Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké má student střední školy práva?

Od: jay* odpovědí: 13 změna:
Má student střední školy právo na změnu učebny?
Třída mi nevyhovovala, je nás 22 a učíme se v malé učebně, ve které je skoro uplná tma a celkem špatný vzduch. V této učebně jsme se měli učit maturitní předměty jako je účetnictví a ekonomie. Myslím si, že na tyto předměty bychom se měli cítit dobře, abychom se soustředili více na učení.. Myslím si, že učebna na to má celkem vliv.
Proto jsem šla za učitelkou jestli by s tím něco nešlo dělat a ona mi řekla že ne ať vypadnu.. Myslím si, že by se takhle chovat neměla.
Tak jsem šla za zástupcem školy, ten mi rád vyhověl a změnil třídu.
Ale potom si mě učitelka zavolala do kabinetu s tím, proč jsem to udělala a já jsem jí řekla, že jsem to chtěla vyřešit s ní, ale že mě vyhodila.
Řekla mi, že se budem stěhovat na každou hodinu jinam a že by si musela dělat více zasedacích pořádků atk. Zkrátka jsem ji řekla, že je to její práce, tak by jí to nemělo vadit. Křičela na mě, ale já se nedala a stála za svým. Řekla jsem ji, že jako student mám také nějaká práva a ona mě poslala za zástupcem. Tomu jsem řekla, že mě učitelka seřvala a řekla, ať jdu za nim aby to změnil a on mi řekl, že nic měnit už nebude a že za ním byla před chvilkou učitelka a řikala mu, že jí to nevadí. Takže nevim proč mě tak seřvala, možná je jenom líná chodit někam jinam, protože tato malá učebna je hned vedle jejího kabinetu. Chtěla bych vědět jestli jsem na to měla právo, nebo je to takový problém... Nejlepší na tom je, že jsem dosáhla svého a stála jsem si za tím.. Přeci jenom je mi 18 a učitelé by mi měli vykat(někteří vykají). A ne mi nadávat, nejsem malé dítě, myslím si že v životě to tak je, když budu zticha, tak se nikdy nikam nedostanu..
Omlouvám se za delší článek a děkuji za odpovědi.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ano, takové studenty učitelé milují. Jsi stejně důsledná i co se týká tvých povinností?

Předpokládám, že vám tu místnost nedali jen tak z plezíru, on počet učeben je daný a tak pravděpodobně místo vás tam bude jiná třída (a i ti druzí studenti mají práva).

(Tykám ti úmyslně, přestože je ti 18, protože je to v souladu s tradiční internetovou etiketou.)

hodnocení

2x

Výstup učitelky se mi také nelíbí, asi měla reagovat jinak.

Na druhou stranu, rozvrh často tvoří někdo jiný (zástupce, sekretářka) a i učitelé se musejí přizpůsobit. Velmi často je problém narozvrhovat a najít učebny, tudíž se prostě dá ta učebna, která se volná.

Pokud jde o učitelku. Nenapsala jsi, kolik je jí let, jak dlouho už na škole učí. Můžeš to brát tak, že si moc nesedla s vedením školy, tudíž s ním nechce řešit více, než je bezpodmínečně nutné. Ona sama k tomu taky často přijde jako slepá k houslím, musí se přizpůsobit tomu, co narozvrhoval někdo za ni.

Takže ano, asi by na Tebe neměla křičet a změnit svůj přístup, ale pokud něco chceš, je někdy lepší, když si to vyřídíš sama. Jinak asi byla jen dobrá vůle zástupce, že to s Tebou vyřešil a vyhověl Ti. Rozvrhování učeben je opravdu velmi složité a podstatné je najít hlavně místo, aby byla v daný čas učebna volná.

Práva studenta na střední škole najdeš ve školním řádu. Ten si zkus pročíst, nicméně právo na změnu učebny tam myslím opravdu není, ale možná se mýlím.

Pokud je v učebně tma, mělo by se rozsvítit a v případě špatného vzduchu více větrat okny nebo i dveřmi.

Myslím, že je to podobné, jako s rozvrhem předmětů. Někdy také máš důležité předměty až v posledních hodinách.

doplněno 07.09.17 20:06:

Nicméně i tak je pravda, že vyučující jsou různí. Opravdu jsou případy, kteří nechtějí dělat nějakou práci navíc, a nechtějí ani popojít jinam, tudíž jim vyhovuje, když je učebna blízko jejich kabinetu a zasedací pořádek také měnit nechtějí.

vilik*
hodnocení

2x
Na rozdíl od ostatních se domnívám, že požadavky na prostor, osvětlení a klima učeben určuje vyhláška o hygienických požadavcích na tyto prostory. Mám za to, že je nyní v platnosti Vyhláška 410/2005.
Tedy příště než odsoudím neuvěřitelnou drzost tazatelky, raději si o tom něco najdu.
Není drzost trvat na svých právech. Je však nutné zvolit vhodnou formu.
Křik a výčitky pedagogů nejsou v této souvislosti na místě. Škola by jistě měla mít vhodné prostory pro přijaté žáky. Ovšem trvaní na vykání mi přijde taky úsměvné.
doplněno 07.09.17 22:59: Promiňte, vyhláška byla v prosinci 2016 aktualizována vyhláškou č.465/2016.
doplněno 08.09.17 09:14: Jethro, souhlasím s vámi ohledně toho, že učebna podle normy může být v pořádku.
Ovšem odkud čerpat informace o požadavcích na učebnu, aby tazatelka dostala odpověď na její otázku, nikdo z vás neporadil. Všichni jste však shodně usoudili, že by se slečně hodilo víc učení.
Kdyby ale šlo o práva zaměstnanců, asi by většina z vás byla na jejich straně a radila by domoci se jejich práv, jak to tady dlouhodobě sleduju.
Víc k dotazu nemám co říct.

Tmu a špatný vzduch v učebnách dětem zajišťují ekoteroristé. Asi by se o tom mohla zmínit i výuka.

Je docela možné, že učebna vyhlášce vyhovuje, a názor tazatelky je subjektivní.

Výměna vzduchu 575 m3/hod tedy 165 litrů za sekundu. Myslíte, že to splňuje nějaká třída v ČR?

72mona3*
hodnocení

1x

Situaci jako takovou komentovat nebudu. Jen mě zaráží, že jeden student přijde, řekne, že se mu něco nelíbí (jestli to bylo opodstatněné, to posoudit nemohu) a vedení školy se může přetrhnout, aby mu vyhovělo. Co si pamatuji ze školy, pokud byl nějaký problém, dohodli jsme se jako kolektiv, dva zástupci toho kolektivu šli oficiálně k třídnímu učiteli a řešili to s ním. Nebo se to řešilo opravdu kolektivně přímo ve třídě, když třídní přišel. A až v případě, že se nešlo dovolat "spravedlnosti", řešilo se to výše. A hlavně, vždycky byli nějací svědci, že. M.

jay*
hodnocení

Učitelce je tak odhadem 50, přišla z Prahy a moc si o sobě myslí.
Když jsem byla třeba u tabule a spletla jsem se, tak mi řekla že jsem debil a že mě nepustí do dalšího ročníku.
Učí tu teď druhým rokem a když se nám představovala tak hlavně zdůrazňovala že je ing. :D
Myslím si, že by určitě měla změnit svůj přístup, protože učí dospělé lidi a a né malé děti. Ve školním řádu nic není, četla jsem ho, než jsem sem napsala. Ta učebna je opravdu malá a jsou tam namačkané lavice na sobě. Nemám ráda stísněné prostory a okna otevírat nemůžem, protože se prý topí a co se týče světel, tak i když rozsvítíte tak je to i tak takový tmavý.

hm*
hodnocení

0x

Je hezké, jak se všechny školní děti ptají na svá práva, ale nikdo se neptá na povinnosti. To jen na okraj.

Právo na výběr učebny určitě žáci nemají. Učí se prostě v tom, co má škola k dispozici. A učitelce bych se asi nedivil, že s tebou nevychází dobře, protože se mi zdáš dost arogantní ("Zkrátka jsem ji řekla, že je to její práce, tak by jí to nemělo vadit.").

svatoslav
hodnocení

0x

Co blbnete? Je jasné, že rozvrh a vše kolem určuje škola, ne žák... Dá se tedy říci, že "špatného učitele" se nedá zbavit... Učitel si nevybírá žáky, vy si nevybíráte učitele, jen konkrétní školu... jasné, jako facka...raději se učte

danka86*
hodnocení

0x

Vážená slečno,

jestli chodíte na nějakou soukromou školu, kterou si sama plně platíte (nebo lépe řečeno platí rodiče), tak si klidně stěžujte na špatné osvětlení a špatný vzduch ve třídách a trvejte na tom, aby vám učitelé vykali. Ale jestli chodíte na veřejnou střední školu, kterou vám platíme my pracující z našich daní, tak si zalezte a nepruďte.

hodnocení

0x

Podle mě jsi to vyřešila velmi dobře. Ovšem v životě si budeš muset zvyknout, že mnohdy je potřeba více diplomacie a taktu při jednání, než jen ohánění se svými právy. Může se ti stát, že v podobné situaci tvrdě narazíš a bude to pro tebe mít nepříjemné důsledky.

PS: Kromě práv máš i povinnosti. Jednou z nich je umět dobře česky, hlavně na střední škole před maturitou. Po přečtení tvého "článku" jsem naznal, že česky umíš dobře, ale než jsem se dal do čtení, nadzvedl mě titul otázky: Jaká má student střední školy práva?

Promiň, nic ve zlém;)

jabraka*
hodnocení

0x

Odpovím otázkou,jestlipak víš,jaké má student střední školy povinnosti?

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]