Nejste přihlášen/a.
Ano, takové studenty učitelé milují. Jsi stejně důsledná i co se týká tvých povinností?
Předpokládám, že vám tu místnost nedali jen tak z plezíru, on počet učeben je daný a tak pravděpodobně místo vás tam bude jiná třída (a i ti druzí studenti mají práva).
(Tykám ti úmyslně, přestože je ti 18, protože je to v souladu s tradiční internetovou etiketou.)
Výstup učitelky se mi také nelíbí, asi měla reagovat jinak.
Na druhou stranu, rozvrh často tvoří někdo jiný (zástupce, sekretářka) a i učitelé se musejí přizpůsobit. Velmi často je problém narozvrhovat a najít učebny, tudíž se prostě dá ta učebna, která se volná.
Pokud jde o učitelku. Nenapsala jsi, kolik je jí let, jak dlouho už na škole učí. Můžeš to brát tak, že si moc nesedla s vedením školy, tudíž s ním nechce řešit více, než je bezpodmínečně nutné. Ona sama k tomu taky často přijde jako slepá k houslím, musí se přizpůsobit tomu, co narozvrhoval někdo za ni.
Takže ano, asi by na Tebe neměla křičet a změnit svůj přístup, ale pokud něco chceš, je někdy lepší, když si to vyřídíš sama. Jinak asi byla jen dobrá vůle zástupce, že to s Tebou vyřešil a vyhověl Ti. Rozvrhování učeben je opravdu velmi složité a podstatné je najít hlavně místo, aby byla v daný čas učebna volná.
Práva studenta na střední škole najdeš ve školním řádu. Ten si zkus pročíst, nicméně právo na změnu učebny tam myslím opravdu není, ale možná se mýlím.
Pokud je v učebně tma, mělo by se rozsvítit a v případě špatného vzduchu více větrat okny nebo i dveřmi.
Myslím, že je to podobné, jako s rozvrhem předmětů. Někdy také máš důležité předměty až v posledních hodinách.
Nicméně i tak je pravda, že vyučující jsou různí. Opravdu jsou případy, kteří nechtějí dělat nějakou práci navíc, a nechtějí ani popojít jinam, tudíž jim vyhovuje, když je učebna blízko jejich kabinetu a zasedací pořádek také měnit nechtějí.
Situaci jako takovou komentovat nebudu. Jen mě zaráží, že jeden student přijde, řekne, že se mu něco nelíbí (jestli to bylo opodstatněné, to posoudit nemohu) a vedení školy se může přetrhnout, aby mu vyhovělo. Co si pamatuji ze školy, pokud byl nějaký problém, dohodli jsme se jako kolektiv, dva zástupci toho kolektivu šli oficiálně k třídnímu učiteli a řešili to s ním. Nebo se to řešilo opravdu kolektivně přímo ve třídě, když třídní přišel. A až v případě, že se nešlo dovolat "spravedlnosti", řešilo se to výše. A hlavně, vždycky byli nějací svědci, že. M.
Je hezké, jak se všechny školní děti ptají na svá práva, ale nikdo se neptá na povinnosti. To jen na okraj.
Právo na výběr učebny určitě žáci nemají. Učí se prostě v tom, co má škola k dispozici. A učitelce bych se asi nedivil, že s tebou nevychází dobře, protože se mi zdáš dost arogantní ("Zkrátka jsem ji řekla, že je to její práce, tak by jí to nemělo vadit.").
Vážená slečno,
jestli chodíte na nějakou soukromou školu, kterou si sama plně platíte (nebo lépe řečeno platí rodiče), tak si klidně stěžujte na špatné osvětlení a špatný vzduch ve třídách a trvejte na tom, aby vám učitelé vykali. Ale jestli chodíte na veřejnou střední školu, kterou vám platíme my pracující z našich daní, tak si zalezte a nepruďte.
Podle mě jsi to vyřešila velmi dobře. Ovšem v životě si budeš muset zvyknout, že mnohdy je potřeba více diplomacie a taktu při jednání, než jen ohánění se svými právy. Může se ti stát, že v podobné situaci tvrdě narazíš a bude to pro tebe mít nepříjemné důsledky.
PS: Kromě práv máš i povinnosti. Jednou z nich je umět dobře česky, hlavně na střední škole před maturitou. Po přečtení tvého "článku" jsem naznal, že česky umíš dobře, ale než jsem se dal do čtení, nadzvedl mě titul otázky: Jaká má student střední školy práva?
Promiň, nic ve zlém
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.