Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Logicka uloha

Od: patak odpovědí: 10 změna:
V debatním klubu sedělo v kruhu šest spolužáků (Petr, David, Štěpán, Zdena, Alena a Radka). Každý z nich chtěl ostatním zarecitovat báseň, kterou složil. Aby se rozhodlo, v jakém pořadí budou recitovat, všichni hodili šestistěnnou kostkou. Ten kdo hodil největší číslo, recitoval první, ten kdo hodil druhé největší, číslo recitoval druhý, atd.

Víme že:
Žádní dva spolužáci nehodili stejné číslo.
Petr hodil číslo o tři větší než Alena.
Číslo, které hodil David, se rovnalo součtu čísel jeho sousedů.
Zdena recitovala druhá.
Štěpán seděl vedle Radky a Zdeny.
Radka hodila číslo větší než dva.

Které tvrzení určitě není pravdivé?
Odpověď A: Alena sedí vedle Petra.
Odpověď B: Radka hodila číslo tři.
Odpověď C: David recitoval první.
Odpověď D: Petr nesedí vedle Radky.
Odpověď E: Alena recitovala po Štěpánovi.
Prosim napsal by nekdo reseni, hl.jak prijit na to kdo sefi vedle koho.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Alena hodila 1 a seděla vedle Petra a Davida.
Štěpán hodil 2 a seděl vedle Zdeny a Radky.
Radka hodila 3 a seděla vedle Petra a Štěpána.
Petr hodil 4 a seděl vedle Aleny a Radky.
Zdena hodila 5 a seděla vedle Davida a Štěpána.
David hodil 6 a seděl vedle Aleny a Zdeny.
Řešení:
Víme, že:

Zdena recitovala druhá. Tedy hodila 5.
Číslo, které hodil David, se rovnalo součtu čísel jeho sousedů. V téhle číselné řadě jsou možné součty jedině 3 (2+1), 5 (2+3), 6 (4+2, 5+1). Protože 5 má Zdena, logicky tedy mohl hodit jedině 6, nebo 3.
Petr hodil číslo o tři větší než Alena. Takže 4, 5, 6. Opět 5 má Zdena, zbývá 4 a 6.
Radka hodila číslo větší než dva. Takže 3, 4, (5), 6. Opět 5 má Zdena, zbývá 3, 4 a 6.
Alena musela hodit o 3 méně než Petr, tedy 1, nebo 4.
Když se na to teď podíváte, zjistíte, že jediné číslo a jméno, které nikde nefiguruje, je Štěpán a 2.
Štěpán seděl vedle Radky a Zdeny, takže mezi nimi. Nemohl sedět vedle Davida, takže jsme vyloučili všechny součty, kde figuruje 2, tedy David hodil 6 a seděl vedle Zdeny (5) a (1).
Tím jsme taky vyloučili 6 u Petra, takže Petr hodil 4.
Alena tedy hodila 1,
a seděla vedle Davida.
Zbývá Radka a 3.
Kolečko tedy vypadá následovně (řekněme třeba po směru hodinových ručiček): David, Zdena, Štěpán, Radka, Petr, Alena.
Snad je to srozumitelné. :)

doplněno 03.08.17 19:57: U Davida jsem zapomněla na vypsat "možnost", že by hodil 4, ono to sice nic nemění, ale aby byly pokryté všechny logické postupy.
Takže teoreticky by David mohl mít i 4 (3+1), Petr by ale pak musel mít 6, tedy Alena by měla 4, a na Radku by zbyla 1, což zadání vylučuje.
doplněno 03.08.17 20:10: Bože! Napsala jsem koninu, i v původním příspěvku a teď jsem ji i rozvedla. :( Každopádně na výsledku to pořád nic nemění, skoda, že to nelze editovat.
Alena může hodit jedině 1 a 3.
doplněno 03.08.17 20:15: Bože! Napsala jsem koninu, i v původním příspěvku a teď jsem ji i rozvedla. :( Každopádně na výsledku to pořád nic nemění, skoda, že to nelze editovat.
Alena může hodit jedině 1 a 3.

hodnocení

0x

Máte na mysli tuhle ůlohu?

doplněno 03.08.17 17:44: Asi ne. Vsrupní data jsou stejná. ale otázka je jiná a vy chcete ještě něco jiného.
doplněno 03.08.17 19:02:

Patrně míte na mysli tuto, která má podle autora řešení D; já to ovšem na rozdíl od Ivzes na první pohled nevidím. Ovšem vyřešit kompletní zebru, jak si přejete, bude těžčí a nejsem si zatím jist, zda jednoznařné řešení má (ale nevylučuji to).

Takže je to možné. Jý vyslovil jen podezření.

iz*
hodnocení

0x

Správná odpověď je vidět na první pohled, aniž bych úlohu řešila. Stačí si pozorně pročíst zadání a vše, co víme. Zkus to ještě jednou a napiš sem svou odpověď. Vrátím se.

doplněno 03.08.17 19:36:

Moc se omlouvám (hlavně, že píšu, že je potřeba pozorně číst), špatně jsem si přečetla jedno z "nepravdivých" tvrzení. Přiznám se, že se mi to hned nezdálo, ale i při opakovaném čtení jsem "viděla totéž".

Takže nezbude, než vyluštit celou zebru...

Když už jsem to na začátku tak popletla, napovím více, než bych napověděla jinak. Pětka je obsazena (Zdena), z toho plyne, že Petr musel hodit čtyřku nebo šestku, Alena tedy ... nebo ...

Zkus zase kousek, ještě se vrátím.

doplněno 03.08.17 22:11:

Požádala jsem o smazání hodnocení, které jsem si nezasloužila.

Jestli jste to myslela vážně, tak klobouk dolů. Já se sice obměnami Einsteinovy hádanky ve volných chvílích bavím, ale na první pohled to rozhodně nedám.
doplněno 03.08.17 18:20: Každopádně odpověď je D), když mi dáte chvíli, tak nápíšu snad srozumitelné řešení.
jmeno
Vyvodil jsem jen nasledujici: Alena nemohla hodit 4,5,6. Petr 1,2,3. Radka nemohla hodit 1,2. David 6. A vsichni krome zdeny 5. Vic nevim a premyskel jsem uz nekolikrat
iz*

Já radši začínám tím, co je jasné: Zdena recitovala druhá, hodila 5. A rovnou si všechno spojuji: Petr nemohl hodit 1, 2, 3 a 5, tzn., že Alena nemohla hodit 2, 4, 5 a 6 (Petr nemohl hodit 5, Alena tedy nemohla hodit 2); David nemohl hodit 6 a 5. ... ...

Ale třeba si najdeš jiný postup. Určitě si to vyzkoušej, zebry jsou příjemná zábava.

Opravdu? Já to tedy na první pohled nevidím. Asi vrátím diplom.

Tohle by už dost pomohlo. Mezitím kámošem bylo dodáno kompletní řešení. A já jsem taky zbytečně strašil. Neřešil jsem to
doplněno 03.08.17 20:17:

Tak se "kámošovi" omlouvám. Ale já to stejně nechtěl napsat, to bylo z mobilu a pouříval jsem hlasová vstup. A asi jsem zašumloval, a on to čpatně deěífroval-

"Kámoš" je ženská :D a když jsem si to teď přečetla, tak jsem si všimla, že jsem přeskočila jednu eliminaci, ještě to tam radši dopíšu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]