Nejste přihlášen/a.
Cawes, mohl bych vám položiti pár jedoduchých otázek? :D
Jak vyrobit dus mědnatý? šlo byto reakcí CuOH + Nh4NO3 = Nh + Cu(No3)2? Nebo CuSO4 + Nh4NO3?
Nebo je to ůplná blbost, nežádám aby jste mi psali že to jde z jiných chem. sloučenin nebo přímo látek...prostě chci vyrobit z toho co mám doma .
Ale také zárověń mne zajímá zda li je výhodnější NaNO3 nad Cu(NO3)2, popřípadě který je navlhavější, a který je lepším oxidačním činidlem (střelný prach , dýmovnice)
Vřele děkuji :D
Z pyrotechnického hlediska má větší uplatnění dusičnan sodný. Spíše se však používá dusičnan draselný. Ten je i základní složkou pro výrobu černého střelného prachu a některých bílých dýmovnic.
Na černý střelný prach se kdysi historicky používal sanytr,neboli dusičnan amonný.Ten při rozkladu vyvíjí mnohem víc plynů.Také větší smrad spolu se sírou.
JABRAKA
Asi je to tak,spletlo mě,že se kdysi získával v chlévech a to byl skutečně dusičnan amonný.Ale do toho prachu je skutečně výhodnější ten ledek amonný.
JABRAKA
Odpovím si už sám, abych to ukončil. Snahy o jeho použití byly, ale... Dusičnan amonný je oproti draselnímu značně hygroskopičtější což má za následek vlhnutí takto vyrobeného střelného rachu a jeho obtížné zapálení. Navíc, u dusičnanu amonného dochází vlivem teploty ke změne krystalové modifikace, což má za následek negativní změnu rychlosti hoření. Zůstalo se tedy u dusičnanu draselného.
Jinak se dusičnan amonný používá při výrobě Amatolu či třeba Ammonalu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.