Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hranice Římské říše

Od: nick1 odpovědí: 14 změna:

Zasahovala někdy, v dobách jejího největšího rozmachu, Římská říše i na území dnešní České republiky? Vím, že byli vedle v Německu, ale třeba došli až na Šumavu nebo ještě dál. Je vůbec známo, kam přesně (alespoň +/-100 km) zasahovaly hranice Římské říše v této době? Našly se někde u nás nějaké předměty z té doby? Velmi by mě to zajímalo, ale nenašel jsem o tom žádné relevantní a důvěryhodné informace. Díky :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

4x

Vemte v potas, čemu se tehdy říkalo hranice říše. Hranice říše byly jaskési označení území ve kterém nějaký vladař nebo nějaký místodržitel dokázal vybírat daně. Neměly nic společného s geografií.

No a dál. Nevím jestli je to pravda nebo ne, jméno Olomouc prý pochází z latinského pojmenování Olomucinum, které onomu místu dali římští vojáci. Na Moravu se moc netlačili hlavně z toho důvodu, že tehdy vypadala úplně jinak, než dnes. Špatná zem, bažiny, močály, pralesy, moskyti, vlci, tma, nic k jídlu a těch pár tisíc keltů či kvádů jim nestálo za námahu. Do české kotliny prý nedošli zase z toho důvodu, že pro ně byla z ruky a trmácet se přes pohraniční hory byla pouze a jedině ztráta času. Obvykle se trmáceli takovou dálku pouze proto, aby si to rozdávali s germány a museli sebou hodit, aby byli do zimy zpátky.

Takže krátká odpověď na váš dotaz, římští vojáci na území ČR byli, ale Římská říše ne.

vilik*
hodnocení

2x
Římský vojenský tábor X. legie, která měla stálé místo v dnešní Vídni, z konce 2. století našeho letopočtu byl nalezen v moravském Mušově. Pevnost se rozkládala na území 32 hektarů a nacházely se v ní i takové vymoženosti, jako jsou lázně s podpodlažním topením.
Další nálezy byly objeveny i severněji, například u Olomouce.
doplněno 09.09.17 10:38: Pokud se chcete dohadovat nad nápisem v Trenčíně, který mimochodem též zanechali vojáci X. legie, vězte, že existovala Limes Romanus, hraniční linie opevnění s mnoha pevnostmi, z nichž poblíž nás například již zmíněná Vindobona-Vídeň existuje dodnes. Na soutoku Váhu a Dunaje to bylo Komárno. Hledejte název Celemantia.
Pokud se budete o toto zajímat, jistě narazíte i na další známá jména.
doplněno 09.09.17 11:33: Bene, dohadovat a hádat se nechápu jako jeden význam. Napsal jsem výraz v souvislosti se způsobem, kterým se dostal do diskuse.
Olomouc může mít různý původ pojmenování, ale těžko v souvislosti s Mongoly. Tatarský vpád (rozuměj Mongolský) se na Moravě datuje k polovině 13. století, nejčastěji k roku 1241.
Z historie je však znám například olomoucký úděl prvních Přemyslovců o stovky let dřív. Tedy jméno je starší.
nick1
hodnocení

Zajímavé. Zkusím ještě zapátrat. Děkuji :)

72mona3*
hodnocení

0x

Jestli si to správně vybavím, hranice probíhala opravdu Německem. Kolín n. Rýnem. U nás nic. Ale čerpám jen z jednoho tv dokumentů. M.

nick1
hodnocení

To je zvláštní. Čemu potom říkali Gemánie? Tomu úzkému pruhu země západně od Rýna? Protože dál na západ už začínala Galie.

pohanka*
hodnocení

0x

Já tomu nerozumím. Ale může diskutovat. Asi je rozdíl uznaná hranice a území, kde se římské vojsko, předvoj zdržovalo a potom opustilo.

U nás v Čechách určitě nějaký předvoj byl, na Moravě též. Potvrzují to vykopávky /žárové pohřebiště/ tady ve Středočeském kraji je tzv ,,Pičhora,, u Dobřichova /okres Kolín/ pojmenovaná podle archeologa ,,Píče,,. Ale to jistě víte. Stojí za to se tam na malou procházku, asi 2 hodinovou, vydat. Příjemné prostředí, i naučné /poznávání stromů, pokud neopravili jsou tam prý chybky/, vhodné i pro malé děti.

Doporučuji malý, nenáročný výlet.

nick1
hodnocení

No, na hranicích v Evropě většinou měli nějakou pevnost (ze dřeva) nebo něco jako Hadriánův val v Británii. My to žádné pozůstatky sice nikde nemáme (nemýlím-li se), ale nemusely se třeba dochovat.

V Trenčíně Římané byli.

cs.wikipedia.org/...

ben®

Dobrý den, toto jsem chtěl napsat už v noci, ale problém je, že Trenčín je na Slovensku . Zdravím!

doplněno 09.09.17 10:04:

bimbam - o prvenství nešlo ("bod" jsem dal i já Vám), ale tazatel je zřejmě mladý o mohl by hledat Trenčín na mapě ČR. O Římanech pod trenčínskou skálou se učí (možná učilo) už na základní škole. Vzhledem k umístění našeho území se dá předpokládat, že zde prošlo různé etnikum při svých cestách Evropou, tak se nemůžeme považovat jen za zcela čisté Slovany - ovšem, to už je jiné téma.

doplněno 09.09.17 10:44:

vilik - myslím, že se nehádáme. A mimochodem - název města Olomouc prý pochází od Mongolů a má to být něco jako mělký brod (pro koně).

Já vím, kde končí Morava :). Ale Trenčín je tak blizoučko státní hranice, že se dá témeř jistě předpokládat, že alespoň jeden Říman kdysi na Moravě byl. A já navíc předpokládala, že zvídavý tazatel si to odvodí :).

Nechtěla jsem nikomu sebrat prvenství, ale jestli se cítíte poškozen :), napravuji to jedním bodem.

nick1
hodnocení

Nebojte se, tak mladý zase nejsem. Pořád pamatuju doby, kdy se jezdilo do Trenčína, aniž by musel člověk přejet státní hranici. Konec konců Trečín od ní není ani dnes zase tak daleko. Ale že tam mají latinský nápis jsem opravdu nevěděl, to se přizám.

Sporo bych řekl, ýe se můžeme považovat zza velmi nečisté Slovany. (Na ojraj, já sám jsem poloviční Maďar.¨;)

72mona3*
hodnocení

0x
Info z Wiki: Našemu území nejbližší části limitu dnes nalezneme na území Bavorska, Rakouska a Slovenska. Je to například pevnost Komárno při soutoku řek Váh a Dunaj. cs.m.wikipedia.org/...

jabraka*
hodnocení

0x

Naše území síce podléhalo kmenům markomanským,kterých se Římané dost obávali.Říše římská zasahovala k Dunaji,ale vliv měla uršitě ve třetím století až na našem území..Po roce 350 už Řím silně oslaboval vlastními rozbroji.Ale začínala posilovat křesťanská pozice a tato síla pak převzala pozici Římské říše v Evropě.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]