Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Už delší dobu mě hodně štve jedna věc na sociálních sítí. Otazníky v oznamovací větě. Nemám rád, když někdo przní jazyk český a tohle mě už docela zvedá ze židle. Může mi to někdo vysvětlit? Můj názor je ten, že čeština upadá a internet je plný blbců. Jinak fakt nevim.
Podle mne tam lidé nepíší "otazník", ale nějaký konkrétní znak. Pokud jde o znak, který se vyskytuje ve Vašem prohlížeči, PC, ..., zobrazí se konkrétní znak.
Pokud se ale tento znak u Vás z nějakého důvodu zobrazit nemůže (nemáte např. nainstalován odpovídající font), zobrazí se místo něj "zástupný znak" → často právě ten otazník.
Není to specialitou pouze interentu (i když tam se s tímto setkávám častěji). Může se to stát i v případě, že Vám někdo pošle dokument obsahující písmo, jež nemáte v PC, apod.
Otazníky v zeleném rámečky jsou v řadě znaků → podle mne to svědčí pro zástupný znak. V původním obrázku jsou i chyby → otazník na konci dvou oznamovacích vět.
Ještě více mi ale vadí jiné chyby: kdyby jste, chybějící mezera za čárkou, ...
Vcelku sdílím váš názor a prznění češtiny na netu mě taky občas rozžhaví do ruda. Stejným způsobem mě irituje i neodůvodněné nepoužívání diakritiky a interpunkce. A to bohužel i tady na poradte, protože čtení některých příspěvků je z hlediska češtiny doslova utrpení. A když se ozvu, jsem prakticky okamžitě napaden stylem, že poradte.cz není "češtinářský koutek"a každý píše tak, jak uzná za vhodné.
To používání otazníků v případech, které uvádíte, se mi zdá jako nějaká nová přiblblá móda, kterou zavádějí "češtinářští"analfabeti, jinak to snad není možné.
Nevím proč, úprava textu se mi po vložení "zdrcla"a rovněž to nevypadá pěkně. Takže se omlouvám a nevím, zda je to moje vina, protože se to tady na poradte.cz občas stává.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.