Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co jsou šlejšky?

Od: annaaa odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,
co jsou šlejšky? Našla jsem recepty na šlejšky, což jsou bramborové šišky. Jsem překvapená, protože tohle slovo jsem slyšela používat v jiném smyslu. Snad jako slité zbytky od oběda atd.

S jakým slovem jsem si to tedy spletla nebo ho také tak používáte?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Šlejšky - bramborové šišky

Šlichta - slitky jídel, případně velmi nedobré řídké jídlo

annaaa
hodnocení

Děkuji, asi si to pletu s tou šlichtou, ale i tak se mi zdá, že se to takhle používá. :)

figurek*
hodnocení

2x

moje babička používala slovo šléšky jako pojmenování pro bramborové škubánky.

hodnocení

2x

"Šlejšky" znám jen ve smyslu "bramborové šišky".

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, šlejšky (bramborové šišky) = neoblíbené jídlo Čeňka Jirsáka viz Bylo nás pět . Zdravím!

doplněno 13.09.17 08:48:

annaaa - on je tam Čeněk Jirsák nabízel prosebníkům ze Slovenska, kterým vyhořela celá vesnice a oni říkali, že toto dávají doma husám .

annaaa
hodnocení

jj, v bylo nás pět si na to pamatuji. Ani bych si to s tím nespojila. :)

hodnocení

2x

Dotaz mi připomněl moji babičku, kdy krmila husy slejškami, tlačila je do krku husám, aby byly brzo vykrmené. Zkrátka je přežrat je.

hodnocení

1x

Internetová jazyková poradna praví:

SSČ

slejška, šlejška, -y ž slejšky, šlejšky šišky 3: bramborové slejšky s mákem; — cpát husu šlejškami

SSJČ

slejška, šlejška, -y ž. (2. mn. -šek) (mn. řidč. též -šky, -ů m.) ob.
1. jídlo z těsta nejč. v podobě malé šišky; šiška ke krmení drůbeže: slejšky z černé mouky (Svět.): šlejšky s tlučeným mákem (Herrm.); pop a rytíř si cpali břicha slejšky (Krásn.); dáti se do válení slejšků (Svět.); - máte-li dost šlejšek na krmení? (Jir.); zardousit při krmení s-mi husu (Něm.)
2. expr. slaboch, budižkničemu (nadávka): hele, ty slejško (Káňa); v. též slíž I

ASCS

šlichta, -y ž
1.řídká, ve vodě rozvařená potrava pro domácí zvířata: š. z brambor
2.hanl.špatné (řídké) jídlo
3.text.škrobový maz ke ztužení příze n. tkaniny;
šlichtovýpříd.k 1, 3

SSČ

šlichta, -y ž řídká, ve vodě rozvařená potrava (pro domácí zvířata): šlichta z brambor; přen. hanl. špatné (řídké) jídlo

doplněno 13.09.17 18:05:

Ještě jsem pro doplnění našel tamtéž

ASCS

šlachta, -y ž zast. ob.jatky; porážka (dobytka)

SSJČ

šlachta, -y ž. (†šlachtata, -y ž., Jir., †šlachtát, -u m., 6. j. -u, Tomek) (z něm.) zast. a obl. jatky, porážka 2: porážení dobytka na šlachtě (Šlej.); koňská š. (Boj.)

ladinpraha*
hodnocení

0x

A taky se u vás říká je to takovej šlejška?

doplněno 13.09.17 18:13:

Bramborovým šiškám, i pro husy, se u nás říká šudlíky.

iz*
hodnocení

0x

"Snad jako slité zbytky od oběda atd." Znám pouze v tomto významu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]