Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opět radius

Od: josef94* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, mám na vás opět prosbu na vzorec pro výpočet výšky rádiusu. Nevím, zda je možné vůbec výšku s otazníkem zjistit. Mam na to program v počítači, ale nevím, zda by to nešlo i bez něj. Předem mnohokrát děkuji.
Opět radius

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

z poloměru 13 a koty 6 vypočítej úhel pootočení. Je to normální sinus.

sin (úhel) = 6/13 = 0,4615

ze sinu uhlu vypočítej velikost úhlu. Vyjde 27,5 st.

vezmi poloměr R13 a vynásob ho kosinem úhlu. Vyjde míra 11,53

Tuhle míru odpočítej od míry R13 a vyjde ti tvoje výška. 13-11,53 = 1,47 mm. Viz obrázek.

Opět radius #2

Jiný, netvrdím, že lepší nebo jednodušší, postup je použít Pythagorpvu větu. Jde to i kobinovat, poučijeme-li goniometrickou jedničku cos²α+sin²α=1.

rv*
hodnocení

1x

Musíš vědět, kde je střed kružnice, jinak to může být různé. Pokud je ten střed vzdálen 6 od kraje, tak to jde spočítat.

hodnocení

1x

Dokresli si tam ten střed a poloměry z koncových bodů, pak to bude jasnější. Já na to šel přes sinus a kosínus, vyšlo mi 1,47 mm

Jde to i Pythagorovou větou

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]