Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je baže?

Od: radekkk* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,
doma jsme po x letech použili slovo baže, dokonce baže jo. Pobavilo nás to, ale nikdo nevíme, kde jsme to vzali. Poradíte?

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, je to výraz pro souhlas (přitakání) - viz odkaz. Zdravím!

synonymus.cz/...

hodnocení

2x

je to souhlas, dá se nahradit: samozřejmě · jistě · pochopitelně · jasně

Slyšel jsem to naposledy na jižní Moravě.

ogar
hodnocení

2x
Výraz souhlasu, přitakání, na Valašsku dodnes užívaný. Třeba tu máte kořeny, nebo jste se odtud právě vrátili z dovolené :)
kepler*

Baže, však ho s oblibou používalo Její veličenstvo, zesnulá Královna matka Valašského království Jarmila Šuláková!

hodnocení

2x

Jinak je baže také přechodník přítomný slovesa bažit.

Jinak akademický slovník jazyka českého uvádí

baže přísl. ob. s významem přisvědčovacím; ba, ovšem, zajisté, ano, bezpochyby: "baže", přikývl; baže přijdu zcela jistě

hodnocení

1x

V některých krajích se užívá jako výraz souhlasu též "BA", jako kupříkladu u nás, ale není to už tak obvyklé jako bývalo, před lety jsem to spojení používal i slýchal mnohem častěji. To baže. "BA, ŽE" znamená zdůrazněný souhlas, a to ještě ne vždy, záleží, na co tázaný reaguje - vyslovuje se to pochopitelně jako jedno slovo, to s "bažením" nemá nic společné. Také je forma baže v tomto tvaru "BA, ŽE, ..." a může pokračovat souvětí. Kupříkladu "No ba, (že) (jo), (že) to tak můžeš udělat, co by ne?" - možností je vícero, jak vidíte, a každá se hodí víc do jiné situace, to je také jedna z možností. To BAŽEJO se vyslovuje jako jedno slovo, ačkoliv to jsou tři slova. Je to vysloveněně nářečí, logiku to má, ale to už používá málokdo, v některých situacích se to ale hodí náramně, ušetří se slabiky. Snad jsem Vám to aspoň trochu nastínil.

nikdo*

Děda pocházel z krkonoš, a hodně často používal obdobu vašeho BA. Říkal BAŤ. No bať, jako výraz pro přitakání, souhlasu. Nevědomky jste mi dědu připomněl, :).

hodnocení

0x

Gramaticky je to odpověďová částice (kdyby se pančelka ptala ;)) - a vzali jste to pravděpodobně v nějaké starší literatuře, filmu pro pamětníky a podobně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]