Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řemeslník x inženýr

Od: alennn odpovědí: 43 změna:

už dlouho přemyšlím, co je lepší. Vždycky jsem si myslela, že učení má být na 1. místě. Mám 3 syny, vždy jsem se snažila, aby oba starší měli co nejlepší známky a myslím, že jsem jim i dost pomáhala, Studovali klasických 4 roky stř. a 5 let vysoké tj. 9 let, ted už mají oba zaměstnaní, i když strašně dlouho hledali a oba bežný nástupní plat. Oba staví dům a na odborné práce si najímají řemeslníky. Nejenže je všude nedostatek řemeslníků a musí na ně čekat několik týdnů,na někoho i několik měsíců a ještě k tomu jim musí zaplatit kolik si řeknou a klidně si řeknou za den třeba 5 tis,když jsou machři a to syni mají skoro za týden. A to , že oni se učili 3 roky a oni zase 9 let, tak je přece nikdy nemůžou dohnat? A tady se ptám, není v dnešní době být lepší než inženýrem radši řemeslníkem? Já myslím, že je. Poslední syn ted bude brzy vycházet 9. třídu, bohužel se učí dobře, říkám už dnes bohužel, protože budete mít to srdce ho dát mezi ty nejhloupější, kteří na školu kašlou, asi ne.Jak to vidíte vy? Jedno řešení mě napadá, nestavět.

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vzdělání představuje pouze větší příležitost k uplatnění - nic víc a nic míň. Někdo tu příležitost využije, někdo ne.

Řemeslo může dělat i s diplomem. Ale na inženýrské místo s výučním listem těžko dosáhne.

hodnocení

2x

Nic mu nebrání vystudovat školu a pak nebo během ní se vyučit nějaké řemeslo.

majsterjoe*
hodnocení

1x
I s lopatou clovek musi umet, k tomu mu zadny titul nepomuze. Ne kazdy muze byt tak dobrym remeslnikem, aby byl tak vyhledavany a tak dobre placeny.

hodnocení

1x

můj drahý bejvalý má stavební firmu, svého času míval i zaměstnance. kdysi jsem mu dělala účetnictví, včetně mezd. věřte tomu, že firmou mu prošlo hodně zkrachovalých živnostníků - řemeslníků s exekucemi na krku. protože jedna věc je umět své řemeslo a druhá mít dostatečný rozhled a znalosti na to, aby člověk dokázal své řemeslo prodat a neztratil se v daních a ve smlouvách. pokud se váš syn dobře učí, ať klidně studuje. pokud je šikovný a má vztah k řemeslu, vždycky si může doplnit vzdělání formou pomaturitního studia učňáku. můj ex si taky tahle dodělával kvalifikaci pro podnikání - na učňáku měl individuální studium, chodil jenom na konzultace a na zkoušky, zabralo mu to něco mezi půl rokem a rokem, než všechno splnil *nevi*

alennn
hodnocení

věřím, že i takový neschopní řemeslníci se najdou, ale já právě psala už o těch fakt odbornících, kteří nejsou úplný retardi i v účetnických věcech. doplnovat vzdelání to jsou zas další roky navíc, jedině fakt při práci nebo při škole.

doplňovat vzdělání musí i ten řemeslník, co není úplný retard i mimo svůj obor podnikání. nebo si myslíte, že na učňáku člověka naučí komplet všechno? při dnešní úrovni škol? kdy na učební obor jdou žáci, kteří se nedostali nikam jinam? protože na maturitní obory se dostávají i žáci se čtyřkami na vysvědčení? daleko jednodušší je jít na dobrou střední školu, a potom si případně při zaměstnání dodělat učňák formou individuálního studia, než jít na učňák, a potom zjistit, že dodělat si maturitu (aby bylo možno získat to další vzdělání, které napomůže k většímu rozhledu a orientaci v účetních a právních věcech) je s dosavadními znalostmi složitější. protože co si budeme povídat, podívejte se na úspěšnost studentů u maturity. já mám teď holku v devítce, chce studovat obor ekologie a životní prostředí, tenhle obor se učí na školách s různým zaměřením. škola, kde ředitel tvrdí, že poskytují vzdělání a praxi v oboru a zároveň se snaží připravit studenty k přípanýmu studiu na vysoké škole, měla úspěšnost u maturit na první pokus asi 75%. zemědělka, která ostatní obory má něco mezi učebním a maturitním oborem, měla úspěšnost u maturit na první pokus asi 25%. dceru jsem úspěšností u maturit ani nezatěžovala, přesto se po dni otevřených dveří automaticky rozhodla pro tu první školu, ačkoli do té doby preferovala tu druhou *nevi*

kisixu
hodnocení

1x

V dnešní době je dobré především něco umět.

Vystudovat vysokou školu dokáže 90% populace. Bohužel...Takže je to vlastně jen potvrzení, že člověk není mentálně retardovaný. (v nejhorším případě se jedná pouze o lehkou formu)

Machr řemeslník se nechá zaplatit. Proč taky ne. Kdyby synové byli machři ve svém oboru, tak tu není tohle téma...

Chybu vždy nejdříve hledej u sebe.

alenn
hodnocení

ono ten 15 kluk, kdy se má rozhodnout o výběru školy, asi moc dopředu neví, zda v dnešní době bude něco dobře umět, jak zní vaše první věta. Vystudovat kdejakou vysokou školu, asi dokáže kdekdo, ale vystudovat třeba lékaře, farmaceuta, nebo práva asi už nezvládne každý.

Uplne mimo jste podle me v tom, že si myslíte, že já si myslím, že machr řemeslník si nemůže říct o jakoukouliv částku, proč ne?, já jim to i přeji? Vůbec jste to nepochopil, moje téma vzniklo jako úvaha nad tím, co je vlastně pro dobu finančně výhodnější, zda studovat pokud na to mám anebo se vyučit pokud na to mám zas uplne jiné předpoklady. Apropo a synové po 3 nebo 5 měsích v práci nemůžou být asi machři ve svém oboru. takže proč chyba?

sebod*

alenn. Ti už odpověděl. A dobře. Synové MUSÍ NĚCO UMĚT. To je jedno co! Jestli pracovat se dřevem, nebo dělat účetnictví. Ať to bude cokoliv, musí v tom být lepší, jak 90% ostatních. Potom si i vysokoškolák může vydělávat 5000 Kč měsíčně a popravdě? Nadře se u toho daleko méně, jak řemeslník.

Ne každý řemeslník se uchytí. Jsou tací, kteří skončí na pracáku, nebo jako zaměstnanci. A teprve ti, kteří jsou fakt dobří, mají práce tolik, že ji ani nestihají a potom si určují i cenu za svoji práci.

to je pravda. z faktur za konzultace od daňového poradce jsem taky vždycky pomalu padala do mdlob a to on je sice dobrý, ale rozhodně bych ho neoznačila za špičku v oboru. pokud je člověk dobrý, tak je jedno, jestli má učňák nebo vysokou, ale musí umět.

jurajjuraj*
hodnocení

1x

mezi nejhloupejsi? takze podle vas je remeslnik blbec? zajimave

reknu to tak jak to je , kdyz to prezenu tak vysoke skoly dneska udela kazdy kdo ma diru do prd..., pokud bych prijimal zamestnance tak je mi fuk jestli ma skolu takovou nebo treba jen zakladku ale zajima me jestli to co bude delat umi nebo neumi, znam takoveho co je sice ing ale je na tom tak bidne ze zameta a jeste ho chteji vyhodit

jedna vec je nasprtat se vsecko co je treba a druha vec je jak je clovek pouzitelny v zivote

sehnat dobreho remeslnika je dneska problem a ceka se na nej dost dlouho, lidi z vyskou co sice maji vysku ale nezvladaji svoji praci najdu 10 do hodiny

taky se zivim rukama,delam 10 hodin denne od pondeli do patku a nestydim se za to, tech 5 denne cisteho taky udelam kdyz chci akorat ze casem clovek prijde na to ze je lepsi mit o 20 mesicne min a mit svuj klidek

byt vama necham na synovi co chce nebo nechce delat

teres

Ale no tak, copak Vy jste si domu na opravu cehokoliv jeste nikoho nepozval? Takova zarucni oprava trouby, lednice? Instalater? Montaze oken, dveri?

Z mych zkusenosti 99 % takovych " remeslniku" (to je obecne pojem pro presne takove, pozor ale, obvykle to jsou normalni zamestnanci nejakeho podniku) je opravdu jakoby prosli maximalne pomocnou skolou. O ano, nevychovanost, hruby slovnik, a moresy reznickeho psa jsou take soucasti. Takze pak se bohuzel nedivte teto asociaci.

jurajjuraj*

tak to uz je o tom kdo si co vybere a jak to trpi , kdyz se mi neco nelibi tak leti

alenaaa
hodnocení

asi jsem to špatně napsala, nemyslela jsem, mezi nejhloupější, ale to určitě nejsou studijní typy,těžko se zařadí jedničkář do kolektivu čtverkařů a pětkařů, u kterých je škola až na posledním místě. Měla jsem možnost už dříve navštívit tři učnáky, ale vypadalo to tak, že dole v šatnách nejen kouřili, a nebylo to jen cigarety, ten sladký kouř je nepřehlednutý a učitelé jakoby nic, připadlo mi to tam celé spíš jak v nějakém ústavu.

jurajjuraj*

ve vetsine pripadu ne ale znam par kteri se ucili na same jednicky a stejne sli do ucnaku protoze uz vedeli co by chteli delat a nebylo to zrovna sedet za stolem v kravatce, druha vec je ta ze na strednich to je dneska uplne o necem jinem nez treba pred 15 lety , dneska ucitel nesmi nic , kdysi to bylo jine

helin
hodnocení

1x

V dnešní době asi těžká volba. Opravdu asi záleží na tom jestli syn je manuálně zručný a řemeslo by ho bavilo. Vidím dvě zásadní věci,někdo navrhuje studovat s tím že řemeslo může dělat vždycky, problém je v tom že tady chybí praxe v oboru, i ten učňák Vám něco dá a naučí základní postupy, té je např. na středních školách ale minimum a ta pak bude i při dodělávání si výučního listu zpětně chybět (tam už žádnou velkou praxi ve školních dílnách nevidím). Na druhou stranu musí člověk počítat, že na učnáku budou převládat blbci co se nedostali na školu a něco dělat musí. Jenom málo kluků má o řemeslo opravdu zájem,většinou ti co ho mají v rodině, dělá ho táta,atd.,ty pak něco umí. Ten většinovej kolektiv je ale táhne dolů, takže pak opravdu těžko volit. Mě osobně řemeslo baví a dneska by šel asi cestou učňák, maturita,vejška.(pokud na to člověk má)

vilik*
hodnocení

1x
Nemyslím si, že každý řemeslník vydělává výrazně víc než každý inženýr.
Vy sice vidíte fakturu za 5 tisíc, jenže v ní je doprava, daň, pořizovací a obnovovací cena nářadí, poplatky státu typu pojištění, teprve někde vzadu se krčí mzda řemeslníka. A ta ještě musí obsahovat rezervu pro dobu nemoci, prostoj a dovolenou.
Navíc si nemyslete, že řemeslo rovná se automaticky, že si vše dotyčný udělá sám. Může se samozřejmě stát, že automechanik bude dobře truhlařit, ale věřím tomu, že si nábytek taky spíš koupí za peníze, které vydělává opravou aut.
Já raději v práci, kterou umím, vydělávám na služby, které neumím, nemůžu nebo nechci dělat. Nebo na ně nemám nářadí či stroje a půjčení by stálo stejně jako čas práce odborníka.
Navíc, když vidím ty staré machry, jak mají problémy s klouby, pohybovým aparátem, zažíváním, v létě v zimě venku, tak řemeslo taky není žádné ukrutné terno.
Doporučuju dopřát každému takové vzdělání, na jaké stačí. S trochou šikovnosti si pak sám může rozhodnout, jestli se naučí nějaké práce a udělá je svépomocí nebo za ně zaplatí.
Návody mnoha stavebnch postupů na internetu jsou snadno dostupné, půjčovny nářadí, které kutil běžně nemá, fungují skoro všude, běžně používané technologie jsou většinou relativně dobře pochopitelné. Zbytek už je jen o vůli natáhnout odpoledne montérky a chtít alespoň některé práce sám zkusit.

Na běžné práci nikdo nikde 500kč/h neúčtuje. Jedině tak oprava nějakého stroje a pod. Ale běžná práce elektro, zedníka apod je od 150-250Kč. To je někde dvě hodiny a pak při tomto režimu má z 8 hodiny prodělaných jeno 4 třeba... Firma když přijde dělat něco do podniku tak "řemeslník" od firmy Siemens 1530 Kč/h atd. je normální...

kisixu

Jestli někdo podniká a prodává svou práci za 150Kč na hodinu, tak by pro něj fakt bylo lepší, kdyby se nechal zaměstnat. To je na hranici minimální mzdy. To skoro dostane více v Tescu při doplňování zboží.

Já si účtuji základní sazbu 350-800Kč/h. Živý mě elektrotechnika. Větší zakázky,ale na hodinovku nedělám. Tam nabídnu celkovou cenu za provedené práce. Většinou pak vychází hodinovka více, ale občas se i stane, že se pohybuji okolo těch 300.

hoststary*

vilik: jj, to jsou ty správné argumenty, vaše odpověď by zasloužila bod

Když si někdo pozve řemeslník třeba na výměnu něčeho v domácnosti (kuchyňská linka, záchodová mísa, nové rozvody vody v bytě, namontovat televizní anténu nebo solární panel na střechu, apod, a řemeslník je za hodinku nebo za pár hodin hotový) a vidí, že přijel dodávkou, přichází ověšen kufříky s nářadím, nese si materiál, pro který také někam jel a musel ho nakoupit, má žebříky, musí mu být jasné, že i to se projeví v ceně, kterou řemeslníkovi za práci zaplatí.

Řemeslník také spolupracuje s dalšími řemeslníky, od kterých má díly nebo hotové předměty (svařené zábradlíčko od svářeče, žárově pozinkované od jiné firmy, různé klempířské na zakázku vyráběné díly, shání materiál, jezdí, v různých obchodech nakupuje materiál (speciální hmožninky a kotvy od jiné firmy, a další materiál, speciální chemické kotvy, tmely, kartuše, spojovací materiál, třeba i jen drobnosti jako je těsnění apod.), má všechno potřebné a nářadí (bytelná profesionální vrtačka a vrtáky, profi vytlačovací pistole, kabely, kbelíky, míchadla, nářadí běžné i speciální, a další a další aby si od vás nemusel půjčovat kladívko a šroubovák) a je hotový třeba i jen za hodinu. V ceně není jenom jeho práce, ale i čas práce včetně dopravy, nakupování, obstarávání dalších dílů a materiálu, aby práci mohl provést.

vende
hodnocení

1x

Milá dámo,

jen tak na okraj, když jsem se učil já, tak zmítalo několik skandálů, kdy středoškoláci na několika školách šikanovali své spolužáky. Idioty najdete na jakékoliv škole ale nazývat učně z učiliště nejhloupějšími...dám Vám radu, ať to Váš synátor hlavně nikomu nevpálí do obličeje, že on musel jít mezi ty nejhloupější. Už jen tímto trapným prohlášením si o Vás myslím své.

Nemluvě o tom, že i dnešní studenti SŠ mají ubohé znalosti matematiky, fyziky a to v takové míře, že neovládají ani ZÁKLADY!
Pokud se tedy chystáte, poslat Vašeho syna na učiliště, tak to nejdříve proberte s ním. Na řemeslo musí mít člověk cit a musí ho hlavně chtít dělat. Pokud ho pošlete dělat například elektrikáře, s tím, že si udělá doma elektřinu, tak to nepochopí a bude učení flákat. Nezapomínejte, že přichází svět puberty a pokud jej pošlete na učňák jen proto, že má v budoucnu šetřit, tak jste hloupá akorát Vy!
Ano Vaši synové sice studovali 9 let ale pokud si zvolili dobře a našli dobře placenou práci, tak sami dobře ví, že si to prostě nechají udělat firmou, než se s tím plácat sami. Ono to není totiž jen o tom, uděláš si něco sám a ušetříš. Počítejte s tím, že potřebujete praxi a když ji nemáte, půjde Vám to pomaleji a pokud Vašemu synovi nikdo nepříjde na pomoc s pracemi, tak se bude drbat sám.
Druhá věc, pokud ho řemeslo nebude bavit, tak skončí někde u linky nějaké nadnárodní společnosti, kde mu manažera bude dělat jeho starší brácha, který mohl na SŠ studovat ale on už ne, protože Vy jste chtěla. Na vysoké jsem měl spolužačku, kdy matka poslala svou dceru na středoškolskou ekonomku a na vysokou ji poslala na stavárnu. Jistě je Vám jasné jak to dopadlo. Kamarádka skončila po třech měsících. A ani jedno nechtěla dělat, ale máma rozhodla jinak.

Takže, prvně se poraďte se synem kam chce, a pokud je v období, kdy neví, tak ať ho manžel vezme do dílny a nebo mu domluví brigádu u známých aby si očihnul kde co. Nejlepší to mají kluci z dědiny, kde se stále hospodaří a tak načichnou prací už od mala a ví v 15 kam dál.

Tolik k Vašemu dotazu.

Jinak řemeslo má zlaté dno, ale musí Vás bavit, musíte ho umět a pak jít za hranice...tady se totiž stává, že se neplatí jak má...

krtek66
hodnocení

0x

nezáleží na dosaženém vzdělaní, ale na oboru, který si vybere...když bude inženýr v těch pofiderních oborech, kterých je tu jak máku (marketing, sociální vědy, filozofie) tak nenajde práci ani za boha...když bude inženýr ve fyzice, elektrice, chemii nebo programátor tak se o něj firmy poperou a bude žít jak král...to samo jako když bude šikovnej řemeslník...třeba truhlář...naopak máme přehršel ekonomů, čísníků a servírek, kadeřnic, prodavačů a inženýrů co jsem zmiňoval výše

hm*

> když bude inženýr ve fyzice, elektrice, chemii nebo programátor tak se o něj firmy poperou a bude žít jak král.

No, to taky není tak úpně pravda.

kepler*
hodnocení

0x

Myslíte dobře, řemeslo má zlaté dno. A má ještě dvě výhody: uchytí se s ním kdekoliv, může si založit firmu. Nutno ovšem uvážit, zda je kluk dostatečn manuálně zručný a zda by ho řemeslo bavilo. Jestli se dobře učí, může se i při řemesle dál zdokonalovat, třeba se naučit podvojné účetnictví, práci na počítači a tak. Nemyslím si, že by na učňovských školách byli samí blbci, kteří na víc nemají, jsou i obory s maturitou. Pokud VŠ, pak technické obory, nebo lékařství. Těch je nedostatek. Studovat nějakou ekonomku je na prd.

alenn
hodnocení

díky za názory, no jeden je výše zminovány ekonom a druhý strojař, a nemůžu říct, že by ten druhý byl na tom prozatím líp než ten první, je absolvent. Problém je, že ti dobří řemeslníci, kteří je dnes škubou makají od 15 let a oni ve 25,26 letech zatím jen sedeli nad učebnicemi a rukama toho moc neumějí, i když pokud si vzpomínám tak když vycházeli základní tak tak nemožní a líní nebyli. To je taky možnost, že už začínají školy, kde ve 3.roč. máte vyuční list a ve 4.roč. maturitu a pak se uvidí, ale je jich tak zatraceně málo. Není nad to být nadprůměrně pracovitý řemeslník anebo nadprůměrně inteligentní student VŠ, který nestráví veškerý čas učením a třeba i mákne. Je to tak?

Nejlepší je třeba být blbej, ale na sport šikovnej a hrát fotbal, hokej a nebo třeba tenis ne? To je úplně jiná liga. Dneska naopak ve velkých firmách hledají jenom ekonomy a strojaře. Strojařina má boom a tam se šikovní lidé platí. Není to jenom o tom že mám školu, ale že jsem machr i ve vystudovaném oboru... Trochu s úsměvem, nejlepší byla škola v Plzni, tam to studium nezabralo tolik času... A Tituly jim zůstali, tuším že ho má i ministr Chovanec... A není nad to být hezká holka a být modelkou, pak si školu někdy doděláte...A taky jste někde jinde... Asi je to hlavně o štěstí... Taky je varianta lidí, zejména vzdělaných, že si najmou řemeslníky a pak jim nezaplatí, tuto variantu mají nejraději právníci, ale aby mě někdo nenapadl, znám jenom dva případy...

figurek*
hodnocení

0x

znám jednoho vyučeného elektromechanika, který si dodělal vysokou. Je z něho elektromechanik s vysokou kvalifikací, opravuje milionové aparáty, po place chodí v motnérkách a je nepropustitelný. Fajn život, ne? Docela mu závidím.

hodnocení

0x

A tady se ptám, není v dnešní době být lepší než inženýrem radši řemeslníkem?
Oboje :)

Jedno moje dítě prošlo všemi stupni vzdělání - i když VŠ už při zaměstnání. Dělá, co ho baví a až nebude fyzicky stačit, uplatní jednak praxi, jednak diplom.

daisy
hodnocení

0x

Asi jsou tví synové studijní typy a kdyby jsi je poslala vyučit se řemeslu, tak by se mohlo ukázat, že by jim to nešlo. Každý nerozumí elektřině, nechce lézt po střechách apod. Když jde nejml. synovy škola dobře, tak s ohledem na fin. ohodnocení je dobře placený obor IT. I když nejlepší by bylo nehcat syna ať se rozhodne sám.

hodnocení

0x

Já si myslím, že vzdělání je potřeba, čím vyšší, tím lepší, ale asi by každé dítě mělo projevit samo co v něm je a trochu je někam směrovat. Jak tady píše někdo předemnou... Doktor může házet lopatou, ale vyučený nemůže dělat doktora. Ale na řemeslníkovi je více vidět jestli je šikovný a schopný. U vzdělaného to není mnohdy zase až tak poznat. Proto jsou plné kancly třeba i tuctových vzdělaných lidí co si mnohdy myslí že jsou i nadlidi. Slušně placení, mnohdy bez zodpovědnosti ... To si myslím, že je nejlepší varianta když nejsem moc šikovný a nápaditý. Slušná varianta, ale méně placená je ve státní správě... Ale to nechci polemizovat o tom, že všude jsou lidé šikovní a nešikovní, tak jako v dělnických profesích tak technických či manažerských... Ono zase taky až tak moc šikovných řemeslníků není a když dělá někdo sám na sebe, tak je mnohdy rád že dosáhne průměrnou mzdu a pár jedinců třeba dvojnásobnou. Za to většinou dělá třeba skoro pořád... Takových lidí znám pár... Těch lidí co jsou vzdělaní co vedou třeba lidi, kalkulují, projektují programují, jsou třeba i v politice, tak tam jsou mzdy někde jinde, končící třeba i statisícovými platy... Taková skoro vyšší vrstva, ale pokud je třeba i znáte, tak poznáte že je to mnohdy i o štěstí... Protož nejsou ani výjimeční a ani nepostradatelní... Zpravidla až na výjimky jsou to lidé s ostrými lokty... Třeba právník - slušný člověk je odsouzený k neúspěchu, právníkem je potřeba takový dravý grázl, pak to někam dotáhne... Další varianta je o tom, že vzdělání není zárukou inteligence... Předpokládám, že každý má také nějakou životní zkušenost. Já to vidím tak, že každý by měl dělat svoji práci rád a pak by to na světě vypadalo líp... A to jak dělník, tak lékař, technik...

A ono jinak i "pan" řemeslník se musí učit dobře , pochopil jsem že paní si myslí že se musí všichni ve škole propadat... Obráběč NC strojů je náročná práce, musíte se pořád učit, v elektrotechnice jakbysmet, a pokud synové vydělají 5tisíc týdně= 20.000 měsíčně a staví, tak pak jsou dobří dobrodruzi a asi dělají zaměstnání které není moc preferováno, neboť taková mzda je dneska i na odborných dělnických postech. Ale nechci to shazovat, neboť mi je jasné že jsou různé oblasti kde je o práci bída...

pohanka*
hodnocení

0x

Obejít v okolí učňovské školy /vynechat kuchaře/ a promluvit s mistry učebního oboru. Tam načerpáte nejvíce poznatků a informací.¨Pokud obejdete takhle 3, tak budete moci srovnat a jít trochu do hloubky.

Kluk se musí rozhodnout sám, co by ho bavilo. Je nedostatek řemeslníků s ukončeným vzdělání. Nahrazuji to zaučení dělníci ze zahraničí, sice jsou někteří šikovní, ale přece jenom. Číst plány, komunikace s dodavateli, se zákazníkem, jako Čeh má výhodu.

Jsou případy, že vysokoškolsky vzdělaný ing. měl touhu pracovat se dřevem, ale rodiče ho dotlačili do VŠ. On si ale stejně šel za svým snem a dodělal si výuční list a nyní je spokojen a podniká.

Synové déle studovali, tedy i déle bude trvat, se na trhu uplatní, aby stoupali po kariérním žebříčku.

Řemeslníků je málo, nedivte se, že ceny za jejich práce stoupají.

Podívejte na karty specializace - Národní soustavy povolání. Máte tam stovky a stovky zaměstnání, od obyčejných, po nejvyšší pozice. Snad si syn vybere, co by ho mohlo zaujmout. U mnoha povolání /někde tedy chybí/ je již zpracováno rozpětí mzdy CZ - ISCO a mzdy..

alenaaa
hodnocení

no, moc jsem se neposunula, celkově moc moudrá z toho nejsem, každý to vidí trošku jinak. Asi to nechám na něm ať se s tím popere, jen člověk v těch 15 vůbec neví co má dělat, já jsem to zjistila až ve 30 co by mě vlastně nejvíc bavilo.

Asi to bude nejlepší - mám potvrzeno několikanásobnou zpětnou vazbou od dětí. A také v patnácti neměly jasno.

qwert
Btw., pokud by vas zase popadla touha za syna rozhodnout, co je pro nej nejlepsi, dejte si pozor na vyvoj v case. Dnes se ma dobry remeslnik skvele, ale jak dlouho mu to vydrzi? Jak si dnes vede skvely opravar televizi, kdyz vyvoj snizil jejich cenu tolik, ze se oprava nevyplati? Specialista na pevne linky, za par let ridic kamionu... Ten inzenyr ma pomalejsi nabeh, ale muze to dotahnout vys (nenarazi na strop dany cenou za hodinu krat pocet hodin) a ma mnohem vic moznosti v pripade, ze se v jeho zvolenem smeru vyskytnou prekazky.
pohanka*

Ale tušení musí mít. Má nějakého koníčka?

Je introvert, či do společnosti? Podle toho vybírejte. Já jsem nejraději doma četla a něco dělala /doplňky, vylepšování svého pokojíku/ nevyhledávala jsem společnost a nakonec jsem dopadla jak blbec. Otec mě dal na servírku, nepiju, nekouřím, bavit se lidmi problém /za barem/.*zed*

adam20
hodnocení

0x

Řeknou si 5 000 za den. Víte kolik peněz jim zbyde když si JENOM odečtou daně? Možná bude chyba spíš někde v systému

jurajjuraj*

kdyz si rekne 5 000 bez papiru tak mu po odecteni dani zustane 5000 ,- *smich* ale jasne, je to tak, nejak se treba dopravit do prace, necim se musi delat , nekdy jsou potreba skoleni , pak je v tech 5000,- treba i material atd atd , takze nakonec je treba z 5 000,- jen 2000,-

alennn
hodnocení

nezlobte se, ale 5 tis. za asi 6 hodin práce, mi přijde teda dost /zedník,klempíř,vodař/. Jinak vím co stojí odvody, sama jsem OSVč. Asi jsem z laciného kraje, když jsem se včera dívala na Nůžky prosím a ta kadeřnice si řekla 2700 za barvu a střih. Tak už se pomalu přestávám divit.

Jinak pohanko, syn je spíš introvert, rozumi PC, takže možná něco tím směrem.A to jste za barem asi dlouho nevydržela, že?

5 tis. za asi 6 hodin práce, mi přijde teda dost... a ta kadeřnice si řekla 2700 za barvu a střih

Jenomže (skoro) všichni vidí jen tu pětitisícovku - a už se jim moc nechce počítat, co z ní zbyde po zaplacení odvodů, nákladů atd. Nemluvě o tom, že každý den ten výdělek taky nemusí být.

tak za kadeřníka bych tolik nedala, i když vím, že i takové ceny také jsou. na druhou stranu - jaké má ta kadeřnice náklady? nájem? vybavení? zjevně lidi na to ty peníze mají a jsou ochotni je dát, tak co by si o ně neřekla *nevi* mně vlasy za tolik peněz nestojí, tak chodím k levnější kadeřnici (ano, nemá u sebe takové super moderní vybavení, jako mají u nás v salónu, ale tam jsem zase vlezla jenom jednou a to z neznalosti cen, a jejich služeb jsem po jejich zjištění ani nevyužila). a když jsem na tom byla finančně fakt bledě, tak jsem ji prostě vynechala úplně a hlavu jsme si barvy a zastřihávaly s kamarádkami svépomocí. zrovna tenhle obor nevidím jako úplně nezbytný.

vende

Milá dámo,

neznám pořad nůžky prosím, protože vesměs stále pracuji a na televizi nekoukám ale povím Vám to takto. Dobrého řemeslníka poznáte podle nářadí. Podle toho jaké mašiny používá a jak se k nim chová. A berte to tak, že pořádná vrtačka s příklepem a bouracím kladivem stojí cca 6.500,- to máte jen dobrou vrtačku která ale jede jako do másla a tím šetříte svůj čas a energii, Pokud tady vezmeme intalatéra, který Vám bude dělat topení a bude Vám ho dělat lisované v mědi, tak jen lisovačka stojí nějakých 15.000,- Kde máte ohýbačky, kde je pronájem tlakových lahví (kyslím acetylen) kde máte vrtáky, sekáče, klíče všech velikostí, svářečky. Například pájka na měkké pájení od jednoho renomovaného výrobce stojí cca 6.300,- jenom pistol. Kde je velké bourací kladivo které (teď beru to dobré, s kterým nemáte strach bourat cokoliv, nebo se provrtat) stojí cca 30.000 a vrtáky do něj pak okolo 2.000,- u velkých průměrů... a teď si vemte že to je jen krátký výčet nářadí co takový instalatér má ve svém inventáři a s kterým ušetří trochu času než jiný, který si koupí vrtací kladivo za 2000 v akci a pak se diví, že ne a ne provrtat beton.
A ty částka, řekněte za co těch 5.000,- chtěl Je dost docela možné že to až taková suma není.
Nezapomínejte že vše se opotřebovává, jak nářadí, tak dodávka, tak i ten člověk. A málo kdy víte, co ten řemeslník ráno má když celý den je skrčený někde v stísněném prostoru a svařuje, nebo dopojuje složitý spoj...
Na jednu stranu strašně řešíte, že chcete dát kluka do učení ať si vydělá a na druhou stranu se pozastavujete nad cenou kterou žádá. Jistě, pozvěte si řemeslníka který chce zapltit tučně ale který to udělá pořádně a kterému můžete věřit a nebo si pozvěte takového, který Vám řekne za 1500 ti to udělám ale nemáte tam polovinu věcí udělánou a Vám pak zbydou oči pro pláč...

instalater*
hodnocení

0x

Vážená paní, píšete : budete mít to srdce ho dát mezi ty nejhloupější . Přebral jsem si to tak, že každý kdo dělá řemeslo je hloupý. Ale asi nevíte o čem řemeslo je. A nebýt hloupýho instalatéra nebo elektrikáře , tak to i ten nejchytřejší doktor může zabalit.

nemyslím, že každý, kdo dělá řemeslo, je hloupý. ovšem do učňovského školství se stahují zpravidla ti žáci, kteří se nedostali na maturitní obory. a že vzhledem k nedostatku studentů mnohé školy s maturitou berou i čtyřkaře. pro studijně nadané děti považuji učňáky z hlediska vzdělání za nepodnětné prostředí, protože rozsah učiva tam není a z podstaty věci ani být nemůže, stejný jako maturitních oborech. na druhou stranu vzdělanému člověku, je-li manuálně šikovný, nic nebrání věnovat se řemeslu *nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vytlačovací pistole

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]