Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Je to již nějakz pátek, co jsem vyšel školu, takže mi učení půjde velice špatně. Stáhl jsem si nějaké aplikace do telefonu a jedu angličtinu od začátku. Chci se zeptat, jak se správně systematicky učit. Je dobré si k tomu vzít nějaký bloček na poznámky a psát si je ručně na papír, nebo do mobilu, kdy je mohu mít kdykoli k přečtení? Co člověku poleze lépe do hlavy? Máte nějaký tip jak se co nejeefektivněji učit? Samozřejmě, že by bylo nejlepší odjet do ciziny, ale to u mě bohužel nepřipadá v úvahu. Díky. Jirka
Ani pro učení neexistuje univerzální návod, který by vyhoval všem. Někomu pomáhá si vše zapisovat, dělat si poznámky apod., jinému vyhovuje něco jiného.
Schopnost učit se s věkem a s odstupem od školy mění, ale nemusí to vždy být změna k horšímu. Obzvláště, pokud má člověk nějakou motivaci.
Správná metoda je ta, která Vás bude i trochu bavit. Vyzkoušejte různé způsoby a zůstaňte u toho, který Vám bude vyhovovat nejlépe. Případně můžete střídat několik metod, jinou pro nová slovíčka, jinou pro gramatiku, ...
U všech mých studentů platí, že když splní tyhle zásady, tak se jazyk naučí.
1. Kontakt s jazykem. Kdekoliv, jakkoliv, ale hlavně často.
2. Komunikovat. Z toho plyne - s někým. Pouhým studováním knížky, vzdělávacího programu (aplikace) nebo čtením/sledováním televize se ještě nikdo nikdy anglicky nenaučil.
3. Nechat se vést. Bez vedení se většina studentů plácá od místa k místu, od slovíčka ke slovíčku, ale postup je malý nebo žádný.
4. Tvrdá práce.
Kolik procent studentů je toto schopných splňovat dlouhodobě, to už je jiná otázka... Mám asi tak 50% lidí, kteří je více či méně splňují, takže se zlepšují. Zbylých 50% po nějaké době odpadne a nebo pro ně výrazný postup v jazyce není na prvním místě (ano, spousta lidí chodí na jazyk pro pocit, že něco dělají, ale nejsou schopni tomu obětovat víc, než co vyžaduje ten pocit).
To záleží na Vašich finančních možnostech. Začínáme na skupinovém kurzu v jazykovce za 2500,- za pololetí (a budete doufat, že budete mít dobrého lektora) a končíme na individuální výuce 3x týdně (dle mě optimální frekvence) u kvalifikovaného lektora za 400,-/60 minut.
Nějaké jazykovky Vám můžu doporučit, pokud máte zájem. Odkud jste?
Pokud byste si vzal soukromé hodiny, tak bych začala u lidí, kteří tu práci dělají na plný úvazek. Ze dvou důvodů: a) mívají vzdělání, b) mají praxi a není to paní z kanceláře, která trochu umí anglicky a učením si přivydělává. Dobrý lektor si vždycky důkladně připraví hodinu, ne že přijdete, on otevře knížku a "hm, tak co budeme dneska dělat?" nebo že si hodinu povídáte bez toho, abyste se z toho něco naučil (slovíčka, fráze, gramatika...). Co třeba dělám já (a všimla jsem si, že na to ostatní lektoři dost často pečou): během hodiny si zapisuji slovíčka, která se student naučil a další hodinu na nich chvilku pracujeme, připravím si nimi nějakou aktivitu. Prostě tam (kromě Vaší tvrdé práce) musí být i tvrdá práce lektora. Péče o Vás a o Váš progres. Připravte se na to, že možná vyzkoušíte pár lidí, než si s někým sednete. Ale pokud na sobě budete tvrdě makat, tak dobrého lektora poznáte tak, že u něj budete chtít učit se dál a dál, víc a víc...
2. překvapivě za dob mých studií, právě spousta lidí se anglicky naučilo z filmů, seriálů a PC her.
jasný, chápu, jen jsem chtěl upozornit i na tuto variantu. Pochopitelně samo od sebe to do člověka nejde.
Můj ex se taky naučil z her, ale žbleptnout neuměl a slovní zásoba byla dost omezená. Ale to je jen jeden příklad.
Když se s jazykem člověk aktivně setkává - viz bod 1., kontakt - je to dost nápomocné. Protože v té hře, seriálu potřebujete porozumět. A to vás samo donutí rozumět, snažit se, použít třeba strategie, ke kterým byste ve škole nedošel. Stejně tak v cizojazyčném prostředí, donutí Vás to. Ale už proto, že v té hře nepotřebujete většinou mluvit, tak znalost jazyka je pasivní. Nemůže být aktivní, když používáte pouze receptivní dovednosti
Vím Takovéhle prostředí, které studenta donutí snažit se víc, než třeba při výuce, je extrémně potřeba. Ale bohužel plno lidí se domnívá, že tím pádem je výuka zbytečná (nebo spíš ono zmiňované vedení, než výuka - lidé talentovaní na jazyky se mohou zčásti vést sami nebo jim zčásti může stačit učebnice, v moderní době i třeba ta aplikace). A to už je špatně, když stavíme filmy a hry nad výuku. Tak na to jsem zase potřebovala upozornit já
kamaráde, jestli se chcete učit opravdu efektivně a nemůžete do ciziny, pak musíte nastoupit do nějaké nadnárodní firmy, ve které pracují cizinci a kde je jednací řeč angličtina. Začátek sice bude hodně tvrdý, ale v takovém prostředí jde učení mnohem lépe a rychleji. Za pár týdnů se vám v hlavě cosi přepóluje a vy začnete anglicky normálně mluvit. I pracovní poznámky pro svoji vlastní potřebu si začnete psát anglicky.
Obávám se, že vaším stylem se dostanete tak maximálně k desáté lekci. A navíc, to co se pracně naučíte, nebude angličtina.
Dobře, vám se to lehce řekne. Vy si myslíte, že mě bez komunikativní angličtiny do nějaké nadnárodní společnosti vezmou? Šel bych hned...
hm. Mě vzali a pak mě vyzkoušeli tím způsobem, že mě hodili do vody a čekali, jestli se vynořím. Řiditel byl Lucemburák a dal mě do oddělení, kterému šéfoval francouz. Pořádně mluvit jsem neuměl, neznal jsem firemní hantýrku a chvílemi jsem ani nevěděl, co se po mě vlastně chce, protože můj tehdejší šéfík anglinu vyslovoval po francouzku. To bylo sado maso. Ale vydržel jsem, vynořil jsem se a časem jsem pochytil i angličtinu i franštinu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.