Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je nadsázka?

Od: joklin odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,
můžete jednoduše vysvětlit, jak chápat slovo nadsázka?

Děkuji za pomoc.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nadsázka je, když použiješ přirovnání a úmyslně to přeženeš. Ve většině případů je to hned zřejmé, že to nemyslíš doslova.

Pracoval jsem jako vůl/mezek. Určitě nemyslel, že se změnil v to zvíře.
Jel jsem na kole celý den, určitě jsem objel celou planetu 2x.
Říkal jsem ti to milionkrát. atd

hodnocení

1x

Před hodinou mi zubařka vrtala do zubu. Konstatovala jsem, že dělá díru jako past na mamuty.

hodnocení

1x

Nadsázka neboli hyperbola v literature značí záměrné zvelišení reality. pčíklad: Jízvák se nadechl (to je samozřejmě nadsázka, počítačové myší nemají plíce, mají tam jen tištěné spoje a pozlacené drátky), aby mohl dovyprávět, co měl na srdci (to je samozřejmě taky nadsázka, za srdce by bylo možné v jeho případě považovat tak akorát tužkovou baterii) a spustil nahlas (i to je nadsázka, protože myši nemají hlasivky), ale jinak byste se nedozvěděli, co Jizvák zažil a že to byl příběh výjimečný!

Internetová jazyk/... praví

Heslové slovo bylo nalezeno také v následujících slovnících: SSČ, SSJČ

SSČ

nadsázka, -y ž přepjaté, přehnané, zveličené tvrzení, nadsazování: mluvit v nadsázkách; možno říci bez nadsázky; liter. hyperbola2

SSJČ

nadsázka, -y ž. (2. mn. -zek) přehnané, zesílené, zveličené tvrzení; nadsazování, přepínání: mluvit v n-ách; možno říci bez n-y, že...; liter.úmyslné zveličení, hyperbola

hodnocení

1x

Nadsázka nebo přitažené za vlasy. To je totéž. Zveličené, upravené tak, aby nesmyslnost vynikla.

Mně se to nezdá báti úplně roréř. Při nejmenčém ne nazbě "přitažené za vlasy" citim jednoznačně nedativní hodnocení, což u nadsázky zdaleka nebusí být pravda. Dovolím si sem vložit některá synonyma, jak je uvádí ABC Thesaurus:

nepravděpodobné, nepřirozené, nelogické, pochybné, nejisté, napjaté, vynucené, nesrozumitelný, rešerší, bizarní, přitroublé.

figurek*
17.08.17 16:21
hodnocení

1x
Co je nadsázka?

Tohle je opravdu nadsázka. Ale přitroublé mi to nepřijde.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nadsázka mění skutečný význam např. slova a povyšuje ho na jinou, většinou humornou nebo nevážnou úroveň. Zdravím!

doplněno 10.08.17 09:39:

Použít nadsázku a také ji tak pochopit není dáno každému - vyžaduje to inteligenci, smysl pro detail i humor. A nadsázka není to stejné, jako přehánění nebo vymýšlení si.

doplněno 10.08.17 09:56:

Příklad nadsázky může být, když přijedete např. na zámek Hluboká a prohlásíte: "No, nic moc, ale je to útulný."

72mona3*
hodnocení

0x

Nadsázka se hojně využívá třeba v divadle. Je to takové přehánění, zveličování, někdy možná až ironizování. Nebo když třeba uvidíte polorozpadlou barabiznu a prohlásíte, že s trochou nadsázky je to dokonalý dům. M.

vid
hodnocení

0x
Timto slovem se mysli zveliceni, zamerne peehaneni. Napr. "Jsi velky jako slon".

romannovacek
hodnocení

0x

Napsat Kláře V. jako by to byla holka z groove baru, co se jmenuje sarka a nosi bile conversky se trpytkama.

podsazka

Nadsázka je,když někdo tvrdí,že máme za premiéra trestně stíhaného estébáka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]