Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Goniometrická rovnice

Od: fogon* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

potřebovala bych pomoc s rovnicí 3 cotg x =

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Obecně lze říci, že jde o hledání v tabulkách. Nejprve bych to ještě upravil na tvar

tg x = 3/3^½

tedy tg x = 3^½ (t.j. odmocnina ze tří )

Rovnici tg x = y bych obecně řešil nahlédnutím do tabulek (ještě mám doma schovaného starého Valoucha) nebo, v dnešní době, spíš bych kouknul na (vědeckou ) kalkulačku. Ovšem hodnoty goniometrických funkcí některých význačných úhlů jako jsou 90 stupňů. 30, 60, 45 stupňů jdou jednoduše vypočítat a tak vznikne jakásí základní tabulka, kterou mnozí znají zpaměti. Ne každý (přiznám se že ani já ji neznam zpaměti v její úplnosti), ale dá se najít například na adrese

www.aristoteles.cz

protože uvedená hodnota ve mně vzbuzuje podezření (jednak proto, že takové nějaké hodnoty se v té tabulce vyskytují, jednak proto, že u takového typu příkladu lze očekávat, že řešení bude nějaké jednoduché), tak jsem do ní nahlédl a zjistil jsem, že

x= pí/3

(ty tabulky jsou tam dvě _ viz obrázky. V té první tabulce je odmocnina ze tří zapsána jako odmocnina z dvaceti sedmi dělená třemi, důvod je lepší zapamatování, jak si uvědomíte, když si prohlédnete celý příslušný řádek té tabulky).

Goniometrická rovnice

A tady je ta tabulka ve své standardní podobě.

doplněno 11.04.10 19:57:

Ještě pro úplnost doplňuji explicitně, že obě tabulky zde uvedené jsem převzal z onoho Aristotela.

Goniometrická rovnice #2
fogon*
hodnocení

Děkuji za odpověď, moc jste mi pomohl *slunce*

jirbar*

Já bych snad jen tazateli doplnil jinak perfektní odpověď..

Předpokládám že zadání znělo

3 cotg(x) = odmocnina ze 3 takže

cotg(x) = (odmocnina ze 3) / 3

a protože funkce tg(x) = 1/cotg(x) proto ta úprava (převrácená hodnota)

tg x = 3/3^½ čitale i jmenovatele vynásobíme odmocninou ze tří

tedy tg x = 3^½ (t.j. odmocnina ze tří )

fogon*
hodnocení

odmocnina ze 3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]