Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je štrozok - štrožok?

Od: trakir odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,
u nás se říká nacpat peníze do štrozoku (štrožoku). Přemýšlím, co to vlastně je. Polštář asi ne?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Klasický starý slamník - žok nacpaný slámou - který se dříve používal na postel místo matrace. Já sám jsem se s ním setkal ještě před cca 40 lety na chmelové brigádě, kdy jsme si je po příjezdu nacpávali a spali na nich celou brigádu.

hodnocení

5x

Je to slamník, z německého der Strohsack. Dříve se zejména na vesnici nespalo na matracích, nýbrž na slamnících. Já jsem ho měl na železné posteli ještě jako bažant na vojně. Dobře se v něm dařilo blechám.

hodnocení

3x

štrozok je zastaralý název pro slamník, takže jak říká @satam. Na obrázku je "výroba" štrozoků.

Co je štrozok - štrožok?
sebod*

clayman. To je úžasný obrázek. To už si dneska neumíme ani představit, přitom to není zas tak dávno...

Chvilčku jsem si představila, jak ti mužští do štrozoků cpou bankovky. Krásná představa! *sok*

hodnocení

1x
Slamník.
Veliký pytel z velmi hrubé tkaniny,
který se vycpával většinou slámou.
Někdy také senem,či bylinkami.
Několikráte za rok se musel vyměňovat.
Nebo alespoň docpávka,která se také musela poupravovat.

figurek*
hodnocení

0x

štrozok je placatý závěsný pytel, který se používal místo dveří.

jabraka*
hodnocení

0x

Právě na vojně se každý vyspal,jak si "STRUŽOK" vycpal.A protože se bažanti museli o spaní postarat z čisté slámy,či sena,nehrozilo ani napadení breberkami,.pokud se dodržela hygiena.

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]