Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proudění kapaliny

Od: pn* odpovědí: 4 změna:
Představte si, že máte trubku o průměru třeba 33 mm a délce řekněme 50 m. Na jednom konci je zaslepená a na druhy připojíte tlakovou vodu řekněme max. 2 atm. třeba o průtoku max. 2,5 m3/hod. Trubka ma pravidelně rozmístěné otvory ve vzdálenosti třeba 0,5 m, tedy celkem cca 100 otvorů. Jáký může být max. průměr otvoru, aby na druhém (zaslepeném) konci ještě vůbec nějaká voda vytékala. Dá se to nějak spočítat? Asi dá, ale jak?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Normy pro výpočet se dají pořídit třeba tady.

pn*

... nebo třeba tady a zadarmo:)

To jsem se jednou ptal v Praze (asi pražáka), kde bych našel tř. T.G.Masaryka a dostal jsem odpověď. Jó tak ta je tady, v Praze.

al bunda*

V čem máš problém? Dostal jsi odkaz, kde hledat inspiraci. Já samozřejmě chápu, že´s chtěl, abychom ti to tady vypočítali a nejlépe ještě i nakreslili. Lituju, to je placená služba. Přečti si něco o proudění, rovnici spojitosti toku, tlakových ztrátách v potrubí, Bernoulliho rovnici atd. Jestli chceš rychlé řešení, kup si službu. Firem, co dělají zavlažování je spousta.
Hezký den.

pn*
hodnocení

No jistě, že chtěl, aby to někdo vypočítal. Proto jsem ten dotaz položil zrovna sem, a to jen proto, že takový problém již zcela jistě je vyřešen, někdo už to někdy spočítal a objevovat objevené, po tom zrovna netoužím. Předpokládám, že sem chodí spousta mladých lidí, kteří třeba dychtí něco spočítat a procvičit se ve fyzice. Odkazovat mne na stránky norem, notabene za několik sto korun, mi připadá poněkud zvláštní. A také berte v úvahu, že jsem a priori nepožadoval odpověď zrovna po Vás. Kdo chce, ten to spočítá, dá to sem a udělá si nějaké body, kdo nechce, neví nebo neumí, ten mlčí. Když je někomu 65, tak už stěží bude složitě propočítávat, řešit rovnici spojitostí toku, uvažovat o ztrátách v potrubí či dosazovat za neznámé v Bernoulliho rovnici, chce jen zavlažovat a spoléhá na své okolí, nebo třeba na server www.poradte.cz.
Snažím se tento text psát pokud možno nekonfliktně, jelikož si myslím, že Vaše odpověď byla míněna upřímně a ke cti Vám musím připsat to, že jste odhadl, že se to týká zavlažování, nic méně, to poznal i můj 9ti lety vnuk. Neurazte se, prosím, ale nemohu jinak odpovědět. Předpokládám, že Vám bude něco kolem 20-30 let a domníváte se, že internet patří této věkové kategorii. Mohu Vás ujistit, že ne.
A placená služba?! Tak o tom, že by to byla placena služba, jsem se na tomto serveru nikde nedočetl.
Přeji hodně úspěchů.
Btw. Vzhledem k tomu, že netoužím po polemice na toto téma - ono totiž každý má kus pravdy a polemika na netu a pod nic neříkajícím nickem zpravidla končí urážkami - nebudu již dál na případnou Vaší odpověď reagovat. Nehledejte v tom obavu, že bych třeba neobstál (což konec konců také připouštím), ale nevedla by nikam. Uvítal bych ale Vaši radu třeba typu. zkus třeba začít rovnici S1.V1 = S2.V2 = konst. a když si nebudeš dál vědět rady, tak napiš. To bych se pak zcela určitě ozval. Ještě jednou přijměte omluvu, pokud se Vás má odpověď nějak dotkla.
Hezký den přeje PN

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]