Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Momentálně půjdu do deváté třídy základní školy a jelikož nevím, jakému oboru bych se chtěla dále věnovat, zvažovala jsem gymnázium. Problém je v tom, že jsem si v osmé třídě pokazila vysvědčení, v prvním pololetí jsem měla pět dvojek a v druhém to ještě zhoršila na osm dvojek. Kdyby šlo jen o přijímačky, nějak bych se to naučila, ale koukala jsem, že se dávají i body právě za to vysvědčení, čehož se hrozně bojím protože se tam hlásí samí jedničkáři. Jsem hrozný zmatkář a vím, že ani nemám moc velkou šanci, ale zajímalo by mě jestli neznáte takhle někoho kdo se na gympl dostal i s horším vysvědčením protože se prostě dobře připravil?
Za odpověd děkuji
Když jsem se před čtyřmi lety hlásil na gympl, tak jsem měl na výzo okolo 4 dvojek, vždycky se mi to tam tak nějak drželo. Spousta učitelů mě od gymplu odrazovala, že na to nemám známky a ať si dám přihlášku na nějaký méně náročný, kde to budu zvládat. Ten gympl nabízel větší kapacitu než byl počet uchazečů, takže byli přijati všichni...No a byla to katastrofa. Asi dva čtyřkaři, kteří to teda ani nezvládli a museli odejít, celkem po prváku odešlo asi 6 lidí kvůli známkám a učitelům. Na gympl si přihlášku určitě dej, neznám tě a asi tě nezná ani nikdo z rádců, ale moje největší chyba byla dávat si přihlášku na "jednodušší" gympl, protože mi to doporučili učitelé. Ono ejhle...vůbec tam nebyl záhul na mozek, ale spíš na to, abych měl splněnou docházku. Ve třeťáku jsem si řekl, že bych chtěl jít na nějakou fakt kvalitní vysokou školu. Ale s tím základem, co jsem měl, to bylo nemožné. Takže jsem se musel připravovat sám doma celý rok, naštěstí se zadařilo a jdu studovat do Prahy. Takže já bych ti doporučil, aby ses zajímala o ty předměty, co tě baví: baví-li tě čeština, čti co nejvíc knížek, to se nikam neztratí; baví-li tě fyzika, dělej pokusy, čti si odborné knížky. Ale hlavně...nevybírej školu podle toho, jestli na to máš, ale podle toho, na jakou bys ty sama chtěla jít. Když bude motivace, dobrý kolektiv, bude tě to bavit, tak se tam prostě udržíš a vůbec se teď neřiď známkami, ale lidsky nad tím zapřemýšlej. Známka je jenom číslo a člověk je komplex těžko ohodnotitelný několika číslicemi.
Orientačně: na gympl máš šanci se dostat. Ale: může být titěrná nebo obrovská, to nikdo nevíme. Dost záleží na skladbě dalších uchazečů. Tady v Liberci nemá moc dvojkař šanci (pokud ty známky odpovídají jeho znalostem a dovednostem).
Ale před čím Tě musím varovat: jednu věc řekla už babkazov, jestli nemáš na VŠ, tak na gympl nechoď. A za druhé, gympl není škola pro ty, kdo nevědí, co dělat. Gympl je pro inteligentní lidi, jejichž mozek potřebuje dostávat ještě 4 roky záhul, aby pak mohli svoji profesní orientaci realizovat na VŠ.
Jestli pořád tápeš v tom, co bys chtěla dělat, rozhodni se, zda jsi obchodní/ekonomický, pedagogický, technický (popř. jiný) typ a dle toho zvol příslušnou odbornou střední školu. Nerozmýšlej se pouze podle toho, jakou profesi chceš dělat, ale spíš obecněji, zjisti, k čemu Tě vede Tvoje dosavadní životní dráha, k jakému zaměření (ne k jaké profesi). Určitě ne dle předmětů, které Tě baví, tam často hraje roli vyučující pedagog...
Děkuji za upřímné odpovědi, myslím, že na VS mám, bojím se právě těch přijímaček protože jsem uklouzla v tom vysvědčení, ale jinak věřím, že bych se tam nějak usměrnila. Prostě jsem se na to učení vyprdla, na čtvrtletní test jsem se učila jen na matiku tak chci věřit, že když zaberu, k něčemu by to bylo.
Určitě by ses tam usměrnila. Ale pořád platí, že na to tu gympl není.
Můžeš zkusit takové jistější řešení, podat si přihlášku na jeden gympl a jednu odbornou střední školu. (Ono by to obecně mělo být běžné, dávat přihlášku na dva gymply by měli jen opravdoví premianti či víc než to). Když se nedostaneš na gympl, měla by "klapnout" ta SŠ
Před 2 lety jsem měla jednoho klučinu, připravovala jsem ho na přijímačky z češtiny. Kluk byl hloubavý typ, sociálně docela vyspělý, ale inteligenčně spíš průměrný nebo lehounce nadprůměrný. Učivo potřeboval často opakovat, pro něco mu nestačilo dvojí opakování, což je u uchazeče na gymnázium docela netypické, uchazeč o gymnázium zpravidla "pobírá" učení rychleji. Doporučila jsem mu dát si přihlášku kromě gymplu na průmyslovku a vůbec, i kdyby se dostal na gympl, aby šel na průmku... Šel tam a po prváku mi psal, že děkuje za doporučení, že je tam rád, že by gympl asi opravdu nedal.
To mi je jasné
Pokud bych se rozhodla přeci jen gympl zkusit, určitě si tu druhou dám na SŠ, přihlášky na oba bych opravdu nedala.
Je to pravda no, jen hold zatím o moc oborech nevím, nejde mi matematika... nebo jako nejde mi sama, ve všem hledám moc logiky takže tu se učit musím. Za to mě baví čeština a fyzika, ale není to nic do čeho bych se vrhla po hlavě. Asi bych nešla na nic moc konkrétního, to spíše na něco s rozsáhlejším zaměřením
Ellie, kam bys chtěla jít na gymnázium? Ve větších městech může být situace jiná než v menších, v Praze vím i o dětech, které se na gymnázium dostaly s jednou trojkou na vysvědčení z osmé třídy.
A moje dcera se s trojkou z matematiky v 9. třídě (pravda až v druhém pololetí, ale stejně by se dalo říct, že "to na gymnázium nebylo") dostala na výběrové dvojjazyčné gymnázium.
Gymnázium absolvovala s trojkami a čtyřkami z předmětů, které ji nebavily, a vystudovala FFUK. Ta už ji bavila, výsledky tam měla lepší.
Známkami z osmé třídy se nemusíš zbytečně stresovat. Říkají jen to, že jsi v té chvíli podávala nějaké výkony. Neříkají nic o tom, jaká jsi, pro co máš předpoklady, ani jestli gymnázium zvládneš nebo ne.
ALE: Na to, že tě baví čeština, máš v otázce i reakcích dost chyb...
Na gymnázium bych chtěla do Berouna, je pravda, že zatím jsem to vysvědčení trošku zasekla v osmé třídě... tak teď v té deváté bych mohla zabrat no
Aha, tak to se omlouvám, zrovna teď si to nijak moc nekontroluji. Tím se neobhajuji, dělám chyby jako každý jiný...
Berounské gymnázium určitě bude mít dny otevřených dveří → zajdi se na ně s rodiči podívat. Možná, že si budeš moci zkusit test z dřívějších let, budeš si moci promluvit se žáky i s vyučujícími a udělat si lepší představu.
Jestli bude gymnázium organizovat přípravné kurzy, bylo by dobré se na ně přihlásit. Seznámila by ses s některými vyučujícími, s jejich požadavky apod. To všechno by ti mělo pomoci snížit trému u zkoušek.
[Tou češtinou jsem si jen trochu "rejpla" → píšeš slušně, akorát zapomínáš čárky...]
Všechno tady bylo už řečeno, záleží pouze na tobě, zda se na to cítíš nebo ne. Neznáme tě, takže to asi těžko posoudíme, ale pokud si sama troufáš na VŠ, tak klidně do toho. Ale znám pár lidí, což jsou ve skutečnosti i moji přátele a sami si říkali, že to zvládnou, že vědí, kam pak po gymnáziu půjdou dál studovat. No a jak to dopadlo? Někteří už odcházeli z druháku, páč to nezvládali. A museli pak přestupovat na úplně jinou školu. Je třeba to všechno zvážit, odpovědět si na několik otázek, popřemýšlet pořádně, zda je to opravdu ta správná volba. Proti gymplu sama osobně nic nemám, ale občas mám pocit, že tam lidé chodí jen kvůli tomu, aby se ukázali, že "na to mají", při tom pak hned v prváku odchází odtamtud pryč. Ale já vím, že u tebe tento případ není, protože se určitě dobře učíš a pět dvojek určitě není zas taková hrůza jak tvrdíš. Obzvlášť, když píšeš, že jsi to ještě pokazila. Držím palce v rozhodování a přeji hodně štěstí do budoucna.
Ahoj.
Momentáně studuji na gymnáziu druhým rokem.Když si vzpommenu na přijímačky, tak ano, hodně lidí mělo na vysvědčení samé jedničky.Ale opravdu moc záleží na to, z jaké jsi vyšla základní školy.Ano, máš za to nějaké body...ale pokud se perfektně připravíš na přijímačky, nebude to hrát až takovou roli.
Určitě ti doporučuji navštěvovat nějaké přípravné kurzy.Hlavně mi dost pomohly ty z češtiny, ale vlastně i z matematiky, jelikož jsme psali zde i modelové testy.Tuším, že by přijímačky měly býti od Cermatu, takže doporučuji zkouknout jejich stránky a zkusit si testy.
Hele, ano, je skvělé mít co nejvíce bodů za známky...a také záleží na tom, kolik vlastně bodů za ně dostáváš..ale pokud budeš opravdu připravená a budeš znát látku dobře, není třeba zoufat.
Držím ti palce!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.