Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se mám zachovat?

Od: ew odpovědí: 30 změna:

ahoj už mám asi rok problém ve škole s jedním klukem. Dělá mi furt naschvály vahrožuje mi a já si to nenechám líbit tak mu dělam to samé. A dnes to vypuklo dnes jsem čekal na nádraží a hledal v deskách jeden papír. On šel okolo viděl mě a dal mi pěstí do tváře ( vůbec mi to nebolelo) tak jsem ho bouchl a on mi začal kopat do tašky a pak mi vyndal desky a hodil je do vzduchu a tahal mi za tašku já jsem si sebral desky a šel jsem do čekárny a on šel zamnou a že prý zítra dostanu ještě větší pěstí než dnes. Jak se mam bránit (zachovat)? Je o trochu slabší než já. Já zase nejsem povaha na praní takže když se peru tak prohraju. A rodiče by mi řekli tak si ten problém vyřeš, kdybych jim to řekl

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Okamžitě vše říci rodičům a zajít za ředitelem školy.Ten sjedná nápravu.

Pokud tuhle "válku" řešit nebudete,tak dotyčný si bude dovolovat více a více.Může to vyústit třeba i ve vraždu.Samozřejmě nechtěnou.O tom se přece dočítáš všude kolem sebe.

we
hodnocení

zapoměl jsem říct že jemu a mě je 13 a před ředitelkou to řešit nechci protože s tou už měla mamka nějaké problémy

doplněno 07.09.17 14:27:

Jednou měl s ním něco podobného kamarád a ten mu udělal monokla a dodnes se ho bojí

we
hodnocení

a dnes mi schválně o přestávce rozházel penál po třídě tak jsem mu naházel papírky na lavici a on mi je dával za triko a při dějepisu rozdával knihy a dal mi ji jako poslední a bouchl mi s ní a hodil na stůl. Stoprocentně vybíral tu nejhorší

sebod*
hodnocení

2x

Musíš si získat u něho respekt. Takže mu dej přes držku.

we
hodnocení

Ale já se bojím :(

doplněno 07.09.17 14:36:

učitelky ho nesnáší za blbé dotazy a neumí psát. Hraje jenom kostičky na svém ntb a strašně je prolhaný

doplněno 07.09.17 14:40:

a napadl mě docela divně protože jsem dával desky do tašky a on mi dal pěstí do tváře a řekl: příště musím dát větší tato byla malá.

iz*
hodnocení

2x

Sám to nevyřešíš (ani bych to neradila). Situaci by měli správně řešit tví rodiče → s třídní učitelkou. Pokud by nápravu nezjednala ona, pak s vedením školy.

we
hodnocení

asi před 9měsícema si dělal srandu z mých rodičů a já pak z jeho a za tuto mi dal pěstí

blanka33*

Vidíš? A to je právě ono. To je druhý příklad: když si udělá srandu z tvých rodičů, musíš se naučit ho ignorovat a nebrat ho vážně, zbytečně mu to nevracet, když víš jaký je (že ti pak dá pěstí).

doplněno 07.09.17 16:34:

Ono ho pak časem přestane bavit ti dělat naschvály, když uvidí, že tebe to nezajímá a že ti to nevadí ;).

doplněno 07.09.17 16:37:

Ale s tím že ti dává pěstí, to neignoruj, řekni to rodičům. Mlátit tě nesmí !*bum*

we
hodnocení

Dnes jsem ho ve škole poslední 2 vyuč. Hodiny ignoroval ale on stále dělal naschvály

blanka33*

Musíš být trpělivý, to víš že to na tebe bude zkoušet, když ví, že si mu to oplácel ;).

we

už jsem to nahlásil rodičům a ti to napíšou učitelce

stefan*
Ignoracia to nevyrieši, nikdy... Spravne cez rodičov a pedagogov. V pripade krajnej nudze stupnovania nevracaj rovnakou mincou, ale ho "zvalcuj" zaskočí ho to, možno získaš rešpekt alebo dostane strach, dôležité je odhadnúť správnu mieru.
Zvalcuj myslím: dá ti päsťou, tak ho sundaj na zem, uber vzduch, pripadne daj KO... Znie to tvrdo, ale fackovanie to bude len stupňovať.
blanka33*

Tou ignorací jsem nemyslela aby ignoroval to, že mu dává facky, to jsem řekla, ať to řekne rodičům, sám nic nevyřeší ;). Ignorací jsem myslela to, když nadává na jeho rodiče, protože když mu to bude oplácet, nic se nevyřeší, bude ho mlátit pořád. Když to bude ignorovat přestane ho to bavit a nechá ho ;). A myslíte že tím, když ho povalí na zem, skoro ho udusí, tím to vyřeší? Ne, akorát dostane poznámku, nebo napomenutí třídního učitele.

stefan*
Ignorovanie ho len posmeli... Necakany razantny protiutok zaskoci, zneisti, mozno pusti do gati... A da si pauzu. Funguje to, vlastna skusenost, mal som o kusok dlhsiu ruku a odvtedy pokoj... Ale je to davno, mozno teraz to funguje inak..

hodnocení

2x

Byl jsem na tom podobně. Vydržel jsem to pár měsíců. Pak až byl jednou rozkuráženej a koukala celá třída, skočil jsem po něm jako tygr. Povalil ho na lopatky a řekl ať už toho jednou provždy nechá, nebo ho příště seřežu jak psa. Od té doby byl klid.

Rada celkem dobrá, hlavně taková chlapská. Chlapské chování se dnes ale moc nenosí. Blbečci si troufají, vyhrožují, otravují, ale když jim někdo dá pořádnou do nosu, upadnou a dva roky chodí po doktorech, že jim zvoní v uchu, že se jim viklá zub, že v noci špatně spí...

Doby, kdy se kluci "čestně" poprali, jsou dávno pryč.

blanka33*
hodnocení

1x

Rozhodně to rodičům řekni, takovou věc by si neměl skrývat. Rodiče pak půjdou do školy, za učiteli, nebo za ředitelem, oni si pak zavolají rodiče toho kluka a promluví si s nima, ředitel sjedná nápravu atd.

A být tebou, když se něco takového stane, že za tebou přijde kluk a dá ti pěstí, tak zbytečně mu to neopětuj, nevyvolávej rvačku. Bylo by to ještě horší.

tendivnej
hodnocení

1x

Univerzální rada nad zlato, potřebná k vyřešení jakékoliv nesrozumitelné situace,nejen ve škole,ale i v rodině,nebo komunikaci venku, či vybruslení z nepříjemných situací jako pokus o krádež,agresivní výpitek v hospodě,nebo chvilka před bitkou než dotyčnému,,přepne,, .

... Dívejte se na vše i pohledem těch druhých...
(jak mě asik vidí,jaký na něj dělám dojem,proč se mu nelíbím, proč má jiný názor , nad čím přemýšlí, zda to myslí vážně nebo mě zkouší,atd atd)
- Šikana,je volání o pomoc. Poukazuje na to,že je něco špatně nebo jinak než dotyčný chce a pak se projevuje podle toho aby byl vidět,cítil se pánem svých jednání,nebo dosáhnout něčeho co mu schází. Úspěchem je poznat jeho slabiny (citové,nebo problémy doma,napr to že má vše zakázané,nebo ho doma bijou za každou blbost a má strach cokoliv říct, a tak si to kompenzuje ve skole) a pak budto ji využít k útoku (ale pozor,tohle už je šikana největšího rozsahu,s dlouhodobými následky), nebo díky ní mu dát na jevo ,že mu rozumíš a chápeš ho, třeba mu osamotě nabídnout že mu pomůžeš to nějak překonat,a v mnohých případech se dva nesnesitelní stanou opravdovými přátely.
Ale vždy tyto rozhovory mezi 4 očima,většinou člověk nechce aby se každý pitval v osobních věcech.

- Ted k tobě -
Nevím kdo z vás to začal, jestli šlo o nedorozumění,nebo byl opravdový důvod k popíchnutí...To že si navzájem děláte na schvály je blbost,takhle to půjde bud to do nekonečna, a nebo do doby kdy jeden z vás přestřelí a budu průser. Tak jako v tvém případě.
- U nás ve třídě si dva spolužáci dělali pořád naschvály(snězené svačiny,batoh v odpadkovém koši,boty vyhozene z okna,stále slovní urážky a přezdívky) ale byli přátelé,a tohle byl jejich druh zábavy.Brali to tak oba a fungovali. Ale to že už to šlo na fyzické napadání značí že to zábava není.

- Zkus se podívat i jeho očima -
-třeba tě on vidí jako toho co šikanuje a on se jen brání,ale trápí ho to a třeba mu doma řekli at se ti postaví a dá ti pěstí abys věděl že končí sranda. a on to udělal, ty přestaneš s naschvály a on bude už v pohodě...

- pokud ale vážně šikanuje on,třeba si bude myslet,že máš strach a bude si na tobě honit ego a pak teprve začne šikana a ty budeš tam kde jsi,jelikož použil násilí ,může ho použít znova.a to by byl problém a už by se to muselo vážně řešit násilím nebo zmizení z jeho dohledu,dokud ho to neomrzí.
- Řešení - promluvit si v klidu,osamotě. Zajít za ním,a říct mu,jestli může s tebou jít kousek bokem a začít s ním mluvit.O tom že nad tím dost přemýšlíš a už ti to začíná být nepříjemné a omezující.že takhle to dál nejde,že nechceš mu dělat něco co se mu nelíbí,ale že od něj chceš to samé,aby to skončilo. že vlastně není důvod,proč jsi mu to vracel,že proti mu vlastně nic nemáš,ale že je ti to taky nepříjemné,proto se bráníš.že nevíš jaký je on,a on neví jaký jsi v jádru ty. a nechceš aby jsi v budoucnu na to musel vzpomínat.Jelikož to není nic,čím se člověk může chlubit.že vypadá jako pohodový týpek a tím chováním si akorát podtrhuje nohy a nasírá karmu.že byste mohli funguvat,pokud mu vadíš tak moc,že se proste sebe nebudete všímat,nebo že muzete nekdy zajít ven a třeba se lépe poznat a fungovat...např :)
- péro je mocnější než meč - (slova mocnější než pěsti), jen komunikace se vyrovná činům...slova pochopení a respektu, a určení hranic (pokud mu např řekneš že už je to vážně moc a musí to skončit,že už to začíná být stresující a nesnesitelné,a on přesto nepřestane, pak je asi nejlepší se svěřit někomu z kámošů at ho srovná pod výhružkou že to může dělat pořád pokud se bude chovat dále jak se chová.Ale at tě neprozradí,např: Hej mladej,pojd sem,sleduju te uz nejakou dobu a nekolikrat jsem te videl šikanovat nějakeho kluka a nelíbí se mi to.Máš rád šikanu,tak já ti ji naservíruju každý den po škole,ta chvilka mě nezabije a možná i bude bavit.Líbílo by se ti to? Né? A toho kluka ses ptal,jestli se mu to líbí? Tak se včas vzpamatuj ,nebo tě vzpamatuju já... a když přijde za tebou s tím že jsi ho napráskal,muzes mu rict s ledovym klidem,ze se nemuze divit ze si vas dvou nekdo vsiml,a ze by bylo stejne nejlepsi s tim skoncovat at není nějaký průser co by skoncoval s obouma,napr vyhozeni ze skoly kdyz vas uvidi nejaky aktivni ucitel nebo tak )

-takže asi tak ;) snad ti me osobni zkušenosti pomohou, a klidně mi pisni na mail jak to dopadlo ,nebo jak to pokracuje,jsem celkem zvědavý...hlavne bud v pohodě, vše řešit s klidnou hlavou a bez řvaní a nervů ( jako dospělí a rozumní), mysli na to že jsi silnější a že když ho hnápneš,urazíš mu hlavu ;) takže žádný strach a držím palce ...

lukaskonev@seznam.cz

redworm
hodnocení

0x

To je těžký, něco mu uděláš a ještě se to obrátí proti tobě, nebo budete mít průser oba 2. Když ne s ředitelem, tak bych se poradil s výchovným poradcem jestli nějakého máte na škole, u nás to měl napsaný na dveřích. Aspon kdyby se pak něco stalo tak ty seš krytý a průser bude mít škola že to nevyřešila. A taky se hodí nějaké důkazy, třeba se domluvit s tím kámošem a nahrávat ho na mobil co dělá nebo jak vyhrožuje.

we
hodnocení

on mi něco udělá já mu to oplatím a on udělá něco horšího. Výchovnýho poradce ve škole nemáme a mobily nemůžem použít

hodnocení

0x

Jeden můj spolužák ze základní školy měl podobný problém. Pořád ho otravoval jeden kluk, dělal mu naschvály, semtam ho praštil a nedal mu vůbec pokoj. Později se zjistilo, že byl do šikanovaného zamilovaný ... Nechceš mu zkusit napsat zprávu na FB nebo někam třeba "Ahoj, vím, že máš rád sci-fi filmy a teď zrovna jeden supr dávají v kině. Nechceš místo těch kravin, co si denně děláme raději zajít do kina?" Pokud kývne, tak je to jasný... Do kina s ním zajdi (proč ne) a vsadím boty, že potom tě už trápit přestane. Naopak se z vás mohou stát dobří kamarádi. No.. a pokud tě s pozvánkou do kina pošle někam...tak je to opravdu jen blbec, který hledá někoho slabšího, na kom by si vybil zlost a to už je potřeba řešit jinak... (rodiče/škola)

ew
hodnocení

on je jako chvíli v klidu a pak má roupy a musí mi něco udělat. Jinak už jsem byl jednou víc šikanován. A to proto že můj kamarád ze školky začal pít energiťáky s jinýma kamarádama a vždycky mi něco dělal když jsem čekal na autobus na zastávce. Jednou jeho kamarádka mě chtěla asi kopnout do zadku ale já jsem viděl její stín tak jsem se otočil a kopnul jí skoro mezi. Pokračovalo to hůř a hůř. Oni udělali to, že si vzali papíry ze školy zapálili je a foukali to do sebe za školou, někdy i za kostelem. Jednou se mamka naštvala protože jsem chodil domů vždycky s brekem. A šla za nimi. Dokonce je viděla jak ty papíry kouří za kostelem. Já jsem tam s ní přišel oni to zahodili do řeky (te je za kostelem) a řekli dobrý den. Máma jim řekla že je máme natočené a že to video jak kouří dáme do ředitelny a oni mi potom dali pokoj

Svěřit se rodičům je ta nejlepší a nejrozumnější volba. Žádnému rodiči by nebylo jedno, že jeho děcko je šikanované. A mohou proti tomu něco udělat. Ať už to řešit s vedením školy, nebo s rodiči těch dětí, které šikanují druhé..Sám bys to nevyřešil, ne každý se umí bránit a být pohotový v danou chvíli. A pokud někdo ubližuje druhým, nemělo by mu to projít. Nedá se to vždy řešit ignorací.. Tak se drž Ty i Tví rodiče a dej vědět, jestli zásah rodičů pomohl...

still10k*
hodnocení

0x

I hodní kluci se musejí umět prát. Právě pro takovéhle případy. Myslím, že tahle situace, jak jsi ji popsal, má jediné dobré řešení, prostě mu namlať hubu až se z ní bude prášit. Musí ho to bolet tak, aby si na to přístě vzpoměl, až bude mít nějaké choutky ti ublížit. Takhle to funguje ;)
A budeš mít navěky klid a u kluků respekt. Ale ne, že mu zlámeš kosti, jen mu nafackuj papulu, až ji bude mít jak rajče. On si na tobě právě dělá jméno, je jen na tobě jestli mu to dovolíš.Víš u kluků je to tak, že jednou se nepopereš, když máš, a už se pak budeš muset prát furt, protože pak si na tebe dovolí každý. Jestli chceš mít klid a respekt, skoč po něm *cert*

ew
hodnocení

tak dneska mě nechal na pokoji ale schválně mi dal za krk na límec mikiny kolíček a měl jsem ho tam do oběda. Jinak jsem ho dnes celý den ignoroval a on mi řekl že když jsem ho dnes neštval tak mě nezmlátí

lolih*

no když je to takovej blb tak ho nemá ráda asi většina třídy, to se tam s tebou proti němu nikdo nepostaví? Pokud s tím nehodlají nic dělat učitelé je na tobě aby se přiměřeně bránil ( pokud tedy k tomu máš dispozice ), rozhodně nějaká ignorace jak ti tu někdo radil nepomůže, to ho jen bude víc motivovat tě napadat ...

gbcx
hodnocení

0x
Já bych se s ním servala do krve, a to jsem holka. Zejména pokud bych měla fyzickou převahu.

marfusa*
hodnocení

0x

Doporučuji oslovit Bílý kruh bezpečí a nebo Linku bezpečí. Oni už si s tím poradí.

marika*
hodnocení

0x

Zkus se poradit s učitelkou, určitě ti pomůže nebo přijdete na nějaké řešení:)

evasajdla*
hodnocení

0x

Hned to řekni rodičům! Nic horšího, než že ti řeknou to, co čekáš se nestane, ale třeba tě mile překvapí. Držím palce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]