Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapikat nebo zapykat

Od: pepan* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,
nemůžu se rozhodnout nebo spíš zjistit, který tvar je správně. Když chci někoho nebo něco zapykat nebo zapikat?

Ani na internetu jsem nenašel jednoznačnou odpověď. Kloním se spíše k ZAPIKAT.

Děkuji předem.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

1x

Rozhodně ypsilon. Zapíkat můžeš nespisovně akorát tak těstoviny v troubě.

doplněno 28.06.17 09:59:

Ale jo, já to beru. I když my každého zapykali tvrdě. :-D Některé výrazy se v písemné formě moc nevyskytují, tak se řídím spíš citem, než pravidly.

kepler*

Rozhodně pikat, pokud mluvíme o hře na schovávanou, Těstoviny v troubě se zapékají. Pykat má jiný význam a slovní tvar zapykat neexistuje. prirucka.ujc.cas.cz/...

pepan*
hodnocení

u nás se říká zapykat ve významu zapomenout. Takže Y?

Hra pikaná je hra na schovávanou. Takže v souvislosti se zapomínáním bych usoudila, že něco je v paměti zapomenuté, zasuté, tedy schované, tedy zapikané. Ale nikdy jsem to takto neslyšela ani nečetla.

Před pikolou za pikolou nikdo nesmí stát...

kepler*

Já jsem ještě nikdy nic takového neslyšel, ale to nic neznamená. Může to být obecná (hovorová) čeština nebo nářečí. Spisovné to ale rozhodně není.

hodnocení

1x

Na téhle slovní hříčce je postavená reklama, už nevím na co. Policie řekne, že provinilec bude py kat, ale on p iká. Jako děti jsme říkaly čmuká. :-D Odpočítává se zavřenýma očima.

figurek*
hodnocení

1x

kloníš se správně. Piky piky na hlavičku že nehraju na honičku.

hodnocení

0x

Existuje obojí, podstatný je význam.

Tedy zapikat při hře na schovávanou a zapykat ve smyslu odpykat trest a pod.

doplněno 28.06.17 09:36:

@ladinpraha: Rozhodně obě, viz pravopisne.cz/... .

Tomuto typu hry na schovávanou se rovněž říká pikaná a je to rovněž spisovné české slovo.

hoststary*
hodnocení

0x

Hraje se "na pikolu", což je možná odvozeno od slova picolo - malý?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]