Nejste přihlášen/a.
Alena hodila 1 a seděla vedle Petra a Davida.
Štěpán hodil 2 a seděl vedle Zdeny a Radky.
Radka hodila 3 a seděla vedle Petra a Štěpána.
Petr hodil 4 a seděl vedle Aleny a Radky.
Zdena hodila 5 a seděla vedle Davida a Štěpána.
David hodil 6 a seděl vedle Aleny a Zdeny.
Řešení:
Víme, že:
Zdena recitovala druhá. Tedy hodila 5.
Číslo, které hodil David, se rovnalo součtu čísel jeho sousedů. V téhle číselné řadě jsou možné součty jedině 3 (2+1), 5 (2+3), 6 (4+2, 5+1). Protože 5 má Zdena, logicky tedy mohl hodit jedině 6, nebo 3.
Petr hodil číslo o tři větší než Alena. Takže 4, 5, 6. Opět 5 má Zdena, zbývá 4 a 6.
Radka hodila číslo větší než dva. Takže 3, 4, (5), 6. Opět 5 má Zdena, zbývá 3, 4 a 6.
Alena musela hodit o 3 méně než Petr, tedy 1, nebo 4.
Když se na to teď podíváte, zjistíte, že jediné číslo a jméno, které nikde nefiguruje, je Štěpán a 2.
Štěpán seděl vedle Radky a Zdeny, takže mezi nimi. Nemohl sedět vedle Davida, takže jsme vyloučili všechny součty, kde figuruje 2, tedy David hodil 6 a seděl vedle Zdeny (5) a (1).
Tím jsme taky vyloučili 6 u Petra, takže Petr hodil 4.
Alena tedy hodila 1, a seděla vedle Davida.
Zbývá Radka a 3.
Kolečko tedy vypadá následovně (řekněme třeba po směru hodinových ručiček): David, Zdena, Štěpán, Radka, Petr, Alena.
Snad je to srozumitelné.
Máte na mysli tuhle ůlohu?
Patrně míte na mysli tuto, která má podle autora řešení D; já to ovšem na rozdíl od Ivzes na první pohled nevidím. Ovšem vyřešit kompletní zebru, jak si přejete, bude těžčí a nejsem si zatím jist, zda jednoznařné řešení má (ale nevylučuji to).
Správná odpověď je vidět na první pohled, aniž bych úlohu řešila. Stačí si pozorně pročíst zadání a vše, co víme. Zkus to ještě jednou a napiš sem svou odpověď. Vrátím se.
Moc se omlouvám (hlavně, že píšu, že je potřeba pozorně číst), špatně jsem si přečetla jedno z "nepravdivých" tvrzení. Přiznám se, že se mi to hned nezdálo, ale i při opakovaném čtení jsem "viděla totéž".
Takže nezbude, než vyluštit celou zebru...
Když už jsem to na začátku tak popletla, napovím více, než bych napověděla jinak. Pětka je obsazena (Zdena), z toho plyne, že Petr musel hodit čtyřku nebo šestku, Alena tedy ... nebo ...
Zkus zase kousek, ještě se vrátím.
Požádala jsem o smazání hodnocení, které jsem si nezasloužila.
Já radši začínám tím, co je jasné: Zdena recitovala druhá, hodila 5. A rovnou si všechno spojuji: Petr nemohl hodit 1, 2, 3 a 5, tzn., že Alena nemohla hodit 2, 4, 5 a 6 (Petr nemohl hodit 5, Alena tedy nemohla hodit 2); David nemohl hodit 6 a 5. ... ...
Ale třeba si najdeš jiný postup. Určitě si to vyzkoušej, zebry jsou příjemná zábava.
Tak se "kámošovi" omlouvám. Ale já to stejně nechtěl napsat, to bylo z mobilu a pouříval jsem hlasová vstup. A asi jsem zašumloval, a on to čpatně deěífroval-
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.