Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oběžné dráhy

Od: humr odpovědí: 4 změna:

Zdravím, zajímalo by mě, o co se vlastně jedná.

Cituji... Když vypočítáte oběžné dráhy planet pomocí Newtonových teorií a poté znovu pomocí Einsteinových, vyjdou vám téměř úplně stejné orbity. Jedinou vyjímkou je dráha Merkuru, který se nachází nejblíže ke Slunci a je gravitací ovlivněn nejvíc. Tedy Eins. předpověď je trochu odlišná od Newt. Podle pozorování, že orbita lépe odpovídá té Einsteinově předpovědi.

zajímalo by mě, jak se to vypočítá, ale předpokládám, že to budou nějaké dlouhé těžké výpočty asi co?

Ale spíše, o kolik se to liší, co mám vlastně hledat, co přesně vypočítám? Obvod oběžné dráhy?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

xy
hodnocení

3x

Tady něco ke studiu ( pro mě tedy asi ne :))

https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/130098413

humr
hodnocení

díky, zajímavý

figurek*
hodnocení

2x

to teda nevím, kdo dokáže tuhle úlohu spočítat, ale jednu věc vím spolehlivě. Váš učitel to není.

Podle Newtona je prostor statický a neměnný. Podle Einsteina to není pravda, protože prostor konstantní a neměnný není a být ani nemůže. Se zvyšující se rychlostí dochází ke kontrakci délek a dilataci času a pak se samozřejmě relativně mění taky dráha Merkuru proti drahám vzdálenějších planet. No ale myslím si, že můžete být v klidu. Teorii relativity prý skutečně dobře rozumí sotva deset lidí na světě.

hodnocení

0x
Jen tak na okraj: bez započtení realistických efektu nedává GPS dobré výsledky
doplněno 24.07.17 11:58: Relativistických.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]