Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studovat farmacii?

Od: ludekk* odpovědí: 8 změna:

Zdravím. Teď půjdu do maturitního ročníku na elektro průmyslovce. Samozřejmě chci jít na VŠ, ale nechci zůstávat v oboru, chci se naopak vydat úplně jinou cestou, studovat něco, k čemu jsem na střední vlastně vůbec "nepřičuchnul".

Chemie mě z nějakého důvodu baví, zdá se mi zajímavá, učím se ji už nějakou dobu sám jako samouk. Na základce jsem patřil mezi ty lepší, tam to bylo ale opravdu triviální a všechno se to bralo hodně povrchně.

Teď k jádru věci - zaujal mě obor farmacie. Chci si dávat přihlášku do Hradce. Ale slyšel jsem, že je to co do náročnosti obor srovnatelný třeba s takovou medicínou a že to prostě nevystuduje každý. Myslím, že mi píle a cílevědomost nechybí, ale nejsem zas žádnej génius a kromě toho nejsem ani z gymnázia, takže to budu mít o dost těžší. A aby toho nebylo málo, budu se muset v průběhu školního roku ještě nějakým způsobem připravovat na maturitu...

Už jsem si zjistil něco k přijímacímu řízení: písemný test z biologie a chemie. Biologii jakžtakž zvládám, ale nechci to podcenit, takže se samozřejmě připravím. Když koukám na počet přihlášených/přijatých, tak je ten poměr docela příznivej a on asi není velký problém se na tu školu dostat, jako spíš se tam pak udržet.

Chci se zeptat, jestli má tady někdo s tímhle oborem třeba osobní zkušenosti a co byste mi když tak doporučili. Jestli do toho vůbec mám jít, nebo radši ne. Za rady díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

e99
hodnocení

3x
Ahoj, já studuju přímo farmacii v HK. Podavala jsem si prihlasky ještě na přírodovědu UK a musím říct, ze na farmacce ty přijímačky byly nejlehci, o to tezsi je studium. Naberou plno lidi, ale take jich plno vyhodí v prvním rocniku a to zejména kvůli prerekvizitam - respektive ted udelali to, že když člověk v prvním rocniku nedá organiku, ze druhého ročníku si nemůže zapsat žádný předmět, takže bud musi do mezirocniku (jako by opakování prváku) nebo ukonci studium. Pokud te chemie opravdu bavi a mas k ni vztah, nemusel bys mít až takové problemy, ale nevim jak je to s urovni chemie na tve skole, taky jsem si myslela, ze mam z gymplu slušne základy a na vs jsem zjistila ze ani moc ne. Ostatni předměty se nejak naučit daji, ta botanika je prostě srocení nazpamet latinskych nazvu kytek a jejich latek, ale s průběžným ucenim behem roku se to da zvladnout. Nejhorší je prostě prvni rocnik,kde si musíš vytvorit určite navyky, jak se ucit, určitě to neni zadna flakarna a tezko se pak dohani latka zacely semestr během zkouskoveho. Ke zkouskovemu taky dodavam, ze se připrav na to, ze pokud budes patrit k průměrným studentům, který nebude davat zkousky na první pokusy, tak te v lete necekaji zadne prazdniny, protoze si budeš dodelavat zkousky. Je tezke mit cca 5tydnu zkouskoveho na 7 zkousek, kdyz na nektere se doporucuji ucit i treba 14 dni.. Takze kdyz to shrnu skola jako takova je fajn, kvalitni, nabízí spoustu možností jak se dostat do zahraničí, ale musíš k tomu oboru mít opravdu vztah a chut to chtít studovat a neco pro to delat. Taky se připrav na to, že první rocnik je spíše teoreticky, laborky jsou tusim jen z fyzikální chemie a biofyziky, zajímavější to pak je ve vyssich ročnících, ale je tezke se tam dopracovat. Co jesze vyzdvihnu je přístup ucitelu, i kdyz to jsou jakýkoliv pedanti, vždy se ti snaží maximalne vyhovit. A kolejni prostředí je samo o sobe plus, mame tu celkem takové rodinne zazemi. :D Jinak musím podotknout, ze hodně lidí co tu mělo problémy, preslo do Brna a říkají, ze je to tam o neco lehci. Take mě napadlo jestli jsi neuvazoval treba i o farmaceutickém asistentovi - mene narocnejsi forma, ale záleží, co si po studiu představuješ, jestli jit do lekarny, vyzkumu, průmyslu aj. Jestli te baví chemie, tak jeste casta verze pro ty neuspesne z farmacky byva obor toxikologie a nemůžou si ji vynachválit i studenti více chemicky zaměření, co to tu vzdali po 4 letech studia. Klidně se ještě na neco zeptej, kdyby te napadlo. Hodně štěstí při vyberu. :)
e99
K matice - lehka pro studenty, co měli seminar z matiky a dělali i derivace a integraly, o něco tezsi pro ty,co to neměli,ale ve srovnání s ostatními jedna z lehčích zkoušek, spis si to jen protrpět. :D Rozhodně matika není něco, čeho by se mel student bat, kamen urazu tu je opravdu ta organika, takze jestli jsi prosel McMurryho uvidis, co te případně čeká. :D
doplněno 30.08.17 09:19: A jeste k těm oborům - znam tu lidi z humanitních, hudebních gymplu i uměleckých skol. Sice v prvaku museli poradne zamakat, aby srovnali krok s ostatními, ale když se chce, zvládnout se to da. Lide ze zdravky maji spise vyhodu v biologických predmetech, nekdy i vetsi, nez lidi z gymplu. :D Takze nezáleží na tom, kdo sem z jake skoly prijde, pokud je clovek svědomitý a je ochotny věnovat nejméně ty první dva roky vážně jen skole, tak to zvladne taky. :)

kepler*
hodnocení

1x

Sám jsem před maturitou o té škole uvažoval a dnes lituju. že jsem se tam nehlásil a šel na chemii. A to jsem měl gymnázium. Myslím, že elektro průmyslovka není právě ta vhodná škola na průpravu, k biologii a chemii jste tam asi moc nepřičichli. Pokud se ale cítíš zvládnout přijímačky, proč to nezkusit. Musel bys ale hodně dohánět a ty předměty individuálně dostudovat z gymnaziálních učebnic.

annifej
hodnocení

1x
Zdravím,
já studuji farmacii v Brně, takže se klidně ptej do detailů. Myslím, že to budeš mít těžký - 99 % tvoří studenti gymnázia, ti ze zdravky, co znám, už studium ukončili... Statistikou se nenech ukolébat, v Hradci vezmou cca 300 studentů (dvakrát víc než Brno), ale taky se podívej, kolik jich dostuduje. Chce to vynikající paměť (učíš se třeba 400 rostlin, ke každé obsahové látky, účinky, čeleď a název latinsky, naleziště), velké nadšení pro obor a pevnou vůli. V neposlední řadě dostatek financí od rodičů (aspoň na první rok nebo dva). Chemie je pro někoho, kdo ji měl naposled na základce (chápu to dobře?), opravdu obtížná - zvlástě pak organická chemie nebo fyzikální chemie je lahůdka. Vtipné je, že z čeho jsou testy, to se potom bere během prváku. No rozhodně se ale nevzdávej! Je to krásný obor. Kup si přehledy středoškolské chemie, biologie a fyziky pro gymnázia a uč se. Hradec má i nějaké modelové testy a myslím, že i přípravný kurz - mrkni na faf.cuni.cz. Zvládnout se to dá. Hodně štěstí! :)
ludekk*
hodnocení

Díky. No já o tom uvažuju už delší dobu, takže i v chemii nějaké ty znalosti mám. Celkem ji i chápu, mám po někom gymnaziální učebnice, náročný to ani podle mě není, chce to jen udělat si na to trochu času, průběžně si to opakovat, ale hádám, že na tý VŠ to bude něco úplně jinýho, že? A ty kytky... to taky očekávám, sranda to určitě nebude...

annifej
Za málo. Víš, je rozdíl se učit jen tak pro zábavu a ve škole a pak z toho být zkoušen. Taky záleží, co máš za učebnice. My jsme na gymplu měli řadu od Honzy a Marečka, všechny tři díly a příprava to byla dobrá. Co bude na VŠ uvidíš sám :-D Stáhni si John Macmurry - Organická chemie, jen tak pro ilustraci (tohle se bere v prváku), myslím, že je na uložto normálně ke stažení zadarmo. Kytky sranda opravdu nejsou, hned v prváku je botanika a pak ve třeťáku farmakognozie. Dalším obtížným předmětem je famakologie (jak léky fungují v lidském těle) a předtím je potřeba splnit hodně "medicínských předmětů" jako je fyziologie a patofyziologie atd. Ani obecná biologie nebo molekulární biologie není úplně lehká. Prostuduj si mimo podmínek pro přijetí a statistik i studijní plán, hodně lidí tohle neudělá a pak se diví. :) Pokud tě ještě něco zajímá, klidně se ptej.
ludekk*
hodnocení

To je jasný. Já mám právě taky toho Marečka. Dvě už mám tak nějak za sebou. Na toho McMurryho jsem díval. To je teda pořádná bichle, ale ještě jsi mě neodradila :D Kromě toho je v Hradci v prváku i matika. Tu v Brně asi nemáte.

annifej
Rozhodně není účel mých odpovědí tě odradit, to vůbec! Je to krásný obor, osobně jsem se svou tehdejší volbou velmi spokojená (a to už budu končit, takže nadšený prvák zrovna nejsem :-D).
Ne, v Brně matika není. Mám pár kamarádů v Hradci a prý zrovna ta matika je "gymplácká", takže to není něco, čeho by ses ty z elektra měl bát. :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]