušenost někoho, kdo byl ve stejné situaci. Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.