Nejste přihlášen/a.
Prosím, jaké i/y se píše ve větě: Uchem jehly.
Vnučka napsala jehly (ženy) a učitelka jí to přepsala na jehli. Údajně je to dle vzoru kost.
Děkuji
Dobrý den, tato paní učitelka by neměla dostat slíbené přidání na výplatě. Správně je y. Zdravím!
cement - běžte a paní učitelce do toho "namočte čumák", požadujte vysvětlení a případně také opravu hodnocení (známky).
Pančelka nemá pravdu. Podstatné jméno jehla se skloňuje podle vzoru žena. V 2. pádě mn.č. se do koncovky vkládá -e. Ústav pro jazyk český o tom říká: Ve 2. p. mn. č. podstatných jmen skloňovaných podle vzoru "žena" je nulová koncovka, u některých jmen se tak po odstranění -a dostává na konec slova obtížně vyslovitelná souhlásková skupina. Proto se mezi členy těchto skupin vsouvá vkladné -e-. Víceslabičná jména se skupinou alespoň tří souhlásek mají ve 2. p. mn. č. vkladné -e- pravidelně: bavlnka – bavlnek, čtvrtka – čtvrtek, dršťka – drštěk, jiskra – jisker, kostra – koster, kůstka – kůstek, pastva – pastev, sestra – sester, tundra – tunder, vrstva – vrstev, vyjížďka – vyjížděk; výjimkou je pomsta – pomst.
Paní učitelka je neznaboh.
Matouš 19, 24Znovu vám říkám, snáze projde velbloud uchem jehly než bohatý do Božího království."
Marek 10, 25Snáze projde velbloud uchem jehly, než aby bohatý vešel do Božího království."
Lukáš 18, 25Snáze projde velbloud uchem jehly, než aby bohatý vešel do Božího království."
A taky nekouká na televizi.
Ale tohle byu jí opravdu nemělo jen tak projít.
Mimochodem, když jsem to ukázal amnželce, málem omdlela. Není to učitelka višívání?
Mě to nepřekvapuje. Vnuka mé přítelkyně učila češtinu ve 3 třídě Slovenka, která neuměla česky ani mluvit, natož učit. Teprve, když se rodiče vzbouřili a chystali se výuku bojkotovat, učitelku vyhodili. Jsme zkrátka "země neomezených možností", kam se hrabe Amerika.
Cement - podejte na učitelku stížnost, přece není možné, aby naše děti někdo učil nesmysly.
Pravdaže to napsala správně. Jak by mohla být jehla podle vzoru "kost", když končí samohláskou, to je přece nesmysl zas. A už to je i ve školství, kdo nezažil, asi není s to uvěřit. Toto jistě gramaticky správně, oprava učitelky nemůže být správně ani omylem, stejně jako píší kolegové, ale když už jsem v pravidlech našel, že ten brambor může být i ta brambora, význam slova hmoždíř se zaměňuje se slovem moždíř (což je něco zcela jiného, hmoždířem se střílet nedá, ale toto slovo je používáno v technických normách, několikrát jsem na to upozorňoval, ale norma je norma, nějaký blb to neumí přeložit, a tak tento nesmysl musíme používat i v češtině. Já tam mám podle normy moždíře (to jsou typické hmoždíře), no ale jako středověké dělo by se nedaly použít, pravda i pravidla českého pravopisu toto slovo umožňují psát tak i tak) Když se běžně používá slovo "okurek", když takové slovo v češtině neexistuje. (V nářečí ano, tady máme třeba oharky, ogurky atd., v jídelních lístkách po celé republice je vidět jako příloha též "okurek") . Ona je to okurka polní, setá a nevím třeba jaká jiná.
Víte co? Já bych nebyl až tak kategorický.Co se týče "jehli", tam s vámi samozřejmě souhlasím, Taky souhlasím s tím, že "okurek"je moravské nářečí a ve spisovné (ba ani obecné) češtině není jeho užívání správné. Ale tvrdit, že v češtině toto slovo neexistuje, je trochu za hranou; nářečí je také vrstva češtiny. To už oprávněnější je výrok, že slovo "lístkách"v češtině neexistuje, správné je "lístcích". Taky vůbec nechápu, co máte proti slovu " brambora", a ke slovům moždíř a hmoždíř uř Trávníšek v roce 1937 ve svém slovníku uvýdí :hmoždíř viz moždíř, a pod heslem "moždíř"čteme: moždíř (lidově hmoždíř). -e, m.., z něm. = nádoba na tlučení cukru...; = krátké dělo,Máte samozřejmě pravdu v tom, že obecně se mnohdy tyto tvary rozlišují v tom smyslu, jak to uvádíte. ale označovat autora normy slovy "nějaký blb to neumí přeložit,"hraniří s urážkou na cti a skoro bych řekl, že to poručuje pravidlo Z2.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.