Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavební výkres

Od: dakir odpovědí: 4 změna:

Ahoj, chci se zeptat, jak silné mám dělat nosné zdi a jestli je tam vůbec mám dělat. A jestli ne, tak jak silné mám dělat zdi?

Zadání:

- jednopodlažní objekt
- půdorysné rozměry: 6 x 12 m
- střecha sedlová
- střešní krytina pálená taška
- stavební konstrukce – pálené cihly
- půdní prostor využíván k ukládání sezonního materiál a sezonních předmětů

- jde o rodinný dům, který má obvodové zdi silné 45cm.

Vážně nevím, jak silné zdi uvnitř objektu udělat mezi místnostmi. Někde jsem četla že 30cm nebo více než 15cm atd. Pálená cihla má 14x29cm, tak 14bude málo a nevím, jestli stačí 29. Děkuji za radu

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

fero*
hodnocení

0x

Ahoj,dle popisu se jedná o tz.příčky,které nemají nosnou funkci,ale slouží jenom na oddělení jednotlivých místností

v domě.Z toho důvodů naprosto stačí šířka stěny 15 cm což odpovídá Vámi zmiňovaných 14 cm(15 se uvádí vč.omítky).

Není zmíňka o konstrukci stropu,předpokládám,že bude z beton.panelu,nebo litý beton.

Nezapomeňte na komín,aby bylo čím zatopit až dojde plyn,nebo vypnou el.energii.Ten se dodává jako stavebnice.

(jenom na doplnění-někdy se dělají u krátkých zdí štorcky -šířka 6 cm

Takže rýsujte a stavte.

S pozdravem fero.

dylin
hodnocení

0x

Jestli to mají být pouze nenosné příčky, tak lze udělat i 8 cm. Klasicky se dávají 11,5 cm. Nenosné znamená, že nepřenáší ani zatížení ze stropu, ani ze střešní konstrukce. Jestli to chcete stavět na nynější betonové podlaze (předpokládám), tak čím užší, tím lépe (nebude se přenášet takové zatížení do podlah).

figurek*
hodnocení

0x

1/ nosnou zeď už možná v domku máte. Měla by být uprostřed. Mrkněte se, jakou sílu ma zeď uprostřed domku.

2/ nosná zeď potřebuje taky nosný základ, protože zatížení se musí nějak přenést na podloží. Nemůžete jen tak sami od sebe někam přistavit kus zdi a ten zatížit.

3/ záleží na tom, kolik těch sezónních věcí na půdu nastěhujete a kolik budou vážit. Jestli pár metráků, pak si myslím, že další nosnou zeď ani nepotřebujete. Jestli pár tun, pak vaše zadání raději ukažte nějakému stavebnímu statikovi.

krtek66
hodnocení

0x

jak se tu už psalo..obvod může být klidně i z 15ky...ale půdní prostor ti nikdo neřekne, páč neznáme váhu (zatížení) věcí a strop

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]