Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké y/i se píše ve slově jehly

Od: cement* odpovědí: 25 změna:

Prosím, jaké i/y se píše ve větě: Uchem jehly.

Vnučka napsala jehly (ženy) a učitelka jí to přepsala na jehli. Údajně je to dle vzoru kost.

Děkuji

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

O jehlách jako o kostech? To snad ne?! Vnučka má pravdu.

Učitelku vrátit na opačnou stranu katedry.

U nás se zase řešil příklad:

0:5=

Dle paní učitelky byl správný výsledek 0, zbytek 5. *modla*

Kolegyně vyprávěla, jak jí přišla domů dcerka s pláčem, že musela před třídou nahlas prohlásit, že 3:0 = 0.

hodnocení

4x

Paní učitelka zaslouží pětku!

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, tato paní učitelka by neměla dostat slíbené přidání na výplatě. Správně je y. Zdravím!

doplněno 14.09.17 18:39:

cement - běžte a paní učitelce do toho "namočte čumák", požadujte vysvětlení a případně také opravu hodnocení (známky).

hodnocení

2x

Pančelka nemá pravdu. Podstatné jméno jehla se skloňuje podle vzoru žena. V 2. pádě mn.č. se do koncovky vkládá -e. Ústav pro jazyk český o tom říká: Ve 2. p. mn. č. podstatných jmen skloňovaných podle vzoru "žena" je nulová koncovka, u některých jmen se tak po odstranění -a dostává na konec slova obtížně vyslovitelná souhlásková skupina. Proto se mezi členy těchto skupin vsouvá vkladné -e-. Víceslabičná jména se skupinou alespoň tří souhlásek mají ve 2. p. mn. č. vkladné -e- pravidelně: bavlnka – bavlnek, čtvrtka – čtvrtek, dršťka – drštěk, jiskra – jisker, kostra – koster, kůstka – kůstek, pastva – pastev, sestra – sester, tundra – tunder, vrstva – vrstev, vyjížďka – vyjížděk; výjimkou je pomsta – pomst.

Dneska jsou už zahraniční pracovníci všude. Alespoň češtinu by měl učit někdo od nás.

hodnocení

2x

Paní učitelka je neznaboh.

Matouš 19, 24Znovu vám říkám, snáze projde velbloud uchem jehly než bohatý do Božího království."

Marek 10, 25Snáze projde velbloud uchem jehly, než aby bohatý vešel do Božího království."

Lukáš 18, 25Snáze projde velbloud uchem jehly, než aby bohatý vešel do Božího království."

A taky nekouká na televizi.

Ale tohle byu jí opravdu nemělo jen tak projít.

Mimochodem, když jsem to ukázal amnželce, málem omdlela. Není to učitelka višívání?

tondac*
hodnocení

1x

to snad ani není možné ... s kým s čím s jehlou jako s ženou a ne s jehlí jako s kostí :)

... no hlavně že i tato pačitelka dostane přidáno stejných 15% jako excelentní učitel ... ;-/

hodnocení

1x

Mě to nepřekvapuje. Vnuka mé přítelkyně učila češtinu ve 3 třídě Slovenka, která neuměla česky ani mluvit, natož učit. Teprve, když se rodiče vzbouřili a chystali se výuku bojkotovat, učitelku vyhodili. Jsme zkrátka "země neomezených možností", kam se hrabe Amerika.

Cement - podejte na učitelku stížnost, přece není možné, aby naše děti někdo učil nesmysly.

tulipan*
hodnocení

1x

Paní učitelka by potřebovala píchnout jehlou do ucha ( asi ne jehlí, že?...:)), aby si vzpomněla, jak se to sama ve škole učila. Samozřejmě se píše -y podle vzoru žena.

eivlis*
hodnocení

1x
Jehla, zena,jehla bez jehly,zena bez zeny

hodnocení

1x

Dělá se mi mdlo, když si uvědomím, že je teprve 14. září - co asi bude pančelka tvrdit v květnu ;)

Když jste zmínila 14. září - zajímalo by mne, zda alespoň v jediné škole v ČR připomněli, že před 80 lety zemřel T. G. Masaryk. Jestli aspoň v jediné z těch, které se po něm (v rámci obvyklého přejmenovávání) jmenují ..

hodnocení

1x

Pravdaže to napsala správně. Jak by mohla být jehla podle vzoru "kost", když končí samohláskou, to je přece nesmysl zas. A už to je i ve školství, kdo nezažil, asi není s to uvěřit. Toto jistě gramaticky správně, oprava učitelky nemůže být správně ani omylem, stejně jako píší kolegové, ale když už jsem v pravidlech našel, že ten brambor může být i ta brambora, význam slova hmoždíř se zaměňuje se slovem moždíř (což je něco zcela jiného, hmoždířem se střílet nedá, ale toto slovo je používáno v technických normách, několikrát jsem na to upozorňoval, ale norma je norma, nějaký blb to neumí přeložit, a tak tento nesmysl musíme používat i v češtině. Já tam mám podle normy moždíře (to jsou typické hmoždíře), no ale jako středověké dělo by se nedaly použít, pravda i pravidla českého pravopisu toto slovo umožňují psát tak i tak) Když se běžně používá slovo "okurek", když takové slovo v češtině neexistuje. (V nářečí ano, tady máme třeba oharky, ogurky atd., v jídelních lístkách po celé republice je vidět jako příloha též "okurek") . Ona je to okurka polní, setá a nevím třeba jaká jiná.

Víte co? Já bych nebyl až tak kategorický.Co se týče "jehli", tam s vámi samozřejmě souhlasím, Taky souhlasím s tím, že "okurek"je moravské nářečí a ve spisovné (ba ani obecné) češtině není jeho užívání správné. Ale tvrdit, že v češtině toto slovo neexistuje, je trochu za hranou; nářečí je také vrstva češtiny. To už oprávněnější je výrok, že slovo "lístkách"v češtině neexistuje, správné je "lístcích". Taky vůbec nechápu, co máte proti slovu " brambora", a ke slovům moždíř a hmoždíř uř Trávníšek v roce 1937 ve svém slovníku uvýdí :hmoždíř viz moždíř, a pod heslem "moždíř"čteme: moždíř (lidově hmoždíř). -e, m.., z něm. = nádoba na tlučení cukru...; = krátké dělo,Máte samozřejmě pravdu v tom, že obecně se mnohdy tyto tvary rozlišují v tom smyslu, jak to uvádíte. ale označovat autora normy slovy "nějaký blb to neumí přeložit,"hraniří s urážkou na cti a skoro bych řekl, že to poručuje pravidlo Z2.

hodnocení

0x

Hrozné!

Asi zrovna čte Lovce mamutů nebo něco podobného, kde se zmiňují kostěné jehly. Jinou výmluvu neberu.

vernon
hodnocení

0x
Učitelky už dnes nejsou co bývaly... Jehli :-D ...

isteron
hodnocení

0x

Skúste vyťukať na kalkulačke 3 : 0 , čo vám ukáže?

15.09.17 13:01

E

Ukáže Nulou se nedá dělit - teď jsem to zkusila ;)

Jak na které, podle toho, jak je ukecaná. Ta moje je stručnější, viz výše.

hodnocení

0x

Kdo umí, umí, kdo neumí, učí

hodnocení

0x

Jestli ona učitelka nemá jehli v hlavě ))*smich*

culdabulda1*
hodnocení

0x

- a co na to ředitel? - předpokládám, že jste si stěžovali? !

doplněno 17.09.17 15:36:

- ale zase na druhou stranu - kdo by se dneska ještě pohoršoval nad nějakým pravopisem ! - stejně je to jen výplod populistických a xenofobních mozků ...

karel556*
hodnocení

0x
Učitelka by měla okamžitě odevzdat diplom a znova nastoupit na základku! Vzor žena

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]